Za boravak u klubu Booksa potrebno je predočiti Covid potvrdu. / Covid Certificate is mandatory in Booksa.
Close
Page arrow

Zadnji dan Revije malih književnosti: Hrvatska!

Large revija malih knji%c5%beevnosti hrvatska 2

S Revije malih književnosti: Hrvatska.

Srijeda
17.11.2021.

Svemu lijepom dođe kraj, ali kakav super kraj - večeras Reviju malih književnosti: Hrvatska zaključujemo razgovorom s Larom Mitraković i Marijom Skočibušić!

Nakon sjajnih razgovora s još sjajnijim piscima i spisateljicama Espijem Tomičićem i Enverom Krivcem, Vidom Sever i Sanom Perić, Josipom Čekoljem i Igorom Rajkijem, Majom Urban i Lovrom Petrićem, danas, 17. studenog u 19h Reviju završavamo poezijom - onom Lare Mitraković i Marije Skočibušić.

Da podsjetimo, Booksina Revija malih književnosti festival je koji još od 2005. godine predstavlja mlađu generaciju književnica i književnika koji do sad nisu prevođeni i objavljivani u Hrvatskoj, koji dolaze iz zemalja i regija s kojima imamo malo književnih veza, a koji su u svojoj domovini itekako poznati, cijenjeni i nagrađivani.

Ove, 2021. godine, Revija malih književnosti vraća se počecima tematski se fokusirajući na domaću književnu produkciju, autorice i autore koji pišu na hrvatskom. I ovom Revijom istraživali smo koncept "male književnosti", promatrajući i propitujući vlastitu književnost kao „malu“, stavljajući je u kontekst sa svim dosadašnjim Revijama i zemljama.

Uz Reviju objavili smo antologiju gostujućih autorica i autora naslova Vrijeme misli koju možete kupiti u Booksi! Ovogodišnji lajtmotiv su ograničenja, a o svemu tome urednici i urednica antologije - Martin MajcenovićVigor Vukotić i Miljenka Buljević - u uvodnom tekstu iz antologije kažu: "Književnost je navikla na ograničenja. Bez njih ona bi bila kao neizrečena misao, nikada prenesena na papir ili manifestirana u usmenoknjiževni oblik. Postojala bi u trenutku, a već bi idući trenutak zauvijek nestala, nikad verbalizirana niti izložena bilo kakvoj vrsti kritike, mišljenja, starenja i zaborava. Tijekom pandemije, lockdowna, djelomičnog lockdowna, iščekivanja godotovskog cjepiva i njegovih novih epizoda, potresa prvog, potresa drugog – jednom riječju tijekom 'svega ovog' s obaveznim zračnim navodnicima, netko je negdje pisao, a mi smo čitali. 

Od onih koje smo u to vrijeme čitali, pozvali smo deset autorica i autora različitih generacija, stilova, žanrova i statusa u našem malom književnom polju i dali im jedan zadatak u duhu vremena u kojem živimo – da napišu nove tekstove promišljajući i poigravajući se s nekim ograničenjem. Svaka autorica i svaki autor u ovoj antologiji odabrali su svoje, svoj vlastiti kamen spoticanja koji će ovjesiti oko vrata. Neka su vidljiva, neka su poznata samo njima. Ali sva su tu, prisutna svakodnevno, sada zabilježena na papir. Odgonetavamo ih u njihovim pjesničkim ciklusima, dnevničkim zapisima i kratkim pričama." 

Možda će vas zanimati
Video
Homepage 254644659 4467020913334322 8861872160230634925 n 19.11.2021.

Revija malih književnosti: Sana Perić i Vida Sever

Drugog dana Revije malih književnosti: Hrvatska ugostili smo Sanu Perić i Vidu Sever. Na snimci pogledajte kako nam je bilo i o čemu smo razgovarali!

Video
Homepage pht00305 18.11.2021.

Revija malih književnosti: Espi Tomičić i Enver Krivac

Revija malih književnosti: Hrvatska je iza nas i pravo je vrijeme da se snimkama podsjetimo razgovora. Prvog dana ugostili smo Espija Tomičića i Envera Krivca.

Podcast
Homepage untitled design  14 09.11.2021.

Booksin podcast: Vrijeme misli

O antologiji 'Vrijeme misli', koju objavljujemo u sklopu ovogodišnje Revije malih književnosti: Hrvatska, razgovarali smo s kritičarima i kritičarkom iz regije.

Iz Revije malih književnosti
Homepage antologija  vrijeme misli   dizajn   zoran %c4%90uki%c4%87 08.11.2021.

Revija malih književnosti, zemlja Hrvatska

Uvodni tekst antologije 'Vrijeme misli' urednika Martina Majcenovića, Vigora Vukotića i Miljenke Buljević.

Intervju
Homepage sana peri%c4%87 07.11.2021.

Sana Perić na blic

U posljednjem u nizu blic intervjua povodom Revije malih književnosti donosimo odgovore Sane Perić!

Intervju
Homepage josip %c4%8cekolj 06.11.2021.

Josip Čekolj na blic

Povodom gostovanja na Reviji malih književnosti mladi pisac Josip Čekolj odgovorio nam je na blic pitanja.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu