Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Promocija romana 'Priča o sporom, nešto bržem i brzom umiranju'

Large dizajn bez naslova   2023 06 06t130721.948

Naslovnica knjige.

Utorak
06.06.2023.

Nakon promocija u Sisku i Rijeci, ususret nam stiže zagrebačko predstavljanje romana Priča o sporom, nešto bržem i brzom umiranju Žarka Jovanovskog.

Autora ćete s romanom pronaći u petak, 9. lipnja, u 19 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, a njemu će se u razgovoru o knjizi pridružiti izdavač Josip Ivanović.  

Protagonist romana u srednjim je pedesetim godinama, upravo je ostao bez posla, živi sam, u potpunoj besparici, te pokušava napisati priču o bivšem nogometašu koji neplanirano završava u središtu građanskog rata u Mongoliji. Nakon što shvati da će teško zaraditi neki novac svojom knjigom, jedva preživljavajući tako što vozi taksi i dostavlja hranu, a i zbog incidenta koji uključuje dva ubojstva, odlučuje s alternativnim bendom Belzebubova muda otići na turneju, što zbog potrebe da se makne iz vlastita života, a što zbog bijega od policije, koja ga traži u vezi s ubojstvima.

Priča o sporom, nešto bržem i brzom umiranju beskompromisni je roman ceste, ali i roman o razočaranju, o gubitku iluzija, ispričan tečnim, razgovornim stilom, koji ne dajući neke konkretne vremenske i prostorne odrednice ostavlja jasnu mogućnost da ga se čita kao kritiku i analizu stanja, ne samo ovog, nego svih suvremenih kapitalističkih društava i onoga što ih pokreće.

Booksin kritičar Matija Prica roman je ocijenio vrlo dobrim, a o njemu je zaključio i sljedeće: 

"Promišljeno je strukturiran, jezički je snažan i dosljedan, ali istovremeno iznimno čitak, duhovit i zabavan. S rafalnom paljbom frustracija svojstvenih suvremenom društvu i svijetu lako se poistovjetiti, dok način na koji se u tekstu s njima razračunava izaziva bar djelomičnu, iako kod nekih možda nepriznatu satisfakciju. Šteta što krajnja aspiracija nije do kraja izvedena, ali nema sumnje da će ova naša nesretna stvarnost Jovanovskom dati povoda da se u tome još koji put okuša."

Nama ovo zvuči prilično dobro, stoga se vidimo u petak!

Izvor: Facebook.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu