Page arrow
Piše: F. B.

Trebalo je ovo biti drugačije proljeće

Large ukr

Foto: Hamish Irvine.

Petak
04.03.2022.

Jedno vrijeme radovali smo se dolasku proljeća. Drugi uzročnik potajne radosti bile su najnovije vijesti da korona polako, ali sigurno gubi zamah i da vrag će je odnijeti u zaborav dok malo konkretnije zatopli.

Onda je naglo zahladilo, zlehudi celebrity virus odbija samo tako nestati i da, započeo je rat. Ruska vojska izvršila je invaziju na Ukrajinu, a sam Putin i državni ruski mediji nazivaju to vojnom operacijom ili ograničenom vojnom operacijom. Riječ 'rat' nije poželjna, ali ovo jest rat. U svega 7-8 dana milijun Ukrajinaca, mahom žena i djece (mnogi i s kućnim ljubimcima), izbjegli su iz svojih domova. Razaraju se stambene zgrade, osim vojnika ginu i civili, sirene danonoćno tule, skloništa su puna, a spominje se i nuklearno  naoružanje. Da, kakogod to netko zvao, ovo je definitivno rat.

Proljeće će doći, vjerojatno po svemirskom redu vožnje, ali trebalo je ovo biti drugačije proljeće. Normalnije, bez pandemije, potresa, zombija i svih ostalih zala. Umjesto toga bit će krvavo, tužno i strašno. Nismo vojni analitičari, ne znamo koliko će ovo potrajati, ni kako će završiti – istina je da oni koji prožive to iskustvo iz noćnih mora do kraja života ostanu s ožiljcima rata, vidljivima ili nevidljivima. Nismo ni povjesničari, naročito ne od onih koji povijest ne žele ili ne mogu interpretirati u skladu s činjenicama, već onako kako im se svidi ili isplati u određenom, kako se kaže, društveno-političkom trenutku. Koliko bi se uopće valjalo vratiti unatrag kroz vrijeme, e da bi se precizno utvrdilo gdje je uzrok ovoga što se danas događa? I je li moguće da je ovaj rat rezultat fiks-ideje jednog jedinog čovjeka – u ovom slučaju Vladimira Putina? Ne čini se uvjerljivo, ali dobro, spisak svega onog što nama nije uvjerljivo ne bi stao ni u svih šest tomova Knausgaardove Borbe.

Mnogi kažu kako im je naprosto nevjerojatno da se ovakvo što događa u XXI. stoljeću. Kako mislite – nevjerojatno? U kojem smo to točno trenutku bili bez barem jednog ratnog sukoba u svijetu, bez diktatura i mora izbjeglih civila? Ili su nam neki ratovi i žrtve manje značajni od drugih?

Kakve će biti posljedice ruske invazije na Ukrajinu? Među ostalim, kaže Mihail Šiškin, prva asocijacija na spomen Rusije više neće biti ruska književnost.

Teško nam je zamisliti vrijeme u kojem ćemo smetnuti s uma Tolstoja, Puškina, Dostojevskog, Čehova… osim ako, gluho bilo, ne promatrate svijet iz perspektive čovjeka potpuno nesklona književnosti. Nije Putin Rusija, on će proći, a djela ruskih književnih divova će ostati.

Isto tako ostat će i riječi današnjih, živućih ruskih književnika koji su otvoreno pozvali građane Rusije da kažu 'ne' ratu. U tom smislu pridružujemo se željama i zahtjevima za obustavom rata koje su ovih dana uputili Vladimir Sorokin, Boris Akunjin, kazališni redatelj Lev Dodin, Mihail Šiškin, Ljudmila Ulickaja, Dmitrij Gluhovski, filmski redatelj Ilja Hržanovski i mnogi drugi iz Rusije, Ukrajine i cijelog svijeta.

„Мы требуем прекратить эту войну!“

Druge nam nema.

F.B., 04. ožujka 2022., Zagreb

Možda će vas zanimati
Pisma Pukovniku
Homepage booksa ljeto 2022 24.06.2022.

Ljetne preporuke: 17 lako-teških

Pet izloga, sedamnaest naslova lako-teške kategorije. Lake – jer s izuzetkom možda dvije ili tri knjige sve ostale su stvarno lagane i mogu se nositi u plažnom ruksaku. Teške – jer nisu sadržajno lagane, katkad teško padaju na dušu i želudac.

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage ariana suarez j7rrzjba ky unsplash 10.06.2022.

Uvježbavali pisanje senzacionalističkih naslova, a evo i zašto!

Poslije posrnuća i svrgnuća Nadstojnika Luciana Booksa se vratila svojim hipsterskim korijenima. No je li to bilo pametno?

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage marlin 27.05.2022.

Nije lako biti pisac, ali nije ni tako teško

Po jednoj teoriji teško je biti pisac, po drugoj - nije uopće teško, biti pisac je društveno prihvatljiv način često neprihvatljivog ponašanja. Tko je u pravu?

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage anakarenjina 13.05.2022.

Kako stvarno izgledaju književni likovi?

Autor nam na dvije stranice opisuje svaki njezin madež na licu, obrve, oblik nosa i usana, sve živo – i ništa! Čitatelj ima svoju sliku, ona mu je prirodno došla i nje će se držati.

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage reading 29.04.2022.

Sve je u redu

Na reprezentativnom uzorku proveli smo vlastito istraživanje o čitateljskim navikama naših sugrađanki i sugrađana i dobili uznemirujuće umirujuće rezultate.

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage merida 15.04.2022.

Teror proljeća i druge provokacije

Je li čitanje puko gubljenje vremena, bezopasan hobi ili je samo riječ o provokacijama kontroverznog Luciana?

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu