Page arrow

Nagrada Kamov Martini Vidaić

Large untitled design   2021 11 22t094158.670

Foto: Adrijana Vidić.

Petak
19.11.2021.

Na rođendan Janka Polića Kamova, 17. studenog 2021., dodijeljena je Nagrada Kamov Hrvatskog društva pisaca za najbolju knjigu koja se ističe inovativnošću - za nagradu je bogatija Martina Vidaić sa zbirkom pjesama Trg, tržnica, nož.

Dobinicu je odabrao žiri u sastavu Andrea ZlatarVelid Đekić i Nikola Petković (predsjednik žirija). ''I kao što nije baš lako shvatiti kako to četiri godišnja doba stanu u jedan beskrajan dan, poput one prošlosti koja nije prošla, tako nije jednostavno, a možda ni potrebno ovu, formalno knjigu poezije, a to je valjda jer je objavljena u biblioteci Poezija, rodno, vrsno, ni žanrovski odrediti, ali ju je lijepo tako zvati jer sintagma hibridni žanr, baš kao i ona stvarnosna poezija, jednostavno ne znači ništa'', naveo je, između ostaloga, žiri u obrazloženju

U finalu nagrade bili su još i Zoran Ferić (Putujuće kazalište), Drago Glamuzina (Drugi zakon termodinamike), Ivana Bodrožić (Sinovi, kćeri) te Branka Arh (Tako ČITAJ, nekako OD IZA). Prošle godine nagrada je pripala Nevenu Ušumoviću za zbirku priča Zlatna opeklina.

Dok je zbirka Trg, tržnica, nož bila još u povojima, Martina je o njoj razgovarala s Ivanom Šamijom na Booksinoj tribini Poezija na živo - tim povodom s nama je podijelila jednu pjesmu iz rukopisa zbirke, koju prenosimo u nastavku, a što je povjerila našem Leksikonu, provjerite ovdje.

***

ako se i desi još kakav hladni čas, narcis izađe da ukorijeni nadu.

između ploča od leda, iz procijepa štandova, iz praznih novčanika, iz šupljih cipela, iz tupea koji je strašan i smiješan poput mrtve vjeverice, iz cvileža životinje-jakne, iz rupa na džemperu prodavačice koja kriomice opipava prsa, iz praznih sinoćnjih boca, iz školske torbe dječaka koji je prekasno ustao i vidio majku-smrt, iz zjapećih vaga i pregača, iz trećeg sloja čarapa, iz nosnica onih koje bole sinusi, iz gladnih vagina i anusa, iz pamuka u pupku, narcisi izlaze da trube o pobjedi sunca, svoga velikog brata.


Izvor: HDP




Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu