Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Friška doza natječaja

Monstera Production; Pexels.

Četvrtak
23.05.2024.

Primijetile smo da je u tijeku više književnih natječaja koji su istovremeno potencijalno zanimljivi i budućim piscima za premijerno predstavljanje, ali i onima s duljim književnim stažem. Ako ste u izdavaštvu, također proskrolajte i bacite oko, naći će se nešto i za vas!

Kako bismo maksimalno olakšale snalaženje, kronološki smo posložile aktualne natječaje i istaknule rokove kako nijedan ne bi promaknuo. Detalje i uvjete za prijavu na svaki od njih potražite na priloženim linkovima. 

  • Natječaj za kratku priču 'Pišem ti priču'

Gradska knjižnica Samobor raspisala je natječaj na koji se mogu javiti svi afirmirani i neafirmirani autori koji su građani Republike Hrvatske, a priče se šalju anonimno, pod šifrom. Najbolje priče bit će proglašene i novčano nagrađene u rujnu 2024. na Danima kratkopričaša Gradske knjižnice Samobor, stoga okušajte svoje kratkopričaške snage na ovom natječaju. 

Rok za prijavu: 1. lipnja.

Pravila natječaja i ostale uvjete provjerite na linku.

  • Natječaj za najbolje priče i pjesme za Studentski Vrisak

Popularni sajam knjiga i festival autora Vrisak ovog rujna tradicionalno će se održati u Rijeci, a po drugi puta će posebno mjesto u službenom festivalskom programu imati i studentice i studenti. Nakon prošlogodišnjeg izdanja na kojem su po prvi puta svoje književne radove izlagale riječke studentice i studenti, za ovogodišnji Studentski Vrisak traže se studentski radovi iz cijele Hrvatske. Možda baš vaš rad odabere žiri u sastavu Dunja Matić Benčić, Enver Krivac i Tea Tulić

Rok za prijavu: 1. lipnja.

Obrazac za prijavu i ostale detalje pronađite ovdje.

  • Književna nagrada 'Mak Dizdar' 

Odlična prilika za sve pjesnikinje i pjesnike koji nemaju objavljenu zbirku – ovaj natječaj otvoren je za sve autore i autorice koji imaju do 35 godina u trenutku njegove objave, a pišu na bosanskom, hrvatskom, srpskom ili crnogorskom jeziku. Rukopisi koji se šalju trebaju predstavljati dosljednu cjelinu, pogodnu za objavljivanje kao samostalne zbirke pjesama. Izuzev navedenog, obim zbirke nije relevantan kriterij.

Rok za prijavu: 8. lipnja.

Pažljivo proučite uvjete za prijavu ovdje.

  • Književna nagrada 'Albatros' 2024.

Tražite još neku priliku za prvu objavu? Pučko otvoreno učilište Velika Gorica poziva da prijavite svoje rukopise na natječaj koji je utemeljen s ciljem afirmacije novih djela i novih imena u hrvatskoj književnosti. U obzir za nagradu dolaze žanrovski najrazličitiji rukopisi, od romana i kratkih priča do zbirke pjesama i slikovnica.

Rok za prijavu: 14. lipnja. 

Ne propustite škicnuti ostale detalje na linku

  • Nagrada 'Dijana Klarić' 2024.

Pretočite svoje putovanje u malo umjetničko djelo – prijaviti se može svatko tko je tijekom ove i protekle godine napisao putopis, snimio fotografiju ili video s putovanja, odnosno poduzeo neki putnički projekt. Nagrada je utemeljena u znak sjećanja na Dijanu Klarić, mladu šibensku putnicu i fotografkinju čiji su život i djelo bili vezani uz putovanja, umjetnost i radost življenja.

Rok za prijavu: 10. srpnja.

Detalje natječaja potražite na stranici Hrvatski klub putnika, Facebook stranici 'Nagrada Dijana Klaric' i 'Croatian Travel Festival'

  • Književna nagrada 'Predrag Matvejević'

Nagrada se dodjeljuje za književno djelo bez obzira na žanr – književne eseje, pripovijetke, poeziju, drame, romane ili hibridne forme koje, uz neupitnu književnu kvalitetu, na određeni način odražavaju vrijednosti uključivosti, otvorenog društva, ravnopravnosti i istinske slobode govora, te uopće humanističke vrijednosti koje je Predrag Matvejević zastupao. Pošaljite svoje knjige na prosudbu stručnom žiriju koji ove godine čine Robert Perišić, prošlogodišnji dobitnik nagrade, spisateljica i kritičarka Nataša Govedić, spisateljica Andrea Grgić te Suzana Matvejević, prevoditeljica i profesorica književnosti.

Rok za prijavu: 20. srpnja.

Ostale detalje pogledajte ovdje.

  • Nagrada 'Post scriptum' za književnost na društvenim mrežama

Za sve one koji svoje književne radove dijele online, svrha ove nagrade je upravo poticanje i popularizacija književnosti na društvenim mrežama i u društvu. Skupite najmanje 40 Facebook postova svih žanrova koje smatrate relevantnima (objavljenih u razdoblju od 15. svibnja 2023. do 10. srpnja 2024.) i odvažite se ući u konkurenciju za nagradu. 

Rok za prijavu: 20. srpnja.

Svi detalji su – pogađate – na Facebooku!

  • Nagrada 'Fric'

Imate li baš dobru zbirku priča ili roman kao asa u rukavu, prijavite ga na ovu nagradu koja se dodjeljuje jednom godišnje za knjigu fikcijske proze napisanu na hrvatskom, bosanskom, srpskom ili crnogorskom jeziku. Knjige mogu kandidirati izdavači ili autori slanjem sedam primjeraka na odgovarajuću adresu. 

Rok za prijavu: 1. rujna.

Evo i drugih detalja o natječaju

Podsjećamo da je natječaj za nagrade Prozak i Na vrh jezika za najbolje rukopise trajno otvoren, i to za autorice i autore do 35 godina, a nagrađuju se i prozni i pjesnički rukopis. Bacite oko na prethodne dobitnice i dobitnike nagrade i pratite sve događanja na ovom linku

Sad kad isprike za zaboravljanje i propuštanje prijave nema, držimo fige svima koji se odluče prijaviti na neki od natječaja, pa i na više njih, zašto ne?!

 

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda će vas zanimati
Preporuke
24.07.2024.

Feministička čitaonica: Pogled unatrag i preporuke

Izvještaj o prvoj sezoni Feminističke čitaonice i preporuke članova i članica kluba!

Piše: Mirela Dakić

Preporuke
10.07.2024.

'U Elvisovoj sobi': Čudesno vrijeme odrastanja

Sebastijan Pregelj rutinski zaobilazi mnoge zamke koje pripovijesti o odrastanju kriju, primjerice – nepotrebne izljeve patetike, pretjerano moraliziranje i propovijedi.

Piše: F. B.

Preporuke
03.07.2024.

'Lucy Crown': Žrtve vremena i društvenih okolnosti

Likovi u romanu Irwina Shawa su žrtve vremena i društvenih okolnosti u kojima žive, kreću se unutar nametnutih rodnih uloga nesvjesni nezadovoljstva koje im to izaziva. Piše: Ivona Novosel.

Pisma Pukovniku
31.05.2024.

20 godina Bookse: Kratka povijest Začitavanja (2)

Uz novih 25 naslova probranih iz Začitavanja, donosimo i popis svih autora koji su čitali i pisali o knjigama u jednoj od naših najdugovječnijih rubrika.

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
17.05.2024.

20 godina Bookse: Kratka povijest Začitavanja (1)

Za razliku od rubrike 'Kritike' koja je stresna i u kojoj zna biti svega, u 'Začitavanju' se već godinama trudimo pisati o knjigama koje su za svaku preporuku.

Piše: F. B.

Preporuke
15.05.2024.

'Strogo praćeni vlakovi': Jezična vizija svijeta

Kakav je odnos knjige "Strogo praćeni vlakovi" Bohumila Hrabala i njene filmske adaptacije?

Piše: Dunja Ilić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu