Page arrow

'Ljubavni roman' u užem izboru za Dublin Literary Award

Large novo

Naslovnica knjige.

Utorak
28.03.2023.

Dobre vijesti stižu nam iz Irske!

U uži izbor za International Dublin Literary Award ušao je i Love Novel (u originalu Ljubavni roman) hrvatske autorice Ivane Sajko (u prijevodu Mime Simić).

International Dublin Literary Award prestižna je međunarodna književna nagrada koja se dodjeljuje svake godine za roman napisan na engleskom jeziku ili roman koji je preveden na engleski jezik. Cilj je nagrade promicati izvrsnost u svjetskoj književnosti. S fondom od 100.000 eura (financira je grad Dublin), ovo je jedna od najvelikodušnijih književnih nagrada na svijetu. Ako je pobjednička knjiga prijevod, nagrada se dijeli između pisca i prevoditelja.

Nominacije za nagradu podnose narodne knjižnice širom svijeta (preko 400 knjižničnih sustava u 177 zemalja širom svijeta), a o finalistima i pobjedniku odlučuje stručni međunarodni žiri, koji se mijenja svake godine. Za ovu nagradu roman je tako predložila Gradska knjižnica Rijeka.

U finalnom izboru našli su se: Cloud Cuckoo Land (Anthony Doerr), The Trees (Percival Everett), Paradais (Fernanda Melchor), Marzahn, Mon Amour (Katja Oskamp) i Em (Kim Thúy).

Ovaj roman osvojio je nagradu Internationaler Literaturpreis 2018 Berlinskog centra za međunarodnu kulturnu razmjenu Haus der Kulturen der Welt u prijevodu na njemački jezik (Alida Bremer).

Na našem je portalu o romanu pisao Vladimir Arsenić. Arsenić tvrdi da "ovaj tekst pokušava da nam kaže da je ljubav nemoguće odvojiti od socioekonomskih uslova u kojima nastaje, što zvuči dosta pogrdo i posprdno, posebno za nepopravljice romantike. Tako bi naslovu romana trebalo dodati 'u doba tranzicije', ili post tranzicije, poput onog Markesovog 'u doba kolere'."

Nestrpljivo iščekujemo finalni izbor pobjednika koji će se objaviti 25. svibnja na ceremoniji u Dublinu.

Čestitamo!

Izvor: Gradska knjižnica Rijeka

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu