Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Nagrada 'Dragan Radulović' Meliti Rundek

Large n

Savez društava 'Naša djeca' Hrvatske, 'Facebook'.

Utorak
05.07.2022.

Vijest koja slijedi podsjetila nas je na činjenicu kako je važno dijeliti priče namijenjene djeci i ustrajati na njihovu pripovijedanju, kao i uključiti čitav spektar različitih likova i tema u književnost za djecu i mlade. One su kotačić prema zrelijem i pravednijem društvu!

Tom dijalogu doprinijela je i prva dobitnica svježe utemeljene nagrade koja se dodjeljuje kao priznanje za izuzetno ostvarenje u području književnog stvaralaštva za djecu i mlade. Prvu regionalnu nagradu 'Dragan Radulović' za dječju književnost osvojila je knjiga Slučaj Mirkovog brata (Naklada Ljevak) autorice Melite Rundek. Iako je ova odlična vijest stigla još u travnju, s dodjelom nagrade uživo moralo se ipak malo pričekati. Ona je autorici uručena u sklopu manifestacije nagrade 'Grigor Vitez' u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. 

"Novi roman Melite Rundek, autorice s nekoliko značajnih književnih nagrada i ovogodišnjim dobitnikom nagrade Mato Lovrak, iz pozicije najmlađeg ukućana, dječaka Mirka opisuje svijet njegovog brata Zvonka koji se nalazi u pubertetu. Mirko je genijalan, pronicljiv dječak sa samim peticama u školi, dobar i poslušan i kao takav – drugačiji te podliježe raznim oblicima zlostavljanja i nasilja u školi. S vremenom uočava da se s njegovim bratom nešto događa. On je u takozvanim opasnim godinama, u pubertetu, muči ga nerazumijevanje okoline, osamljuje se, ima puno briga sam sa sobom...

Mirkov brat, Zvonko, utjehu traži na društvenim mrežama, koje su i inače uobičajeni izazov za mlade te tamo traži srodnu dušu. Kako je riječ o dopisivanju na slijepo, bez upoznavanja u stvarnosti, stvari se isprva čine izvrsnim i sjajnim da bi se kasnije tijekom romana zakomplicirale, jer ako osobu ne vidiš ne možeš slutiti koliko godina tvoja srodna duša ima i u kakvim okolnostima živi", stoji u opisu knjige. Treba dodati da je za razigrane i upečatljive ilustracije zaslužan Martin Zalar

Autorica se i prije bavila raznovrsnim temama. Primjerice, u knjizi Hrvač opisala je probleme s kojima se susreće dijete s cerebralnom paralizom, dok ciklus o Mirku na duhovit način predstavlja temu posebno nadarene djece. U duhovitom tonu autorica otvara ozbiljne teme i šalje važne poruke za naše društvo.

Isto tako, ovom nagradom skreće se pozornost institucija, medija i javnosti na važnost ulaganja u obrazovanje djece i mladih. Nadajmo se da će ova nagrada pomoći pri jačanju statusa dječje književnosti u regiji. 

Čestitamo pobjednici i radujemo se čitati o budućim Mirkovim pustolovinama!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu