Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Vodič za Noć knjige 2024.

Large %c5%a0to ne smijem propustiti...
Ponedjeljak
22.04.2024.

Opasno nam se približava još jedna od najuzbudljivijih književnih noći u godini – Noć knjige! Prema dobrom starom običaju, dan i noć prepuni književnih programa za sve uzraste tradicionalno će se održati 23. travnja. Ovogodišnja je tema Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena, a zaštitni znak dinosaur Gjuro Nachitanovicz. Razmišljat ćemo upravo o pitanju kako se čitanjem i pisanjem boriti protiv kataklizme, uz prigodne diskusije o svijetu u kojemu živimo, razmatrajući ulogu knjige.

Programu se pridružuje i Booksa, gdje vas očekuje vaša i naša najdraža akcija Svi za knjigu, knjiga za svakoga!, koju sada već tradicionalno organiziramo povodom Noći knjige. Za vas smo pripremili i predstavljanje knjige Cetera animantia: od etnozoologije do zooetike Suzane Marjanić.

Mnogo je i ostalih programa posvuda!

U Noći knjige sudjelovat će čak 120 osnovnih i 45 srednjih škola, 40 vrtića, 240 narodnih knjižnica i brojni antikvarijati, knjižare, nakladnici, fakulteti, učenički domovi, domovi za starije, muzeji, bolnice, pa čak i jedan zatvor. Programi će se održavati i u parkovima, dvorcima, na arheološkim lokalitetima te u tramvajima i autobusima.

Na autobusnoj liniji Solin – Split čitat će se Priče iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić, a u zagrebačkoj uspinjači učenici i profesori V. gimnazije interpretirat će Matoševe tekstove uz pratnju glazbenih instrumenata. Učenici i građani družit će se s knjigom na arheološkom lokalitetu Amfiteatar u Saloni, a čitat će se na kopnu i otocima. Uz Krk, Rab, Prvić, Mljet, Zlarin i druge otoke, prvi put Noći knjige pridružilo se Lastovo. U Zagrebu poznate pripovjedačice Josipa Šiklić, Iva Silla i Gornjogradske coprnice organiziraju prigodne tematske ture, a u Splitu će Božidarka Šćerbe Haupt povesti građane u Šetnju s Markantunom de Dominisom. 

U 2024. godini obilježava se 150. godišnjica rođenja Ivane Brlić-Mažuranić, stoga su brojni programi posvećeni upravo njezinom životu i stvaralaštvu – očekuju vas pričaonice priča, čitanja njezinih bajki, kreativne interpretacije njezinih djela, rasprave i susreti sa šegrtom Hlapićem i Regočem, lutanje u Šumi Striborovoj, izložbe, igrokazi, edukativne i interaktivne igre. Sve su to programi u kojima ćemo se prisjetiti važnosti našeg „hrvatskog Andersena“, tako da se čitaju i pripovijedaju Ivanine bajke u pulskoj galeriji 'Stari grad', izložba knjiga dočekat će vas u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu, a osnovnoškolci će se na zagrebačkom Jabukovcu upoznati sa slavenskom mitologijom, čitati Ivanine bajke na hrvatskom i engleskom jeziku i oslikavati ih. 

Očekuju nas brojne književne pustolovine, a događanja je, kao i inače, mnogo. Ovdje su neki naši prijedlozi što ne biste trebali propustiti ako ste u blizini!  

Književni susret s književnikom i novinarom Dragom Hedlom planira se u Knjižnici 'Nikola Zrinski' u Čakovcu. Mi smo također imali priliku prokomentirati s autorom ponešto o njegovom kriminalističkom romanu Šutnja, a dotaknuli smo se i nekih drugih tema, pa bacite oko na razgovor ovdje.

Književnost ponekad zaluta na mjesta na kojima je nužno ne bismo očekivali, stoga ćete je u ovoj noći zateći i na zagrebačkom Fakultetu elektronike i računarstva. Svi zainteresirani imat će priliku od 18 sati u Središnjoj knjižnici FER-a sudjelovati u raspravi u društvu književnika Ede Popovića, prof. dr. sc. Franje Jovića, pjesnikinje Sanje Horvat te Dramske sekcije KSET-a. Raspravljat će se o sljedećim pitanjima: na koje se načine se kao čitatelji nosimo s izazovnim vremenima? U kakvoj literaturi pronalazimo utjehu i motivaciju za promjene? Kakve nam odgovore na suvremene prijetnje nude književnost i znanost? I konačno: kako možemo, zahvaljujući onom što čitamo u knjigama, mijenjati sebe, a onda i ishode koji su pred nama? Vrijedi poslušati i promisliti!

Odgovor na pitanje što čita generacija Z dobit ćete na tribini u Frakturi, kada će o čitateljskim navikama i drugim aktualnim temama generacije Z govoriti politička i socijalna epistemologinja, esejistica, kolumnistica i prevoditeljica Hana Samaržija i pisac Filip Rutić, a razgovor će moderirati pisac, novinar i urednik Luka Ostojić

Predstavljanje knjige Roberta Perišića Brod za Issu održat će se u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima. Roman uživa hvalospjeve publike i kritike, a o njemu je pisao i Booksin kritičar Matija Prica, pa se pripremite za ovu promociju čitanjem njegove kritike.

U Narodnoj knjižnici 'Šime Vučetić' u Vela Luci planira se predstavljanje knjige Moja dota Nore Verde, a mi smo već dosta toga o romanu saznali na razgovoru u Booksi. Neka vam ne bude od viška škicnuti i tekst Booksine kritičarke Dunje Ilić o ovom romanu. Niz promocija nastavljamo na drugom kraju Hrvatske, i to onom osječkom, kada će se u Knjižari Nova predstaviti knjiga Oče, ako jesi autorice Julijane Adamović

U Gradskoj knjižnici u Omišu prisjetit ćemo se našeg nedavno preminulog antologijskog pjesnika Danijela Dragojevića, kada će se čitanje njegove poezije održati uz glazbenu pratnju na klasičnoj gitari. Ovom velikom pjesniku i mi smo posvetili tekst

Nismo još uspjeli nabrojati sve zanimljivosti, a tekst nam već klizi pod prstima. Provjerite što se događa u vašem gradu ili u blizini na mrežnoj stranici manifestacije, na kojoj je dostupan pregled svih programa.

Iskoristite ovu noć i besplatno se učlanite u knjižnicu ili vratite knjige bez naplate zakasnine (razumijemo, dogodi se!), posjetite antikvarijate i ne propustite popuste u knjižarama. Pritom se podsjetite zašto je važno čitati i zašto je baš uvijek pravo vrijeme za priču!

Pred nama je još jedna istinska proslava knjige i čitanja diljem Hrvatske. Sigurni smo da ćete pronaći više programa za sebe, a mi smo već nestrpljivi, vidimo se!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu