Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

O stripu i filmu 'Plava je najtoplija boja'

Large mv5bmjewndc3nzkxnv5bml5banbnxkftztcwnjq3njaxoq  . v1

Foto: IMDb.

Četvrtak
07.10.2021.

Grafički roman Plava je najtoplija boja (V.B.Z.) Jul Maroh već je postigao kultni status. O njemu će razgovora biti u Kinoteci u ponedjeljak, 11. listopada 2021. u 19 sati.

O stripu i knjizi općenito, zašto i kako je ova knjiga postala kultna i posebna, te zašto je važna u LGBTIQ zajednici govorit će urednik knjige Vladimir Šagadin i likovna umjetnica i stripašica Helena Janečić. Uslijedit će projekcija filma Adelin život koji je inspiriran ovim grafičkim romanom i koji je nagrađen Zlatnom palmom na Filmskom festivalu u Cannesu 2013.

Plava je najtoplija boja nježna je i dirljiva priča o zaljubljivanju, odrastanju, samootkrivanju i identitetu, priča o mladenačkoj ljubavi dviju mladih Francuskinja na prijelazu 21. stoljeća. U njenom središtu je Clémentine, srednjoškolka čiji se život čini prosječnim sve dok ne upozna Emmu, samouvjerenu djevojku plave boje kose, koja će otad za nju postati simbol požude i ljubavi. Clémentine se nakon toga nađe u zastrašujućem limbu – bori se sa samom sobom i osjećajem srama, s ljubavlju i mržnjom prema onome što jest i kako se osjeća. Ovaj strip preveden je na brojne jezike i osvojio je nagradu publike na Međunarodnom festivalu u Angoulêmeu.

Ulaz je besplatan, ali prije razgovora i projekcije na blagajni kina morate preuzeti besplatne ulaznice, čiji je broj zbog Covid mjera ograničen.


Izvor: V.B.Z.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu