Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Nagrada Booker i kipić Iris

Large 319765948 6430254203654725 6130452636873959076 n

Foto: Facebook, 'The Booker Prizes'.

Petak
31.03.2023.

Otkrivamo novo ime književnog kipića koje je netom postalo dijelom povijesti jedne od najprestižnijih književnih nagrada na svijetu.

Početkom godine organizatori nagrade Booker zamolili su javnost da im pomogne pri odabiru imena kipića koji je dio nagrade. Originalni kipić dizajnirao je omiljeni autor knjiga za djecu Jan Pieńkowski za prvu ceremoniju koja se održala 1969. godine. Te godine nagrada je otišla u ruke P. H. Newbyju za roman Something to Answer for.

Predložena su mnoga imena i ona su uključivala različite autore iz prošlosti i sadašnjosti, likove iz velikih književnih djela, pa i imena grčkih bogova i muza. Od stotinu prijedloga, žiri je izabrao šest.  

U užem krugu bila su sljedeća imena: Bernie, Beryl, Iris, Minerva, Janina i Kaliopa, za koja su potom tisuće čitatelja diljem svijeta glasali na internetskoj stranici.

Ime Bernie povezano je s Bernardine Evaristo, prvom Afroamerikankom koja je osvojila ovu nagradu u 2019. godini, a istovremeno je referenca za Bernice Rubens, prvu ženu koja je osvojila ovu nagradu 1970. godine. Taj prijedlog dobio je najviše glasova šire publike.

Međutim, Bernardine Evaristo je rekla kako bi bilo prikladnije odati počast jednom od velikih pisaca u povijesti Bookera: „Iznenađena sam i počašćena što su čitatelji nominirali ime Bernie i što je ono dobilo najviše glasova publike, ali kao jedini živući autor na listi, smatram kako bi bilo prikladnije da ova čast ode piscu koji nije više s nama“, izjavila je.

Fundacija je ispoštovala autoričinu želju i odlučila kako će iduće ime koje je dobilo najveći broj glasova, Iris, prema Iris Murdoch, biti novo ime nagrade, s kojom se složila i Evaristo i dodala kako je to „divna odluka“.

Murdoch je kao plodna autorica napisala 26 romana tijekom svoje duge spisateljske karijere, osvojivši Bookera 1978. godine za roman The Sea, The Sea. Za ovu nagradu bila je nominirana još šest puta. Više o autorici možete pročitati ovdje.

Kome se Iris smiješi ove godine, saznat ćemo već 18. travnja, kada će biti objavljen uži izbor za Bookera 2023. godine. Trenutno je u širem izboru 13 romana.

I nama se sviđa što je jedna velika nagrada posvećena jednoj velikoj autorici!

Izvor: The Booker Prizes.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu