Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Friška doza natječaja

Large pexels gabby k 9429448

Monstera Production; Pexels.

Četvrtak
23.05.2024.

Primijetile smo da je u tijeku više književnih natječaja koji su istovremeno potencijalno zanimljivi i budućim piscima za premijerno predstavljanje, ali i onima s duljim književnim stažem. Ako ste u izdavaštvu, također proskrolajte i bacite oko, naći će se nešto i za vas!

Kako bismo maksimalno olakšale snalaženje, kronološki smo posložile aktualne natječaje i istaknule rokove kako nijedan ne bi promaknuo. Detalje i uvjete za prijavu na svaki od njih potražite na priloženim linkovima. 

 • Natječaj za kratku priču 'Pišem ti priču'

Gradska knjižnica Samobor raspisala je natječaj na koji se mogu javiti svi afirmirani i neafirmirani autori koji su građani Republike Hrvatske, a priče se šalju anonimno, pod šifrom. Najbolje priče bit će proglašene i novčano nagrađene u rujnu 2024. na Danima kratkopričaša Gradske knjižnice Samobor, stoga okušajte svoje kratkopričaške snage na ovom natječaju. 

Rok za prijavu: 1. lipnja.

Pravila natječaja i ostale uvjete provjerite na linku.

 • Natječaj za najbolje priče i pjesme za Studentski Vrisak

Popularni sajam knjiga i festival autora Vrisak ovog rujna tradicionalno će se održati u Rijeci, a po drugi puta će posebno mjesto u službenom festivalskom programu imati i studentice i studenti. Nakon prošlogodišnjeg izdanja na kojem su po prvi puta svoje književne radove izlagale riječke studentice i studenti, za ovogodišnji Studentski Vrisak traže se studentski radovi iz cijele Hrvatske. Možda baš vaš rad odabere žiri u sastavu Dunja Matić Benčić, Enver Krivac i Tea Tulić

Rok za prijavu: 1. lipnja.

Obrazac za prijavu i ostale detalje pronađite ovdje.

 • Književna nagrada 'Mak Dizdar' 

Odlična prilika za sve pjesnikinje i pjesnike koji nemaju objavljenu zbirku – ovaj natječaj otvoren je za sve autore i autorice koji imaju do 35 godina u trenutku njegove objave, a pišu na bosanskom, hrvatskom, srpskom ili crnogorskom jeziku. Rukopisi koji se šalju trebaju predstavljati dosljednu cjelinu, pogodnu za objavljivanje kao samostalne zbirke pjesama. Izuzev navedenog, obim zbirke nije relevantan kriterij.

Rok za prijavu: 8. lipnja.

Pažljivo proučite uvjete za prijavu ovdje.

 • Književna nagrada 'Albatros' 2024.

Tražite još neku priliku za prvu objavu? Pučko otvoreno učilište Velika Gorica poziva da prijavite svoje rukopise na natječaj koji je utemeljen s ciljem afirmacije novih djela i novih imena u hrvatskoj književnosti. U obzir za nagradu dolaze žanrovski najrazličitiji rukopisi, od romana i kratkih priča do zbirke pjesama i slikovnica.

Rok za prijavu: 14. lipnja. 

Ne propustite škicnuti ostale detalje na linku

 • Nagrada 'Dijana Klarić' 2024.

Pretočite svoje putovanje u malo umjetničko djelo – prijaviti se može svatko tko je tijekom ove i protekle godine napisao putopis, snimio fotografiju ili video s putovanja, odnosno poduzeo neki putnički projekt. Nagrada je utemeljena u znak sjećanja na Dijanu Klarić, mladu šibensku putnicu i fotografkinju čiji su život i djelo bili vezani uz putovanja, umjetnost i radost življenja.

Rok za prijavu: 10. srpnja.

Detalje natječaja potražite na stranici Hrvatski klub putnika, Facebook stranici 'Nagrada Dijana Klaric' i 'Croatian Travel Festival'

 • Književna nagrada 'Predrag Matvejević'

Nagrada se dodjeljuje za književno djelo bez obzira na žanr – književne eseje, pripovijetke, poeziju, drame, romane ili hibridne forme koje, uz neupitnu književnu kvalitetu, na određeni način odražavaju vrijednosti uključivosti, otvorenog društva, ravnopravnosti i istinske slobode govora, te uopće humanističke vrijednosti koje je Predrag Matvejević zastupao. Pošaljite svoje knjige na prosudbu stručnom žiriju koji ove godine čine Robert Perišić, prošlogodišnji dobitnik nagrade, spisateljica i kritičarka Nataša Govedić, spisateljica Andrea Grgić te Suzana Matvejević, prevoditeljica i profesorica književnosti.

Rok za prijavu: 20. srpnja.

Ostale detalje pogledajte ovdje.

 • Nagrada 'Post scriptum' za književnost na društvenim mrežama

Za sve one koji svoje književne radove dijele online, svrha ove nagrade je upravo poticanje i popularizacija književnosti na društvenim mrežama i u društvu. Skupite najmanje 40 Facebook postova svih žanrova koje smatrate relevantnima (objavljenih u razdoblju od 15. svibnja 2023. do 10. srpnja 2024.) i odvažite se ući u konkurenciju za nagradu. 

Rok za prijavu: 20. srpnja.

Svi detalji su – pogađate – na Facebooku!

 • Nagrada 'Fric'

Imate li baš dobru zbirku priča ili roman kao asa u rukavu, prijavite ga na ovu nagradu koja se dodjeljuje jednom godišnje za knjigu fikcijske proze napisanu na hrvatskom, bosanskom, srpskom ili crnogorskom jeziku. Knjige mogu kandidirati izdavači ili autori slanjem sedam primjeraka na odgovarajuću adresu. 

Rok za prijavu: 1. rujna.

Evo i drugih detalja o natječaju

Podsjećamo da je natječaj za nagrade Prozak i Na vrh jezika za najbolje rukopise trajno otvoren, i to za autorice i autore do 35 godina, a nagrađuju se i prozni i pjesnički rukopis. Bacite oko na prethodne dobitnice i dobitnike nagrade i pratite sve događanja na ovom linku

Sad kad isprike za zaboravljanje i propuštanje prijave nema, držimo fige svima koji se odluče prijaviti na neki od natječaja, pa i na više njih, zašto ne?!

Možda će vas zanimati
Pisma Pukovniku
Homepage booksa ljeto 2022 31.05.2024.

20 godina Bookse: Kratka povijest Začitavanja (2)

Uz novih 25 naslova probranih iz Začitavanja, donosimo i popis svih autora koji su čitali i pisali o knjigama u jednoj od naših najdugovječnijih rubrika.

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage booksa ljeto 2022 17.05.2024.

20 godina Bookse: Kratka povijest Začitavanja (1)

Za razliku od rubrike 'Kritike' koja je stresna i u kojoj zna biti svega, u 'Začitavanju' se već godinama trudimo pisati o knjigama koje su za svaku preporuku.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage untitled design  2024 05 15t123751.022 15.05.2024.

'Strogo praćeni vlakovi': Jezična vizija svijeta

Kakav je odnos knjige "Strogo praćeni vlakovi" Bohumila Hrabala i njene filmske adaptacije?

Piše: Dunja Ilić

Preporuke
Homepage e31c5e58 be83 4d9a 8b8e a7a54b0b41b3 10.05.2024.

'12 points go to...'

Zamislili smo da je Malmö epicentar, ne samo glazbene, već i književne euforije.

Piše: Anja Tomljenović

Preporuke
Homepage 34123542576 6c1ffb7866 c 02.05.2024.

'Druga zemlja': Veliki američki roman

Pojam "veliki američki roman" upotrijebio se bezbroj puta, toliko da se već izlizao od silne upotrebe, ali Baldwinova "Druga zemlja" to jest – istinski veliki američki roman autora koji točno zna što želi i mora reći, i zna kojim sredstvima to postići.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage nauchi da chitash godina bisera fejs 15.04.2024.

Opasnost nekritičkog pristupa romanu 'Godina bisera'

Na drugoj radionici u sklopu projekta „Njena priča je i tvoja priča" tema je bila roman "Godina bisera", prerano preminule češke autorice Zuzane Brabcová. Donosimo kritiku Stanislave Paunović.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu