Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Tko stiže na 22. FEKP?

Large facebook event image   fekp 22
Utorak
06.06.2023.

Znamo da ste nestrpljivo čekali detalje o programu 22. Festivala europske kratke priče, evo ih u nastavku!

Ovogodišnje izdanje Festivala europske kratke priče posvećeno je razumu i osjećajima, ujedno i piscima koji ih u svojim djelima tematiziraju i prepliću na umjetnički izazovan, društveno angažiran, uzbudljiv i poticajan način. 

"Sve što posljednjih godina proživljavamo tjera nas da propitujemo ono što smo još do jučer smatrali razumnim ili racionalnim. Uzdrmana je kolektivna percepcija stvarnosti, a potresi, pandemija, društvene podjele, ratovi i globalna kriza u nama su (baš kao i u društvima u kojima živimo) stvorili emotivne turbulencije, cunamije osjećaja s kojima se pokušavamo suočiti, o njima progovoriti i razumjeti ih. Stoga danas propitujemo i stvari koje smo još do jučer smatrali posve (ne)razumnim i sve je manje stvari koje uzimamo zdravo za gotovo", najavljuju organizatori festivala. 

Za njemačku autoricu Shidu Bazyar, koja u srijedu, 14. lipnja od 20 sati otvara FEKP, kažu da piše jasno i aktualno, moćno i beskompromisno. Njezin drugi roman Nas tri kritika je proglasila književnim iznenađenjem i jednim od najvažnijih njemačkih romana 2021. godine. U nas objavljen u izdanju Frakture i u prijevodu Snježane Božin, roman o trima mladim ženama hvata se u koštac s problemima suvremenog društva – marginalizacijom drukčijih, rastućom ksenofobijom, jačanjem radikalne desnice – a ujedno naglašava važnost prijateljstva, zajedništva i humanosti. S autoricom koja je Europi ponudila zrcalo u kojemu se ogledaju rastuća ksenofobija i jačanje krajnje desnice, svijet u kojemu je kudikamo lakše biti domaćin, bijelac i muškarac, u Vintage Industrial Baru razgovarat će spisateljica i aktivistica s berlinskom adresom Mima Simić.

U Zagreb stiže i nagrađivana španjolska autorica Sara Mesa, koja piše poeziju, kratke priče, romane i eseje. Mesa u svojim djelima često istražuje problematične, uznemirujuće međuljudske odnose, načine na koji ljudi zadržavaju bol za sebe i nanose je drugima te odstupanja od normi, izolaciju, opsesije i društveno licemjerje. Njezine zbirke priča No es fácil ser verde (Nije lako biti zelen; 2008.), La sobriedad del galápago (Trezvenost kornjače; 2009.) i osobito Mala letra (Loš rukopis; 2016.) stekle su veliku popularnost kod čitatelja, a kritika posebno hvali njezin sažet, napet, oštar stil pisanja te je smatra jednim od najzanimljivijih, najosobnijih glasova suvremene španjolske književnosti.

Talijanska spisateljica Giulia Caminito autorica je romana L’acqua del lago non è mai dolce, koji je u Hrvatskoj pod naslovom Jezerska voda nikad nije slatka u prijevodu Alje Gudžević objavila Fraktura. Roman je 2021. ušao u uži izbor za talijansku književnu nagradu Premio Strega te osvojio ugledne nagrade Premio Strega Off i Premio Campiello. Postao je bestseler u Italiji i preveden je na više od dvadeset jezika. O tome gdje nas sve bijes može odvesti s autoricom će u četvrtak, 15. lipnja od 19.30 u Knjižari Fraktura razgovarati Tatjana Peruško.

Sándor Jászberényi mađarski je novinar i pisac koji je kao ratni dopisnik za mađarske medije, New York Times i Egypt Independent izvještavao o Arapskom proljeću, sukobima u Gazi, Darfurskoj krizi, Siriji... Zapadnjačke priče naslov je još jedne sjajne, na hrvatski jezik prevedene zbirke pripovijedaka u kojoj nas Sándor Jászberényi i njegov prozni alter ego Daniel Maros vode u srce tame. O pričama koje svijet presijecaju od New Yorka i Londona, preko kurdskih izbjegličkih kampova u Siriji pa sve do ratom zahvaćene Ukrajine ili migrantskih naselja u rodnoj mu Mađarskoj – s piscem i ratnim reporterom u četvrtak, 15. lipnja od 18.00 u Knjižari Fraktura razgovara nagrađivani dvojac: novinar i publicist Jerko Bakotin te prevoditeljica Patricija Horvat.

Nakon prva dva dana festivalski gosti odlaze u Zadar, gdje će im se na pozornici Gradskog kazališta lutaka pridružiti provjerena domaća kratkopričaška ekipa. Program počinje u petak, 16. lipnja u 19 sati, predstavljanjem zbornika Dalmacija Noir.

U našoj noir književnosti Dalmacija je tamno zasjala u već nekoliko iznimnih romana i knjiga priča. Ali i u zborniku, što ga kao urednica potpisuje Marina Vujčić, mračni portuni, groblja, neosvijetljene kalete i užareni maslinici poprišta su laži, prijevare, zločina, tjeskobe i nesretnih okolnosti. Krvnici i žrtve regrutirani su iz istog zbora autodestruktivnih i izgubljenih pojedinaca, a u trpkom proznom koktelu od netipičnih inspektora i tipičnih Dalmatinaca prepoznat ćemo note mediteranskog humora, suptilne ironije i neizbježnog dišpeta. U razgovoru sudjeluju Frane Herenda, Iva Pejković, Marina Vujčić i Lada Vukić, a moderator je pisac i Dalmatinac Edi Matić.

Kako se različitim spisateljskim stazama može približiti istom, a istom književnom formom različitom – glavom i bradom, razgovorom i pričom svjedoče dvojica iznimnih i nagrađivanih domaćih pisaca: Marinko Koščec & Želimir Periš. Razgovorom će meandrirati Gordana Matić, Patricija Horvat i Roman Simić.

Festival europske kratke priče zatvara se u nedjelju, 18. lipnja od 20 sati u Malom pogonu Tvornice razgovorom i čitanjem, u kojima sudjeluju Ivica Prtenjača, Josip Radić i Lovorka Sršen te Roman Simić.

Svi su programi besplatni, a organizirat će se u različitim prostorima kulture u Zagrebu i Zadru; u Tvornici kulture, Vintage Industrial Baru, knjižari Fraktura i u Gradskom kazalištu lutaka u Zadru.

Cjelokupni program festivala možete pronaći ovdje

Za sve friške informacije o festivalu i njegovim gostima pratite Facebook i Instagram

Vidimo se na Festivalu od 14. do 18. lipnja u Zagrebu i Zadru!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu