Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Pođi na virtualnu izložbu muzejskih knjiga

Large mcdu Foto: Muzejski dokumentacijski centar
Petak
13.11.2020.

Mitska bića koja štite turopoljska sela od bolesti i gladi, šišmiš Miško i krtica Talpa koji vode djecu kroz muzejske zbirke, od jajeta do trajekta, od Vegete do Leonarda – raspon je mnoštva tema i protagonista muzejskih izložbi i publikacija koje je Muzejski dokumentacijski centar 39. godinu zaredom prikupio za Izložbu izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija ove godine preseljenu u virtualni prostor. 

Interliberski štand MDC-a na Zagrebačkom velesajmu ove je godine zamijenila online platforma koja simboličnim odabirom 39 naslova želi ukazati na raznolikost tema i sadržaja koje muzeji komuniciraju svojim izložbenim i izdavačkim projektima. Također, želi čitateljima omogućiti uvid u recentne vodiče, kataloge izložaba i muzejskih zbirki, monografije i razna elektronička izdanja nastala u produkciji muzeja i galerija. 

Publikacije su predstavljene kataloškim zapisom, izdvojenim citatima, poveznicama na popratne tekstove te pregledom u pdf formatu, a korisnici sadržaje mogu pretraživati prema devet tema i devetnaest podtema.

Među mnoštvom naslova i tema izdvaja se monografski katalog Muzeja za umjetnost i obrt Visovac: Duhovnost i kultura na Biloj Stini (2019.), zatim sveobuhvatna monografija Slavice Moslavac Etnografski zapisi po Moslavini i širem zavičaju (2020.), katalogom Muzej Vukovara u progonstvu - donacije likovnih umjetnika, ustanova i pojedinaca 1992.-2018. (2020.), katalog Nataše Mataušić Rajke Bućin Ako tebe zaboravim…: Holokaust u Hrvatskoj 1941. – 1945. Zadnje odredište Auschwitz (2020.), opsežna monografija Utvrde Splita (2020.), katalog Umjetničkog paviljona u Zagrebu Zagreb, grad umjetnica, te publikacija Moguti: zaboravljena priča čuvara turopoljskih lugova (2020.), za ljubitelje mitologije. 

Svi koji žele vidjeti koje su publikacije muzeji pripremili za Izložbu muzejske knjige, provjeriti koje su im knjige promakle ili otkriti neke nove teme i svjetove mogu pristupiti izložbi na ovom linku


Izvor i fotografija: Muzejski dokumentacijski centar

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu