Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Revija malih književnosti, zemlja Hrvatska

Antologija 'Vrijeme misli'; dizajn: Zoran Đukić.

Ponedjeljak
08.11.2021.

Kao i prethodnih godina, uz Reviju malih književnosti: Hrvatska, objavit ćemo antologiju autorica i autora koji će gostovati na Reviji. Ovogodišnji lajtmotiv su ograničenja, a što o svemu tome kažu urednici i urednica antologije - Martin Majcenović, Vigor Vukotić i Miljenka Buljević - pročitajte u uvodnom tekstu iz antologije. U nastavku donosimo cjelovit tekst.

Budući da zločesta čestica mikroskopske veličine diktira život zadnje dvije godine, pojam „mala“ dobiva novu veličinu. Prisili nas da se, odsječeni i ograničeni, pogledamo u zrcalo, uvidimo i osvijestimo vlastite strahove, ali i otkrijemo poneko veliko zadovoljstvo. Književnost je jedno od njih, a Revija malih književnosti poligon je na kojem već 17 godina testiramo veliki učinak malog.  Sve te godine smo u Hrvatskoj predstavljali književnice i književnike iz zemalja i jezika koji su nam iz različitih razloga ostajali skriveni, a pandemija nam je skrenula pogled na domaću književnu scenu u kojoj vrijede ista pravila skrivanja. 

Književnost je navikla na ograničenja. Bez njih ona bi bila kao neizrečena misao, nikada prenesena na papir ili manifestirana u usmenoknjiževni oblik. Postojala bi u trenutku, a već bi idući trenutak zauvijek nestala, nikad verbalizirana niti izložena bilo kakvoj vrsti kritike, mišljenja, starenja i zaborava. Tijekom pandemije, lockdowna, djelomičnog lockdowna, iščekivanja godotovskog cjepiva i njegovih novih epizoda, potresa prvog, potresa drugog jednom riječju tijekom „svega ovog“ s obaveznim zračnim navodnicima, netko je negdje pisao, a mi smo čitali. 

Od onih koje smo u to vrijeme čitali, pozvali smo deset autorica i autora različitih generacija, stilova, žanrova i statusa u našem malom književnom polju i dali im jedan zadatak u duhu vremena u kojem živimo da napišu nove tekstove promišljajući i poigravajući se s nekim ograničenjem. Svaka autorica i svaki autor u ovoj antologiji odabrali su svoje, svoj vlastiti kamen spoticanja koji će ovjesiti oko vrata. Neka su vidljiva, neka su poznata samo njima. Ali sva su tu, prisutna svakodnevno, sada zabilježena na papir. Odgonetavamo ih u njihovim pjesničkim ciklusima, dnevničkim zapisima i kratkim pričama. 

Lovre Petrić pred nas stavlja ultimativni palindromski eksperiment, a Igor Rajki razvezuje oglas za prodaju stana kroz imperative. Vida Sever nam postavlja “pribor za mjerenje vremena” i svojom poezijom opipava sivu svakodnevicu. Monolog Krivčeve protagonistice nas vraća u sasvim obično ludilo obiteljskih odnosa, a priče Espija Tomičića u ludilo mladosti, ljubavi i tijela. Maja Urban dnevnički punktira važne utrke, a Josip Čekolj kroz snovite prizore ispisuje dva kolosijeka odnosa. Sana Perić pjesnički vrlo uspješno prevodi s jezika koje ne govori, a Lara Mitraković razmišlja o stvarima koje će je ubiti. Konačno, Marija Skočibušić stvara poeziju doslovno brišući riječi Dorte Jagić

Antologija Vrijeme misli nastala iz mišljenja ograničenja, nije spomenik pandemiji, niti je tematizira. Autorice i autori zastupljeni ovdje pišu dobro bez obzira na vremenske uvjete i vlastite granice. 

Urednici 

 

g

Program podupiru Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija. Publikacija 'Vrijeme misli' je tiskana uz financijsku podršku Zaklade ‘Kultura nova’. Tiskanje publikacije omogućeno je i financijskom podrškom Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost autora i nužno ne izražava stajalište Nacionalne zaklade.  

Možda će vas zanimati
Video
20.12.2021.

Revija malih književnosti: Lara Mitraković i Marija Skočibušić

Zadnjeg dana Revije malih književnosti: Hrvatska u Booksi su gostovale pjesnikinje Lara Mitraković i Marija Skočibušić. 

Video
15.12.2021.

Revija malih književnosti: Maja Urban i Lovre Petrić

O čemu su na Reviji malih književnosti: Hrvatska razgovarali Maja Urban i Lovre Petrić s moderatorom Martinom Majcenovićem? Saznajte u snimci!

Video
09.12.2021.

Revija malih književnosti: Josip Čekolj i Igor Rajki

Na Reviji malih književnosti: Hrvatska trećeg dana gostovali su Josip Čekolj i Igor Rajki. Na snimci provjerite o čemu su razgovarali s Tomislavom Augustinčićem.

Video
19.11.2021.

Revija malih književnosti: Sana Perić i Vida Sever

Drugog dana Revije malih književnosti: Hrvatska ugostili smo Sanu Perić i Vidu Sever. Na snimci pogledajte kako nam je bilo i o čemu smo razgovarali!

Video
18.11.2021.

Revija malih književnosti: Espi Tomičić i Enver Krivac

Revija malih književnosti: Hrvatska je iza nas i pravo je vrijeme da se snimkama podsjetimo razgovora. Prvog dana ugostili smo Espija Tomičića i Envera Krivca.

Podcast
09.11.2021.

Booksin podcast: Vrijeme misli

O antologiji 'Vrijeme misli', koju objavljujemo u sklopu ovogodišnje Revije malih književnosti: Hrvatska, razgovarali smo s kritičarima i kritičarkom iz regije.

Piše: Miljenka Buljević

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu