Za boravak u klubu Booksa potrebna je Covid potvrda. / Covid Certificate is mandatory in Booksa.
Close
Page arrow

'Brnjica za vještice' i hommage Štefici Cvek

Large vje%c5%a1tica

S naslovnice knjige. Foto: Facebook 'MAMA Zagreb'.

Petak
14.01.2022.

U izdanju Multimedijalnog instituta nedavno je objavljena knjiga Brnjica za vještice Dubravke Ugrešić. Kako navodi oprema knjige, ovo je svojevrsna proširena rođendanska čestitka upućena vlastitoj junakinji Štefici Cvek i osvrt na četrdeset godina od objavljivanja kultnog romana i književnog klasika Štefica Cvek u raljama života. Napomenimo i da drugi dio Brnjice za vještice čini dugi razgovor s teoretičarkom književnosti i feministkinjom Merimom Omeragić, gdje Ugrešić u polemičkom tonu govori o patologijama sadašnjeg trenutka i kako je do njih došlo, bez obzira radi li se o umjetnosti, kulturi ili društvu. 

Da podsjetimo, pripovjedačica u romanu Štefica Cvek u raljama života (1981.) nastoji napisati pravu žensku priču, što od nje traže njezini prijatelji. Zvuk pisaće mašine podsjeća je na zvuk šivaće mašine, stoga odlučuje: Priču ćemo, dakle, šivati! Jer šivanje je ipak ženski posao. Za svoju protagonistkinju odabire upravo Šteficu, posve običnu djevojku, po struci daktilografkinju, koja je u potrazi za ljubavlju. S podnaslovom Patchwork roman autorica u postmodernističkoj maniri na grafičkoj razini poseže za šivaćom metodologijom, reže, lijepi i kroji svoj tekst. Ono što roman čini iznimnim jest njegova feministička misao, vješto miješanje elemenata visoke i trivijalne literature, poigravanje s konvencijama ljubića i njihovo iznevjeravanje, da nabrojimo najvažnije. 

Ne možemo zaboraviti ni činjenicu da se u 1992. godini odvio nezapamćen medijski linč na Dubravku te novinarke, intelektualke, autorice i feministkinje Jelenu Lovrić, Radu Iveković, Slavenku Drakulić i Vesnu Kesić, poznat kao Vještice iz Ria. Sramotni članak pod naslovom Hrvatske feministice siluju Hrvatsku objavio je Globus, optužujuću ove žene, ukratko, da ruše ugled države. K tome, objavljeni su i njihovi osobni podaci, dok članak pod pseudonimom potpisuje "Globusov investigativni tim". Članak je eklatantni primjer nezapamćene mizoginije na ovim prostorima i puno šire, a detaljan tekst Hrvoja Šimičevića o ovom linču i njegovim posljedicama pronađite u Novostima.

No da se vratimo na Šteficu, koja svojim humorom i (auto)ironijom i danas s lakoćom osvaja simpatije različitih generacija čitateljica i čitatelja. O njoj se i dalje razgovara u čitateljskim klubovima, a zaključak jedne rasprave vrijedi citirati: "Takvi likovi i situacije jednostavno postoje i o njima jednako tako treba i vrijedi pisati. A potom i čitati i o njima pričati."

Zbog njezinog kultnog statusa Pobunjene čitateljke utemeljile su regionalnu nagradu prema njezinom imenu. U kritičarskom kolektivu na taj su način željele skrenuti pozornost na činjenicu kako je Dubravka Ugrešić prva žena dobitnica NIN-ove nagrade, kao i na Šteficu Cvek kao klasik jugoslavenske književnosti i neizostavan dio regionalne feminističke lektire.

Zbog svega navedenoga veselimo se čitanju Brnjice za vještice

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage thumbnail screenshot 2021 01 26 at 13.52.24 13.04.2021.

Po ruševinama Jugoslavije

U knjizi 'Tu nema ničega!' Dubravka Ugrešić iznosi teške istine o našoj prošlosti i sadašnjosti, pa i budućnosti, poput proročica iz mitoloških priča, a njenome se glasu pridružuju sugestivne fotografije Davora Konjikušića. 

Piše: Nađa Bobičić

Video
Homepage dizajn bez naslova  16 25.03.2021.

'Tu nema ničega!': razgovor s Dubravkom Ugrešić i Davorom Konjikušićem

Povodom izdanja knjige 'Tu nema ničega!' razgovarali smo s Dubravkom Ugrešić i Davorom Konjikušićem.

U fokusu
Homepage ugr 26.06.2018.

Dobri pisci mijenjaju svoj kontekst

Donosimo izvještaj s Booksinog 'Književnog budoara' u kojem je gostovala Dubravka Ugrešić.

Piše: Booksa

Kritike
Homepage luca ugresic 04.09.2017.

Priče nastaju u mraku

U romanu 'Lisica' Dubravka Ugrešić je na svoj specifičan način povezala niz vječnih tema svog opusa i književnosti kao takve.

Piše: Luca Kozina

Urednički komentar
Homepage 16 fsk 03.09.2017.

Fantastična gospođa lisica

I pisanjem i čitanjem bave se dosadni usamljenici. Što pisci mogu uživo poručiti publici? Što čitatelji očekuju od festivala, a da im knjiga ne može dati?

Piše: Luka Ostojić

Intervju
Homepage ugresic 17.12.2015.

Inteligencija u grču

Razgovarali smo s Dubravkom Ugrešić, autoricom upravo objavljene knjige 'Karaoke kultura', o današnjem društvu farse i općem strahu '90-ih u Hrvatskoj.

Piše: Neven Svilar

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu