Page arrow

Kritike i preporuke

Kritike
Homepage mr cup fabien barral o6gepqxnqmy unsplash 13.09.2022.

Neprilagođenost i raslojenost generacije

Usprkos pesimističnom viđenju života srednjih godina, zbirka priča 'Izvještaj o generaciji' Dalibora Šimprage neočekivano je zabavno štivo.

Piše: Sara Tomac

Kritike
Homepage 1198794 06.09.2022.

Lutajući stranputicama 

Knjiga 'Nemoj ići u Anderlecht' Srđana Gavrilovića žanrovski je hibrid koji isprva ponajviše naginje putopisnome romanu, ali je istodobno ispunjen i elementima potrage, tumaranjem te ispipavanjem jastva i stranoga.

Piše: Petra Amalia Bachmann

Kritike
Homepage untitled design  87 30.08.2022.

Izjava ljubavi Novom Zagrebu

Andrija Škare u zbirci priča 'Novi dio grada' uvjerljivo prikazuje i univerzalne sitne probleme i partikularnu, a opet na neki način univerzalnu, ljubav prema kvartu.

Piše: Dunja Ilić

Kritike
Homepage ljepse izdaleka 23.08.2022.

Plastične jabuke života

'Ljepše izdaleka' Ivana Zrinušića roman je koji se lako čita i koji prikazuje stanje jedne generacije uvjerljivim dijalozima i opisima lišenim pretencioznosti.

Piše: Dalibor Plečić

Kritike
Homepage hotel wartburg 300dpi 19.07.2022.

Daddy issues

Čak i ako ne znamo ništa o autoru, niti smo svjesni popularnosti žanra autofikcije, ton romana 'Hotel Wartburg' Zorana Žmirića pokazuje da se svaki detalj koji se u njemu iznosi shvaća kao apsolutno sudbonosan, a to je dobar znak da je autor duboko upleten u priču.

Piše: Dunja Ilić

Kritike
Homepage jagode i papar 12.07.2022.

Puno papra, malo jagoda

Edit Glavurtić u zbirci 'Jagode i papar' pokazala je da ima senzibilitet potreban za književni izraz, no još uvijek nedovoljno izbrušenu vještinu i tehniku. 

Piše: Sara Tomac

Kritike
Homepage marcelo leal 6pcgtjduf6m unsplash 05.07.2022.

Poezijom do ozdravljenja

Ono što zbirku 'Strogo mirovanje' i poeziju Željke Horvat Čeč čini čitljivom i razumljivom, a na kraju i književno vrijednom, njena je aplikativnost na život svakog od nas.

Piše: Vladimir Arsenić

Kritike
Homepage untitled design 28.06.2022.

U ovom ludilu nema metode

Iako roman 'Sam' Marija Brkljačića u svom prvom dijelu uspijeva uspostaviti kronotop i protagonista koji imaju literarni potencijal, u drugom dijelu knjige ni jedno ni drugo ne uspijevaju se realizirati i zaokružiti značenjsku cjelinu.

Piše: Matija Prica

Kritike
Homepage smrtni ishod atletskih povreda 300dpi 21.06.2022.

Lako štivo za težak sadržaj

'Smrtni ishod atletskih povreda' Milice Vučković mogao bi se opisati kao roman previsokih ambicija i propuštenih prilika koji je, ipak, skrenuo pažnju širokog čitateljstva na jednu vrlo značajnu temu.

Piše: Maja Abadžija

Kritike

S objavljivanjem kritika krenuli smo 2007. i nismo stali – baš svakog utorka naši stručni kritičari seciraju nova izdanja iz Hrvatske i regije.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu