Page arrow

Nagrada Gjalski Zoranu Feriću

Large large  mg 6629

Foto: Matej Grgić.

Petak
15.10.2021.

Zoran Ferić dobitnik je nagrade Ksaver Šandor Gjalski za 2021. za roman Putujuće kazalište (V.B.Z., 2020.).

Odluku je donio žiri u sastavu Dubravka Oraić Tolić (predsjednica), Sofija Keča, Ingrid Lončar, Ivica Matičević i Boris Domagoj Biletić.

U njihovom objašnjenju, između ostalog, stoji: ''Živo impostirane likove pratimo u velikim vremenskim lukovima i u različitim prostorima, od Zagreba do Petrograda, od Pariza i Tangera do Hrvatske Dubice i Srijemske Mitrovice, od Trešnjevke do Šalate i Zelenjaka, gdje upoznajemo i prepoznajemo  autora. Premda autor ne skriva svoja politička uvjerenja, roman je nadideologijska obiteljska kronika i povijesna freska u kojoj se isprepleću ljudi i događaji, ratovi i strahovi, ideologije i pogromi, ljubavi i bolesti, život i smrt. Pisan majstorskom vještinom, roman Putujuće kazalište utjelovio je sve odlike Ferićeva autorskog stila i kao romansirana autobiografija upisao se u najbolje stranice suvremene hrvatske književnosti.''

''Ono što će odlikovati narativ od samog početka jeste jedna vrsta brutalne iskrenosti kojim se kreće. Ovakav postupak nije nimalo stran piscu Zoranu Feriću, ali je činjenica da je Putujuće kazalište njegov najsentimentalniji roman. Ipak, baš taj sukob između sentimentalnosti koju svako od nas ko je rastao u uobičajenoj porodici mora da oseća kada govori o sopstevnoj porodici i onoga što je Ferić kao pisac rađa zanimljiv i veoma uspešan narativ'', piše u kritici knjige Vladimir Arsenić.

A o pisanju romana Ferić je Miljenki Buljević u intervjuu otkrio: ''S jedne je strane spisateljska odgovornost i želja da se što je moguće nepristranije prikazuje ono prema čemu smo po definiciji vrlo pristrani. Mučilo me u kojoj mjeri mogu iznositi činjenice, slike, scene i dijaloge koji govore o mojim najdražima i prikazuju ih tako da svaki čitatelj može prema njima s pravom biti vrlo kritičan, čak i ogorčen. A s druge strane, bilo je važno pokazati da se tu ipak radi i o ljubavi. Ljubavi koja se ponekad ispoljava na vrlo čudne načine, ali ljubavi.'' 

U užem izboru nagrade našli su se i Štajga ili put u maglu Ivane Šojat i Glagoljski misterij Sanje Ždralović.


Izvor: Hrvatsko društvo pisaca

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu