Page arrow

Predstavljanje knjige 'Listanje kupusa'

Large fotka

S naslovnice knjige.

Utorak
05.12.2023.

Najavljujemo književno druženje u Osijeku!

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, u četvrtak, 7. prosinca 2023. s početkom u 18 sati, organiziraju predstavljanje knjige Listanje kupusa Igora Beleša

Predstavljanje će se održati u prostoru Studijske čitaonice Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, a uz autora, prisustvovat će mu i urednik knjige Kruno Lokotar.

Knjiga je dobitnica priznanja "Krunoslav Sukić" za knjigu godine 2022./2023. koje se dodjeljuje za osobit doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda čovjeka te dosljedno promicanje kulture mira i nenasilja. Autor nas kroz priču vodi klasičnim pripovijedanjem i kratkim epizodama s puno dijaloga, zahvaljujući čemu svjedočimo kvalitetnom ritmu pripovijedanja u kojem nema vremena za dosadu.

Radnja romana smještena je u prve dane Domovinskog rata, a u središtu su pozornosti četiri jedanaestogodišnja dječaka i jedna djevojčica iz nimalo sretnih, disfunkcionalnih (alkoholizam, nasilje, nevjera..) obitelji. Životna dob i neke manjkavosti u izgledu zbog kojih ih vršnjaci ismijavaju neke su od stvari koje su ih približile jedne drugima. Osnivaju i tajnu skupinu nazvavši je An družina te nastoje kroz svoje igre i sklonost prema stripovima nadići sve muke koje prate njihovo odrastanje u Borovu. Pritom im nacionalnost nimalo nije bitna pa sami i ne znaju da su Nikolina, Zoran i Bojan Hrvati, a Goran i Dragan Srbi. Ono što ih toga kasnog proljeća godine '91. iznimno zanima jest zašto je u njihovim razredima sve više praznih stolica…

Autoru je pripala Nagrada 'Fran Galović' za najbolje objavljeno književno djelo hrvatskih pisaca na temu zavičaja i/ili identiteta 2023., i to upravo za ovu knjigu. 

Igor Beleš rođen je 1978. u Vukovaru. Kratke priče objavljivane su mu u časopisu Zarez Fantom slobode, na internetskim portalima Kritična masa, Čitaj me i XXZ Magazin. Dvostruki je finalist nagrade Prozak. Dobitnik je stipendije Ministarstva kulture i grada Rijeke za književno stvaralaštvo. Jedan je od pokretača i urednika književnog magazina Književnost uživo. Član je neformalne književne skupine Ri-Lit i jedan od scenarista društvene igre Arcadia Tenebra. Kratka priča “33” adaptirana je u radiodramu koja je bila eksponat na izložbi slika. Dosad mu je objavljen roman Svitanje na zapadu. Živi i radi u Rijeci.

Vidimo se!

Izvor: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu