Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Pamćenje (o) književnosti u svakodnevici

Large luka istra%c5%beivanje

Luka Ostojić u Booksi.

Srijeda
02.03.2022.

Što nam ostaje od knjiga koje volimo? Pamtimo li likove, preokrete, osjećaj ili izgled korica?

Tim i takvim pitanjima bave se istraživači Filozofskog fakulteta u projektu "Pamćenje (o) književnosti u svakodnevici", a da bi to saznali, intervjuirat će 1000 neprofesionalnih čitatelja.

Tako će istraživač Luka Ostojić svaki četvrtak od 10 do 14 voditi intervjue u Booksi. Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu doći u tom terminu u Booksu ili se javiti na mail adresu: lostojic@m.ffzg.hr.

Više o projektu slijedi:

"Pamćenje (o) književnosti u svakodnevici (akronim: PoKUS) je uspostavni istraživački projekt koji financira Hrvatska zaklada za znanost. Odvija se u sklopu Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pokrenut je 1. ožujka 2021. godine, a predviđeno mu je trajanje pet godina.

Kao i kod svakoga uspostavnog projekta Hrvatske zaklade za znanost, PoKUS je pokrenut s općim ciljem podupiranja 'razvoja samostalnih istraživačkih karijera mladih znanstvenika u ključnoj fazi kad mogu osnovati novu istraživačku grupu koja će se baviti međunarodno kompetitivnim i/ili nacionalno relevantnim znanstvenim temama' (iz poziva na natječaj UIP-2020-02). Na projektu će stoga raditi tri istraživača u relativno ranim fazama akademskoga razvoja (docent, poslijedoktorand i doktorand).

Specifični cilj projekta je obuhvatno utvrđivanje i interpretiranje činjenica o pamćenju književnosti u svakodnevici, poglavito usmjereno na neprofesionalne čitatelje u Hrvatskoj. Metodološko polazište istraživanja je provedba polustrukturiranih intervjua s većim brojem sudionika (oko tisuću ispitanika iz različitih dijelova RH). Na temelju tako nastale arhive sukladno interesima i kompetencijama članova istraživačke grupe provode se analize različitih aspekata čitateljskih iskustava i tekstualnih transformacija u njihovim sjećanjima."

Ostatak detalja pročitajte na linku.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu