Page arrow
04.10.2023. u 20:00 @ Booksa

Revija malih književnosti: Malta

Large untitled design   2023 09 26t161418.165
Utorak
19.09.2023.

Prošle godine u okviru Revije malih književnosti posjetili smo Island, a naša iduća književna destinacija je Malta!

Booksina Revija malih književnosti festival je koji još od 2005. godine predstavlja autore i autorice koji dosad nisu prevođeni i objavljivani u Hrvatskoj, koji dolaze iz zemalja i regija s kojima imamo malo književnih veza, a koji su u svojoj domovini itekako poznati, cijenjeni i nagrađivani.

Ove godine u fokusu Revije je malteška pjesnička scena, stoga ćemo u antologiji predstaviti Karla Schembrija, Leanne Ellul, Nadiju Mifsud, Gioelea Galea i Murada Shuberta. Njihove tekstove u prijevodu na hrvatski jezik moći ćete čitati i u antologiji koju smo naslovili Odveć nježne riječi, koja uskoro izlazi iz tiska.

Raspored događanja u Booksi je ovakav:

  • 4. listopada u 20h
            - razgovor i čitanje: Adrian Grima i Nadia Mifsud; moderatorica: Miljenka Buljević;

  • 5. listopada u 20h
            - razgovor i čitanje: Leanne Ellul i Karl Schembri; moderatorica: Anja Tomljenović.

U sklopu Revije će se 5. listopada održati otvorenje festivala LitLink, o čemu uskoro slijedi više informacija.

Malta je specifičan kulturno-književni prostor, određen s jedne strane kompleksnom poviješću, kako u političkom, tako i u jezičnom smislu, a s druge strane izuzetno malim brojem stanovnika. To je ujedno i jedan od najvećih izazova s kojim se bori malteška književnost – mala je zemlja, stoga je i jezik manje poznat.

Iako lokalna književna scena postaje sve vibrantnija te je u posljednjih petnaestak godina stvorila neka vrlo kvalitetna imena, domaćim književnicima nije uvijek lako dobiti međunarodnu pažnju koju zaslužuju. Njezin zamašnjak je organizacija Inizjamed koja okuplja suvremene književnice i književnike, a jedan od osnivača Inizjameda, književni kritičar, književnik i profesor suvremene malteške književnosti na Sveučilištu Malta, Adrian Grima selektor je autora i autorica za festival i antologiju malteške književnosti. 

Vidimo se u Booksi na još jednoj Reviji!

 

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Možda će vas zanimati
Intervju
Homepage copy of revija malih knji%c5%beevnosti malta 27.09.2023.

'U svijetu u kojem se ljudi čine sve otuđenijima, nježnost je subverzivna.'

S pjesnikinjom i spisateljicom Nadiom Mifsud, koja dolazi na Reviju malih književnosti: Malta, razgovarali smo o njenom književnom radu, prevođenju i još pokojoj temi.

Piše: Ivana Dražić

Intervju
Homepage revija malih knji%c5%beevnosti malta  2 26.09.2023.

'Novinari i pisci su braća i sestre po oružju u borbi za slobodu govora.'

S pjesnikom i novinarom Karlom Schembrijem, koji dolazi na Reviju malih književnosti: Malta, razgovarali smo o njegom pjesničkom i novinarskom radu.

Piše: Ivana Dražić

U fokusu
Homepage revija malih knji%c5%beevnosti malta  1 25.09.2023.

Ove zakržljale riječi. Djelomičan uvod u suvremenu književnost Malte

Djelomičan uvod u suvremenu književnost Malte riječima ovogodišnjeg selektora antologije Adriana Grime.

Revija malih književnosti

Festival Revija malih književnosti održava se krajem svake godine u Booksi. Gošće i gosti Revije u svojim su zemljama dobro poznati i uspješni kod publike i kritike, dok su u Hrvatskoj još neobjavljeni. U prvoj dekadi postojanja Revija je ugostila mlade književne snage iz svih zemalja regije (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Kosovo, Makedonija, Rumunjska, Slovenija, Srbija). 2015. Revija je okrenula pramac u smjeru sjevera i predstavila autore i autorice iz Latvije, Litve i Estonije, a 2016. u gostima su nam bile njihove kolegice i kolege iz zemalja Beneluxa. Sljedeće tri godine putovali smo na jug i upoznali autore Levanta, Magreba i Egipta. Potom su na red došle književnosti zemalja Polarnog kruga, a 2021. Revija se 'vratila' kući, fokusirajući se na domaću književnost kao malu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu