Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

'Vratiti svoje vrijeme': istraživanje i strip o položaju žena

Large epizoda 1

Foto: Facebook 'Crvena Association for Culture and Art'.

Srijeda
12.01.2022.

Tijekom ovog nesigurnog i zbunjujućeg vremena pandemije, u Booksi nastojimo zadržati optimizam, stoga se želimo usredotočiti na njezine nuspojave koje smatramo produktivnima za budućnost. Nakon što smo bili prisiljeni na izolaciju i ostanak u četiri zida, pandemija je načela (pre)dugo prigušeno i u javnosti zanemareno pitanje (neplaćenog) kućanskog rada žena. 

Kako bi pridonijele znanju o kućanskim poslovima, uključujući brigu i njegu koje obično padaju na ženina leđa, Centar za ženske studije Beograd i Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA iz Sarajeva realizirali su istraživanje Vratiti svoje vr(ij)eme: kampanja za ravnopravne navike u obavljanju kućnog rada među Milenijalkama i Zumerkama. Nakon razgovora održanih putem fokus-grupa s više od 50 mladih žena u dobi od 19 do 34 godina, istraživačice su uputile poziv spisateljici Lejli Kalamujić da u suradnji s ilustratoricom Danicom Jevđović pomogne kreativno osmisliti prvi od šest stripova koji na jednostavan način prikazuju različite situacije u kojima su se mlade žene u Bosni i Hercegovini i Srbiji našle tijekom pandemije.

Lejla Kalamujić nagrađivana je spisateljica i književna kritičarka sa zapaženim knjigama poput Anatomije osmijeha (2008.), Zovite me Esteban (2015.), Šake pune oblaka (2020.) i Požuri i izmisli grad (2021). Isto tako, draga je Booksina sugovornica. Što nam je rekla u razgovoru o romanu Sinovi, kćeri Ivane Bodrožić, u kojemu su sudjelovali i kritičarka Lucija Butković i kritičar Borisav Matić, poslušajte u podcastu

Veseli nas svjedočiti ovakvim projektima koji pomažu u dijeljenju iskustava, kao i razumijevanju položaja žena u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Strip pogledajte u nastavku, preuzmite ovdje i slobodno dijelite!

Izvor: Crvena

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage photo 1514773994089 a0072e20d2af 08.02.2022.

Toplina i tračak nade

Najnovija zbirka priča Lejle Kalamujić naslova 'Požuri i izmisli grad' svakako pronalazi svoje mjesto među knjigama (i drugim umjetnostima) potrebnim u današnjim, nestabilnim vremenima. 

Piše: Luca Kozina

Kritike
Homepage pexels alex fu 3289156 11.05.2021.

U magli i mraku

Lejla Kalamujić u zbirci drama 'Šake pune oblaka' vrlo je uspješno prikazala široku lepezu profila ljudi koje – možda i posve neočekivano, ali upravo zbog činjenice da ih je obilježila neka trauma ili različitost – povezuje upravo zajednička im odbačenost.

Piše: Petra Amalia Bachmann

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu