Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Počeo Mjesec LGBTIQ ponosa

Large zastave1
Četvrtak
19.05.2022.

Ako ste ovih dana prošetali centrom Zagreba, sigurno ste primijetili zastave i klupe duginih boja. Započeo je Mjesec LGBTIQ ponosa kada se, u organizaciji Zagreb Pridea, tradicionalno organizira niz javnih, kulturnih i zabavnih događaja. 

Isticanjem zastava duginih boja, kao i zastava Zagreb Pridea na glavnim gradskim trgovima povodom Međunarodnog dana protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije (IDAHOBIT) zauzimaju se i stvaraju prostori slobode, prostori koji bi trebali biti sigurni i slobodni od mržnje i nasilja, ali i kakve u našem gradu zaslužujemo svih 365 dana u godini.

Uvijek ste se pitali kako nastaju super kreativni transparenti za prosvjede? Pridružite se provjerenoj ekipi i naučite nešto novo! Radionica izrade transparenata i dekoracija za Povorku ponosa održat će se 21. svibnja u AKC Medika. U okviru filmskog programa u Kinoteci prikazat će se eksperimentalni dokumentarni film Pirate Boys (2018.) i dokumentarac Framing Agnes (2022.) koji u središtu imaju trans tjelesnost i ispisivanje trans povijesti. 

Dva stručna predavanja dotaknut će neke vrlo aktualne kvir teme. Dmitrii Dorogov govorit će o državnom teroru i kvir otporu u Rusiji, dok će I.T. u svom predavanju Kršćanski pokreti protiv ‘rodne ideologije’ u jugoistočnoj Europi iznijeti prve rezultate doktorskog istraživanja u kojem se bavi ulogom vjerskih zajednica i crkava u mobilizaciji konzervativnih društvenih pokreta u Hrvatskoj, Srbiji i Bugarskoj.

Okrugli stol Ponos na Balkanu: prajdovi od Skopja do Zagreba uoči EuroPridea u Beogradu očekuje nas u Booksi 3. lipnja u 18 sati, kada će se okupiti predstavnice i predstavnici niza prajdova iz postjugoslavenskih zemalja kako bi se razgovaralo o izazovima i uspjesima Povorki ponosa. Uz to, obilježit će se 20. obljetnica prvog zagrebačkog prajda, a iz prve ruke će se moći čuti nešto više i o pripremama i planovima za EuroPride u Beogradu. Na razgovoru će sudjelovati Marko Mihailović (Belgrade Pride/EuroPride 2022), Nikolina Banić (Split Pride), Branko Ćulibrk (Bh. Povorka ponosa), Katerina Ivanova (Skopje Pride), Ponosni Zagreb i Vir Lev (Zagreb Pride). 

Mjesec ponosa okrunit će se Povorkom ponosa LGBTIQ zajednice, osoba i obitelji koja će se održati u subotu, 4. lipnja 2022. godine. 

Čitav program sa svim detaljima potražite ovdje. Uključite se na različita zanimljiva događanja i vidimo se i ove godine na Povorci ponosa!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu