Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
05.10.2023. u 20:00 @ Booksa

Revija malih književnosti: Malta

Utorak
19.09.2023.

Prošle godine u okviru Revije malih književnosti posjetili smo Island, a naša iduća književna destinacija je Malta!

Booksina Revija malih književnosti festival je koji još od 2005. godine predstavlja autore i autorice koji dosad nisu prevođeni i objavljivani u Hrvatskoj, koji dolaze iz zemalja i regija s kojima imamo malo književnih veza, a koji su u svojoj domovini itekako poznati, cijenjeni i nagrađivani.

Ove godine u fokusu Revije je malteška pjesnička scena, stoga ćemo u antologiji predstaviti Karla Schembrija, Leanne Ellul, Nadiju Mifsud, Gioelea Galea i Murada Shuberta. Njihove tekstove u prijevodu na hrvatski jezik moći ćete čitati i u antologiji koju smo naslovili Odveć nježne riječi, koja uskoro izlazi iz tiska.

Raspored događanja u Booksi je ovakav:

  • 4. listopada u 20h
            - razgovor i čitanje: Adrian Grima i Nadia Mifsud; moderatorica: Miljenka Buljević;

  • 5. listopada u 20h
            - razgovor i čitanje: Leanne Ellul i Karl Schembri; moderatorica: Anja Tomljenović.

U sklopu Revije će se 5. listopada u 17 sati održati Predstavljanje gostiju Lit link festivala:

Predstavljanje inozemnih gostiju, kratki razgovor s piscima: Jessi Jezewska Stevens (SAD), David Szalay (UK), Nell Zink (SAD).

Malta je specifičan kulturno-književni prostor, određen s jedne strane kompleksnom poviješću, kako u političkom, tako i u jezičnom smislu, a s druge strane izuzetno malim brojem stanovnika. To je ujedno i jedan od najvećih izazova s kojim se bori malteška književnost – mala je zemlja, stoga je i jezik manje poznat.

Iako lokalna književna scena postaje sve vibrantnija te je u posljednjih petnaestak godina stvorila neka vrlo kvalitetna imena, domaćim književnicima nije uvijek lako dobiti međunarodnu pažnju koju zaslužuju. Njezin zamašnjak je organizacija Inizjamed koja okuplja suvremene književnice i književnike, a jedan od osnivača Inizjameda, književni kritičar, književnik i profesor suvremene malteške književnosti na Sveučilištu Malta, Adrian Grima selektor je autora i autorica za festival i antologiju malteške književnosti. 

Vidimo se u Booksi na još jednoj Reviji!

 

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Možda će vas zanimati
Iz Revije malih književnosti
20.11.2023.

Nadia Mifsud (izbor iz poezije)

Donosimo izbor iz poezije malteške pjesnikinje Nadie Mifsud, koju smo ugostili na Reviji malih književnosti i objavili u antologiji 'Odveć nježne riječi'.

Iz Revije malih književnosti
06.11.2023.

Murad Shubert (izbor iz poezije)

Izbor iz poezije Murada Shuberta, objavljen u antologiji suvremene malteške poezije naslova 'Odveć nježne riječi', u prijevodu Vlatke Valentić.

Video
18.10.2023.

Revija malih književnosti: Malta - Leanne Ellul i Karl Schembri

Drugog dana Revije u Booksi smo ugostili pjesnikinju i pjesnika Leanne Ellul i Karla Schembrija. Ako ste propustili razgovor uživo, pogledajte snimku!

Video
13.10.2023.

Revija malih književnosti: Malta - Adrian Grima i Nadia Mifsud

Donosimo snimku prvog dana Revije malih književnosti: Malta.

Intervju
30.09.2023.

'Možda je poezija više potreba nego utjeha.'

Marokansko-malteški pjesnik Murad Shubert, čija je poezija uvrštena u antologiju 'Odveć nježne riječi', rekao nam je ponešto o svom pjesničkom radu te pisanju na malteškom i arapskom.

Piše: Ivana Dražić

Intervju
29.09.2023.

'U osami sam došao u doticaj s dubinama koje nikad prije nisam dosegnuo.'

Pjesnik i pisac Gioele Galea, čija je poezija uvrštena u antologiju 'Odveć nježne riječi', rekao nam je ponešto o svom pjesničkom radu, duhovnosti i ulozi poezije danas.

Piše: Ivana Dražić

Revija malih književnosti

Festival Revija malih književnosti održava se krajem svake godine u Booksi. Gošće i gosti Revije u svojim su zemljama dobro poznati i uspješni kod publike i kritike, dok su u Hrvatskoj još neobjavljeni. U prvoj dekadi postojanja Revija je ugostila mlade književne snage iz svih zemalja regije (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Kosovo, Makedonija, Rumunjska, Slovenija, Srbija). 2015. Revija je okrenula pramac u smjeru sjevera i predstavila autore i autorice iz Latvije, Litve i Estonije, a 2016. u gostima su nam bile njihove kolegice i kolege iz zemalja Beneluxa. Sljedeće tri godine putovali smo na jug i upoznali autore Levanta, Magreba i Egipta. Potom su na red došle književnosti zemalja Polarnog kruga, a 2021. Revija se 'vratila' kući, fokusirajući se na domaću književnost kao malu.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu