Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Objavili smo antologiju 'Odveć nježne riječi'!

Large dscf3173

Fotografija: Kyril Rubinstein.

Petak
06.10.2023.

Objavili smo antologiju suvremene malteške poezije naslova Odveć nježne riječi.

Antologija je objavljena u sklopu Booksina festivala Revija malih književnosti, koji je ove godine bio posvećen Malti, a u fokusu je bila malteška pjesnička scena, stoga smo u  antologiji koju su uredile Miljenka Buljević i Ivana Dražić predstavili Karla SchembrijaLeanne EllulNadiju MifsudGioelea Galea i Murada Shuberta, po izboru pjesnika i sveučilišnog profesora te ovogodišnjeg selektora Adriana Grime, a u prijevodu Vlatke Valentić

Antologija sadrži i predgovor Adriana Grime te razgovore sa svakim od autora i autorica, a prevela ih je Sara Tomac.

Književna scena Malte živa je i raznolika, a odabrani pjesnici i pjesnikinje predstavljaju neke od najzanimljivijih glasova malteške književnosti, koji iznova osmišljavaju i grade malteški jezik. 

Riječima Adriana Grime: "Poezija Leanne Ellul, Gioelea Galeae, Nadie Mifsud, Karla Schembrija i Murada Shuberta uvelike predstavlja ono što je suvremena malteška književnost u međuvremenu postala. Njihovi inovativni glasovi i stilovi odgovaraju svijetu koji se brzo mijenja i koji je nastupio s novim tisućljećem, kao i sve globaliziranijim imaginarijima svijeta manjina. Ovi pisci i spisateljice svjesniji su od svojih prethodnika da imaju ulogu tvoraca jezika koji se neprestano bori s opisivanjem unutarnjeg i vanjskog svijeta, značajno kompleksnijeg i nijansiranijeg nego prije. (...) Taj se jezik može činiti toliko ograničenim, toliko usiljenim, toliko neprimjerenim, ali jednako toliko živahnim, toliko podatnim, toliko dovitljivim." (Iz Uvodnika u antologiju.)

Grima nastavlja: "Jezik malteške književnosti pretežito je malteški, te je jedan od tri službena jezika, uz engleski i malteški znakovni jezik. Posljednjih je godina značajna prisutnost stranih radnika i stanovnika, koji trenutno čine oko 25% stanovništva, imala utjecaj na demografiju ove malene otočke zemlje te na dominantan položaj malteškog kao jezika velike većine. Malta je vrlo gusto naseljena, s otprilike pola milijuna ljudi koji žive na 320 kvadratnih kilometara, a danas je jezično i kulturno raznolikija negoli je bila otkad pamtimo, i neprekidno se razvija. (...)  Ovi 'malteški' pisci pišu književnost na malteškom, no njihov svemir nije više ograničen prvenstveno njihovim otokom i lokalnom zajednicom. Nije više ograničen potrebom pripovijedanja o naciji. Za jednu književnost čiji počeci neupitno leže u svijetu romantičarskog nacionalizma, čini se da ova najnovija 'iteracija' dovodi u pitanje same temelje onoga što pisanje na malteškom predstavlja." 

Antologiju nabavite u Booksi!

Možda će vas zanimati
Iz Revije malih književnosti
Homepage clem onojeghuo rg4kzupyfm4 unsplash 20.11.2023.

Nadia Mifsud (izbor iz poezije)

Donosimo izbor iz poezije malteške pjesnikinje Nadie Mifsud, koju smo ugostili na Reviji malih književnosti i objavili u antologiji 'Odveć nježne riječi'.

Iz Revije malih književnosti
Homepage untitled design   2023 10 30t121733.529 06.11.2023.

Murad Shubert (izbor iz poezije)

Izbor iz poezije Murada Shuberta, objavljen u antologiji suvremene malteške poezije naslova 'Odveć nježne riječi', u prijevodu Vlatke Valentić.

Video
Homepage 387199785 646964127543317 5775338203611181300 n 18.10.2023.

Revija malih književnosti: Malta - Leanne Ellul i Karl Schembri

Drugog dana Revije u Booksi smo ugostili pjesnikinju i pjesnika Leanne Ellul i Karla Schembrija. Ako ste propustili razgovor uživo, pogledajte snimku!

Video
Homepage dscf3033 13.10.2023.

Revija malih književnosti: Malta - Adrian Grima i Nadia Mifsud

Donosimo snimku prvog dana Revije malih književnosti: Malta.

Intervju
Homepage copy of copy of copy of revija malih knji%c5%beevnosti malta 30.09.2023.

'Možda je poezija više potreba nego utjeha.'

Marokansko-malteški pjesnik Murad Shubert, čija je poezija uvrštena u antologiju 'Odveć nježne riječi', rekao nam je ponešto o svom pjesničkom radu te pisanju na malteškom i arapskom.

Piše: Ivana Dražić

Intervju
Homepage copy of copy of revija malih knji%c5%beevnosti malta 29.09.2023.

'U osami sam došao u doticaj s dubinama koje nikad prije nisam dosegnuo.'

Pjesnik i pisac Gioele Galea, čija je poezija uvrštena u antologiju 'Odveć nježne riječi', rekao nam je ponešto o svom pjesničkom radu, duhovnosti i ulozi poezije danas.

Piše: Ivana Dražić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu