Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Nagrada Booker za 'Kairos'

Foto: The Booker Prizes.

Srijeda
22.05.2024.

Roman Kairos njemačke autorice Jenny Erpenbeck dobitnik je međunarodne nagrade Booker za 2024. godinu.

Jedna od najuglednijih književnih nagrada dodjeljuje se autorima i prevoditeljima najboljih romana prevedenih na engleski jezik, a to je u ovom slučaju Michael Hofmann. Roman u prijevodu Ane Nemec možete čitati i na hrvatskom jeziku. 

Ovo je roman o rađanju i propasti ljubavi između studentice i sredovječnog pisca usred političkog i društvenog kaosa u vrijeme pada Berlinskog zida i urušavanja Istočne Njemačke. U Istočnom Berlinu 1980-ih godina slučajno se u autobusu susreću devetnaestogodišnja studentica i oženjeni sredovječni pisac koje povezuje i ljubav prema glazbi, slikarstvu i književnosti i započinju burnu ljubavnu vezu.

Stručni žiri je istaknuo kako "prijevod Michaela Hofmanna hvata elokventnost i ekscentričnost Erpenbeckina pisma, ritam njezinih dugih rečenica, širinu njezina emocionalnog vokabulara.

Ono što Kairos čini tako neobičnim jest to što je istovremeno i lijep i neugodan, osoban i političan. Erpenbeck vas poziva da povežete ove političke događaje koji definiraju generaciju s razarajućom, čak brutalnom ljubavnom aferom, postavljajući pitanje o prirodi sudbine i slobodne volje. Poput DDR-a, počinje s optimizmom i povjerenjem, a zatim se raspada."

U užem izboru našli su se sljedeći romani:  Not a River Selve Almada, Mater 2-10 Hwanga Sok-yonga, What I'd Rather Not Think About Jente PosthumaCrooked Plow Itamara Vieire Juniora i The Details Iae Genberg.

Prošlogodišnja nagrada otišla je u ruke Georgija Gospodinova i prevoditeljice Angele Rodel za roman Time Shelter (Vremensko utočište), a njega smo prije ljetne pauze čitali na Booksa Book Clubu.

Izvor: The Booker Prizes

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu