Page arrow

Booksa u parku 2021!

Large dizajn bez naslova  13

Foto: Ivor Glavaš.

Subota
10.07.2021.

Zagrebačkom Martićevom opet glasno odzvanjaju književnost i kultura – stigla nam je Booksa u parku 2021! Istina jest da je Booksa odavno svoje programe pogurala van, no Booksa u parku ipak je nešto posebno. U tih nekoliko tjedana programa usmjeravamo se na raznolikost, solidarnost i otvorenost u našem malom, ali beskrajno dragom i šarmantnom kvartu. Nakon dugog perioda zatvorenosti, izolacije, zazora od druženja i sveopće krize i nesigurnosti, još radosnije ugošćavamo prijatelje daleke i bliže, susjede i strance, festivale nove i stare, sve pod brezama i još bliže kvartu – dođite se zabaviti, educirati i družiti se!

Okosnica Bookse u parku su književni, filmski, glazbeni i sudionički programi koje organiziramo u suradnji s kulturno umjetničkom scenom, izdavačima i susjedstvom, a koji se usmjereni ka publici različitih generacija – i onoj iz drugih kvartova te stranim i domaćim posjetiteljima Zagreba. Park ispred Bookse rezonirat će književnom i umjetničkom vibrom – dočekajte ljeto na jutarnjim kavama, svježim limunadama, uz friške pjesničke zbirke, dinamične književne razgovore, večernje muzičke poslastice, a razmjenjivat ćemo i knjige te dijeliti recepte kako napisati dobru priču – sve u našem malom, a kulturom i duhom velikom parku!

Program koji spremamo pratite na našim stranicama, a nađite ga i u nastavku:

1. lipnja

20:00 Razgovor o zbirci Pjevaj, Molly Zrinke Posavec
U suradnji s Hrvatskim društvom pisaca održat će se razgovor o pjesničkoj zbirci Pjevaj, Molly Zrinke Posavec. O knjizi će, uz autoricu, govoriti urednica Darija Žilić i književnik i književni kritičar Miroslav Mićanović. Poseban dio promocije bit će pjevački nastup Zrinke Posavec uz muzičku pratnju Ambrozija Puškarića.

2. lipnja

18:00 Čitateljski klub +: Tri Drage Glamuzine
Čitateljski klub + na svojim sastancima raspravlja o proznim djelima domaćih pisaca i spisateljica te onih iz regije. Na ovom, lipanjskom susretu razgovarat će o nagrađivanom romanu Tri Drage Glamuzine.

20:00 Razgovor o zborniku Devedesete
U suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku i izdavačem Jesenski & Turk održat će se razgovor o znanstvenom doprinosu, primjeni i generacijskoj perspektivi zbornika Devedesete. Kratki rezovi. u kojem će sudjelovati Iva Grubiša, Tomislav Ćališ, Ozren Žunec, Orlanda Obad i Petar Bagarić, uz moderaciju Agate Juniku

3. lipnja

18:00 Booksa Book Club: Fizika tuge Georgija Gospodinova
Booksa Book Club za ovaj je susret dabrao roman bugarskog književnika Georgija Gospodinova Fizika tuge. Ovaj čitateljski klub vodi urednica i prevoditeljica Ursula Burger.

20:30 Attackapulco: Sara Renar na Škrabici
U suradnji s Attackom na svirku u park ispred Bookse ponovno nam dolazi jedna od ponajboljih domaćih kantautorica i predstavnica domaće alternativne glazbene scene Sara Renar. Njen novi album nastao je na prijelazu između 'starog normalnog' i 'novog normalnog', te je ujedno njeno najoptimističnije i najmračnije izdanje, koje u eklektičnom spoju elektroničke glazbe i kantautorskog izričaja isprepliće teme položaja žene u društvu, religije, umjetnosti, ali i ljubavnih, prijateljskih i ekonomskih odnosa.

4. lipnja

20:00 Goranovo proljeće: Versopolis u Booksi
Festivalski program ovogodišnjeg Goranovog proljeća započinje u parku ispred Bookse, gdje će se održati čitanja i razgovori posvećeni platformi Versopolis koja se bavi promidžbom mlađeg europskog pjesništva. Na pjesničkoj večeri predstavit će se Alen Bešić (Srbija), Stanka Hrastelj (Slovenija), Sandra Hubinger (Austrija), Helen Mort (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Roland Orcsik (Mađarska).

5. lipnja

12:00 Vox Feminae Festival: razgovor o slikovnici Straška postavlja teška pitanja
U okviru programa 15. Vox Feminae Festivala održat će se razgovor o slikovnici Straška postavlja teška pitanja autora Želimira Periša i ilustratorice Ivane Štrukelj. Straška postavlja teška pitanja jedna je od dvije slikovnice koje ove godine izdaje društveno poduzeće Fierce Women, a protagonistica je Straška, djevojčica koja će kad poraste postati Strašna žena.

8. lipnja

18:00 Predavanje: Zamišljanje novih prostora suživota
U suradnji s kustoskim kolektivom WHW u Booksinom parku održat će se predavanje u sklopu ciklusa Solidarnost u kriznim vremenima. Predavanje će održati Lea Vene i Lovro Japundžić.

20:00 Razgovor o Knjizi praznika Marka Pogačara
Booksa i Multimedijalni institut predstavljaju novo izdanje iz edicije Prijatelji, Knjigu praznika Marka Pogačara. Uz autora, sudjelovat će Monika Herceg, Tomislav Augustinčić i Tomislav Brlek.

9. lipnja

18:00 Mjesec Ponosa: razgovor o tarot špilu
Kao dio programa Mjeseca ponosa 2021. udruge Zagreb Pride održat će se razgovor o tarot špilu The Spun Tarot čiji je autor i ilustrator Toni Zadravec.

19:30 FEKP Unplugged: priče na otvorenom
U sklopu ovogodišnjeg programa Festivala europske kratke priče u parku ispred Bookse održat će se razgovor i čitanje FEKP Unplugged: priče na otvorenom na kojem će sudjelovati Mirjana Dugandžija, Jadranka Pintarić i Edo Popović, uz moderaciju Tomislava Augustinčića.

20:30 Škrabica za Antu: Kralj Čačka i Marko Marić
Lipanjsko izdanje Škrabice tradicionalno je posvećeno našem prijatelju, susjedu i suradniku Anti Perkoviću koji je 2010. pokrenuo istoimeni glazbeni program u Booksi.  Ove godine Antin život i stvaralaštvo slavimo uz nastup Kralja Čačka, multidisciplinarnog umjetnika čija autorska muzika predstavlja mješavinu bluesa, jazza, R’n’R-a i šansona, koji će u parku nastupiti sa svojim bratom Markom, pijanistom i kompozitorom.

10. lipnja

12:00 – 21:00 Svi za knjigu, knjiga za svakoga!
Na ovu akciju dođite se opskrbiti najraznolikijim štivom -  ima tu najviše beletristike, hitova i klasika, pa i poezije, knjiga za djecu i stručnih knjiga. Najviše na hrvatskom, dosta na engleskom, a nađe se i još pokoji jezik.

18:00 Tribina o stripu: David Stanetti
Na novoj sezoni tribine na kojoj razgovaramo o stripovskim superjunacima Leonardu Juriću u goste dolazi David Stanetti. David je pisao za kultni glazbeni blog Lake note, vodio kultnu glazbenu emisiju Ušesluh na Radio Studentu i diplomirao američke studije na temu superherojskog stripa.

11. lipnja

20:00 Mjesec Ponosa: tribina Kako je sve počelo?
Kao dio programa Mjeseca ponosa 2021. udruge Zagreb Pride održat će se tribina Kako je sve počelo? s aktivistima_cama koji_e su sudjelovali_e u organizaciji prvog hrvatskog prajda koji je u napetoj atmosferi prepunoj nasilja i uvreda održan 29. lipnja 2002.

12. lipnja

18:00 Razgovor o knjizi Naš vršnjak Dylan Dog Dinka Krehe
U parku ispred Bookse održat će razgovor o knjizi Naš vršnjak Dylan Dog Dinka Krehe, britko i duhovito pisanoj pripovijesti o stripu koji je obilježio generacije koja donosi nova čitanja, neortodoksan izbor epizoda, i njihovo promišljanje unutar specifičnog konteksta SFRJ i država koje su je naslijedile. 

20:00 Kako nastaviti priču: razgovor o prvoj kolaborativnoj zbirci kratkih priča
U suradnji s udrugom Skribonauti u parku ispred Bookse održat će se razgovor o projektu i knjizi Nastavi priču. Čitalački klub i radionice kreativnog pisanja u Kaznionici u Požegi vode Luiza Bouharaoua i Paula Zore, a zbirka okuplja radove ponajboljih domaćih kratkopričašica koji su nastali na temelju fragmenata polaznica radionice.

13. lipnja

11:00 Šetnja iza ugla: Nepoznato usput
Saša Šimpraga
povest će nas u šetnju zagrebačkim ulicama i ukazati na pješački potencijal donjogradske zone od HNK do Zrinjevca, uz povezivanje Martićeve i Kvaternikovog trga.

12:00 Klaunska predstava: Milica na putu oko svijeta
U suradnji s Cirkoramom u parku ispred Bookse održat će se jedan od programa za najmlađu publiku, predstava za djecu. Milica je klaunska predstava o ženi koja gdje god da dođe, osjeća se kao kod kuće. Baš u ovom  trenutku ona je ispod jednog komadića neba. Tu će prostrijeti kućicu koju nosi u koferu, s vama nazdraviti, objedovati, probuditi i razbuditi uspavane junake, odspavati, vatrometno se probuditi te uz vašu pomoć odrediti svoji idući komadić neba.

18:00 Odvalimo se poezijom: Adrian Oproiu & pjesme iz daljine
U suradnji s pjesničkom platformom Odvalimo se poezijom u Booksinom parku gostuje Adrian Oproiu. Adrian će sa Sanjom Baković razgovarati o tome kako je biti pjesnik - stranac u Zagrebu, pisati i misliti na jednom jeziku, a živjeti i bivati u okruženju drugog  jezika.

20:00 Ferićevke i Ferićevci čitaju!
Nakon nekoliko mjeseci rada na pričama, grupa polaznica i polaznika tzv. Ferićeve radionice spremna je podijeliti svoje prozne uratke. Na programu ćete moći čuti priče Darije Blažević, Ramone Boban-Vlahović, Ane Ledenko, Elene Japundžić, Mateja Stića, Pavla Perkovića i Adriana Satje Kurdije.

15. lipnja

18:00 Književni razgovor: poljska i češka književnost
U suradnji s Hrvatskom sveučilišnom nakladom održat će se razgovor o dvije knjige o poljskoj i češkoj književnosti: Tri lica autora: Miłosz, Różewicz i Herbert Đurđice Čilić i Češka kriminalistička proza 1958.-1969.: Refleksija, reprezentacija Matije Ivačića.

20:00 Razgovor o knjizi Pro i protiv Antuna Maračića
U suradnji s Hrvatskom sekcijom Međunarodnog udruženja likovnih kritičara te Durieuxom predstavit će se knjiga tekstova o umjetnosti Pro i protiv hrvatskog umjetnika i likovnog kritičara Antuna Maračića.

16. lipnja

18:00 Učitavanje: Silba Ljutak i Luka Ivković
Tribina Učitavanje, u organizaciji članova Književne grupe 90+, već nekoliko godina ugošćuje i predstavlja mlade autore koji još nisu poznati široj književnoj publici, nerijetko i autore s još neobjavljenim tekstovima. Tribinu vode mladi književnici Martin Majcenović i Vigor Vukotić koji će ovaj put u parku ispred Bookse ugostiti poeziju Silbe Ljutak i prozu Luke Ivkovića.

20:00 Razgovor o knjizi Ringišpil Karmele Špoljarić
U suradnji s izdavačem Hena com održat će se razgovor o knjizi Ringišpil Karmele Špoljarić, a uz nju će sudjelovati Jagna Pogačnik, urednica, i Jadranka Pintarić, književna kritičarka.

17. lipnja

12:00 KNAP u Booksi: pop up izvedba predstave Daniila Harmsa
U suradnji s Centrom KNAP u parku ispred Bookse održat će se pop up izvedba nekoliko scena iz predstave Play Harms ili Sasvim obične besmislice ususret dvjema pretpremijerama. Dramaturg i redatelj je Boris Kovačević, a u predstavi glume Marko Hergešić Filip Detelić.

20:00 Razgovor o knjizi Ljubav oko svijeta Davora Rostuhara
U suradnji s izdavačem Klub za ekspedicionizam i kulturu održat će se razgovor o knjizi Ljubav oko svijeta u kojoj je zabilježen put Anđele i Davora Rostuhara koji su otišli na medeni mjesec sa čvrstim ciljem – putovati oko svijeta godinu dana i istražiti poimanje i praksu ljubavi kroz različite svjetske kulture.

20. lipnja

18:00 Književna senzibilizacija: Afrika
Novo izdanje tribine Književna senzibilizacija održat će se na Svjetski dan izbjeglica, a bavit će se dvjema talijanskim spisateljicama koje pišu o afričkim izbjeglicama. Na tribini će sudjelovati književna prevoditeljica i kritičarka Anda Bukvić Pažin, redatelj i scenarist Lawrence Kiiru te autorica projekta Ksenija Banović.

23. lipnja

18:00 Razgovor o Banijskoj književnoj antologiji
U parku ispred Bookse predstavljena će biti antologija banijske književnosti u kojoj je zastupljeno 38 autora i autorica poezije i proze, a koju uređuju Miroslav Kirin i Boris Vrga.

20:00 Zagreb PhD Café #7
U suradnji s Hrvatskom zakladom za znanost nastavljamo seriju predavanja doktoranada i mladih znanstvenika koji pred kolegama u publikom predstavljaju svoje doktorske radove iz raznih područja znanosti.

24. lipnja

18:00 Susret Booksa Book Cluba
Booksin najdugovječniji čitateljski klub, Booksa Book Club, vodi urednica i prevoditeljica Ursula Burger, a na svojim susretima raspravlja o domaćim i stranim proznim i dramskim tekstovima - od poznatih i svjetski afirmiranih djela, do skrivenih književnih bisera.

25. lipnja

18:00 Razgovor o audio zbirci poezije Bez zastoja i bez straha
U suradnji s platformom Book&Zvook održat će se čitanje i razgovor o aktivističkoj audio zbirci poezije Bez zastoja i bez straha. Riječ je o ukupno 27 pjesama 18 autorica, koje su u audio zbirku uvezale urednice Aida Bagić i Sanja Baković. Zvučnu kulisu daje skladatelj Maro Market.

20:30 Koncert Škrabica: Nina Romić
Na svirku ispred Bookse ponovno dolazi Nina Romić, jedna je od najcjenjenijih hrvatskih kantautorica mlađe generacije koja svojim albumina i kombinacijom tradicionalnih i indie pop melodija osvaja kritiku i publiku diljem Hrvatske i regije. Nina nastupa s Jelenom Galić na bass gitari/kontrabasu i u pripremi je novi album čije ćemo obrise, uz rearanžirane starije pjesme imati priliku čuti.

26. lipnja

20:00 Tribina Kako štitimo arhitekturu modernizma
U suradnji s projektom Motel Trogir održat će se predavanje o stanju i praksama formalno-pravne i društvene zaštite arhitekture modernizma u Hrvatskoj, a fokus će biti na aktualnim inicijativama za dodjelu statusa zaštićenog kulturnog dobra RH hotelu Bluesun Maestral u Brelima i hotelu Pelegrin u Kuparima.

29. lipnja

20:00 Razgovor o zborniku Encountering Fear
U suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku održat će se razgovor o zborniku Encountering Fear urednice Une Bauer koji se bavi strahom kao elementarnom osjećaju, ali i dijagnozi našeg vremena iz perspektive antropologije, etnologije, folkloristike, izvedbenih studija, povijesti umjetnosti i povijesti.

30. lipnja

18:00 Razgovor o knjizi Petlja Franje Janeša
U suradnji s izdavačem Hena com u parku ispred Bookse održat će se razgovor o romanu Petlja Franje Janeša. S autorom će razgovarati urednik Kruno Lokotar. Petlja, peti roman Franje Janeša, započinje jednom nesrećom koja to možda i nije, jednom akcijom koja je možda reakcija. 

20:00 Razgovor o knjizi Moja dota Nore Verde
U suradnji s izdavačem OceanMore održat će se razgovor o novoj knjizi Nore Verde koja donosi dirljivu i bolno upečatljivu priču o odrastanju obilježenom klasnim sramom, bijesom i otkrivanjem vlastite seksualne orijentacije.

2. srpnja

18:00 Razgovor o zbirci Vježbe hrabrosti Gorana Bogunovića
U suradnji s izdavačem Durieux održat će se razgovor o novoj pjesničkoj zbirci Gorana Bogunovića, u kojem će, uz autora, sudjelovati urednik Davor Ivankovac te urednica naklade Durieux Ivana Rogar.

20:30 Koncert Škrabica: Radost!
Na još jednom koncertu Škrabice u parku ispred Bookse zasvirat će, kako se samostalno deklarira, post post post pop rock bend Radost! čiji je utemeljitelj i član pisac i pjesnik Goran Bogunović.

3. srpnja

18:00 Suvremeno dramsko pismo: pozitivne prakse
U suradnji sa Savezom scenarista i pisaca izvedbenih djela te Goethe-Institutom održat će se okrugli stol na temu dramskog pisma.

20:00 Tribina Hrvatski arhitekti u Nigeriji
U suradnji s projektom Motel Trogir održat će se tribina o hrvatskim arhitektima u Nigeriji kojoj će prethoditi posjed velikoj afričkoj zbirci koja se nalazi u jednom od savskih nebodera. Tribinu će voditi Saša Šimpraga i Mojca Smode.

4. srpnja

20:00 Predstavljanje Književne zadruge iz Sarajeva

U parku ispred Bookse gostuje Književna zadruga iz Sarajeva. U razgovoru s Ivanom Dražić sudjelovat će Vanja ŠunjićArman Fatića i Adnan Bajrović.

6. srpnja

20:00 Pjesnička tribina Poezija na živo
U novoj  Booksinoj tribini Poezija na živo u park ispred Bookse u goste nam dolazi pjesnikinja i ovogodišnja dobitnica nagrade Ivan Goran Kovačić Evelina Rudan koja će čitati tekstove iz zbirke i razgovarati o njima s voditeljem Ivanom Šamijom i publikom.

7.-9. srpnja

19:00 Festival Prvi prozak na vrh jezika
I ove godine Booksa ugošćava udrugu Kultipraktik i festival Prvi prozak na vrh jezika koji kroz razgovore i čitanja predstavlja dobitnike nagrada Prozak, Na vrh jezika, Goran za mlade pjesnike, Ulaznica, Kvirin i Treći trg.

10. srpnja

18:00 Razgovor o zbirci poezije Kotlovnica Bonislava Kamenjaševića
U suradnji s izdavačem Durieux održat će se razgovor o zbirci poezije Kotlovnica Bonislava Kamenjaševića.

11. srpnja

19:00 Razgovor o monografiji udruge siva) (zona
U parku ispred Bookse održat će se razgovor o monografiji siva) (zona ... diskursi s periferije u kojem će sudjelovati urednik Darko Fritz i i likovni kritičar Marko Golub.

11. srpnja

20:30 Koncert Škrabica: Ivan Grobenski
Na Škrabicu u sklopu Bookse u parku, posljednjoj u ljetnoj sezoni, nakon više od pet godina vraća se Ivan Grobenski. Urednik i voditelj je Matej Ivušić.


***

Svi programi provodit će se uz poštivanje mjera i preporuka vezanih za javno zdravlje.

Programe Bookse u parku financijski potpomažu Ministarstvo kulture i medija, Zaklada Kultura nova, Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba.

g

Možda će vas zanimati
Video
Homepage devdeeste 11.06.2021.

Razgovor o zborniku 'Devedesete'

Na Booksi u parku održan je razgovor o znanstvenom doprinosu, primjeni i generacijskoj perspektivi zbornika 'Devedesete. Kratki rezovi'.

Video
Homepage 186845999 3923416274438507 7021523380776588581 n 31.05.2021.

Pjesnikinja petkom: Poezija ne trpi prenemaganje

Na tribini 'Pjesnikinja petkom: Poezija ne trpi prenemaganje' u parku ispred Bookse gostovale su Olja Savičević Ivančević i Ivana Bodrožić. Kako je protekao razgovor - otkrijte u videu!

Video
Homepage booksa u parku 26.06.2018.

VIDEO: Ivana Bodrožić i Olja Savičević Ivančević

Nagrađivane književnice u programu 'Booksa u parku' govorile su o stranim izdanjima svojih knjiga i statusu žena u književnosti.

Piše: Booksa

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu