Page arrow

Podržimo arhive!

Large untitled design   2023 03 28t141525.911
Ponedjeljak
27.03.2023.

Arhivirate li se?

Pozivamo organizacije civilnog društva da ispune anketu o svojim potrebama u području prikupljanja i očuvanja materijala te pridonesu izradi zagovaračkog dokumenta za bolji položaj izvaninstitucionalnih arhiva.

Zašto je to važno?

Organizirano civilno društvo u Hrvatskoj djeluje već više od 30 godina, ali čitava povijest djelovanja ovog segmenta društva nije nigdje sustavno ni adekvatno bilježena te informacije o njoj najčešće nisu lako dostupne.

Projektno financiranje i prekarni uvjeta rada dovode OCD-e u situaciju da često nemaju ljudskih i financijskih kapaciteta sistematizirati svoje organizacijsko sjećanje i prenijeti ga mlađim generacijama aktivista niti prezentirati široj javnosti. Stoga i svjedočimo situacijama u kojima nakon prestanka rada neke organizacije materijali proizvedeni njezinim djelovanjem završavaju u privatnim podrumima ili tavanima, a odlaskom aktivista iz polja, akumulirana znanja i prakse ne prenose se na nove generacije. Ovo je posebno važno kod organizacija koje djeluju u manjim sredinama, kao i kod OCD-a koji se bave specifičnim ranjivim skupinama.

Zbog svega navedenog, postoji velika potreba za podrškom sustavnom prikupljanju, arhiviranju i korištenju građe proizvedene djelovanjem civilnog društva.

Nedostatak okvira

Briga o toj građi nije prepoznata u Zakonu o arhivskom gradivu i arhivima niti u pravno-institucionalnom okviru razvoja civilnog društva. Iako je nadležno Ministarstvo kulture kroz godišnji poziv za digitalizaciju građe dodijelilo tek nekoliko podrška OCD-ima tijekom 12 godina, od 2022. godine, donošenjem novog Zakona o financiranju javnih potreba u kulturi, cijeli je program potpore nestao. S druge strane, tijela zadužena za razvoj civilnog društva u svojim dokumentima ovu djelatnosti niti ne spominju, ako relevantni dokumenti uopće i postoje, poput Nacionalnog plana razvoja civilnog društva. Istovremeno, javni arhivi nemaju obavezu niti kapacitet provoditi brigu o ovoj građi.

Stoga pozivamo organizacije civilnog društva da se odazovu istraživanju potreba i resursa OCD-a u području očuvanja organizacijskog pamćenja te da ispune online upitnik koji je dostupan ovdje.

Očuvanje organizacijskog pamćenja odnosi se na prikupljanje, bilježenje, dokumentiranje, arhiviranje te javnu dostupnost materijala nastalih tijekom godina rada organizacije. Radi se o fizičkim materijalima (publikacije, brošure, plakati, fotografije, zapisi i sl.), ali i znanjima te organizacijskim resursima koji su društveno važni, a koji odlaskom starijih generacija iz polja postaju nedostupni mlađima, kao i široj javnosti.

Istraživanje provode organizacije koje vode community arhiv Centar za dokumentiranje nezavisne kulture, udruge Kulturtreger i Kurziv, te neformalna incijativa nezavisnih arhiva i knjižnica, u suradnji sa Željkom Tonković, izvanrednom profesoricom Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru.

Analiza upitnika poslužit će za izradu zagovaračkog dokumenta za bolji položaj nezavisnih, izvaninstitucionalnih, organizacijskih arhiva. Bolji položaj znači da donositelji odluka prepoznaju dokumentiranje i arhiviranje organizacijskog pamćenja kao važnu aktivnost koju treba podržati i financijski i na druge načine (prostorno, tehnički i sl.).

Za ispunjavanje upitnika potrebno je izdvojiti oko 20 minuta. Sudjelovanje je u potpunosti dobrovoljno i anonimno.

Istraživanje se provodi u sklopu projekta Arhivi odozdo - organizacijsko pamćenje kao element održivosti civilnog društva koji je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu