Page arrow

Krešimir Bagić osvojio 'Tina Ujevića'

Large 70581266 1248754472000435 7233578375120420864 n

Društvo živih Pjesnika, 'Facebook'

Srijeda
06.07.2022.

Saznali smo i 41. dobitnika književne nagrade 'Tin Ujević' koji je, kao i svake godine, na Ujevićev rođendan proglašen ispred njegove rodne kuće u Vrgorcu.

Ovogodišnji laureat je Krešimir Bagić za zbirku poezije Ponornice.

U konkurenciji od 83 pristigle zbirke poezije, Bagićeve Ponornice su jednoglasnom odlukom stručnog povjerenstva Društva hrvatskih književnika proglašene za najbolju zbirku poezije objavljenu u prošloj godini. Nagradu je dobitniku uručio predsjednik DHK-a Zlatko Krilić, u društvu gradonačelnika Vrgorca Mile Hercega

Zbirka pjesama Ponornice jedanaesta je knjiga u dosadašnjem bogatom pjesničkom opusu Krešimira Bagića, obuhvaća ukupno 105 poetskih tekstova nastalih u posljednjih nekoliko godina. "Bagić je sastavio vrlo neobičnu, interesantnu, apartnu knjigu-igru s višestrukim duplim dnom, za čitatelja glatko protočan no kondenzirani kabinet pjesničkih čuda čiji će se ključevi još pojavljivati", zaključio je Marko Pogačar

Akademik Krešimir Bagić redoviti je profesor na Katedri za stilistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Poeziju objavljuje od kraja sedamdesetih godina 20. stoljeća. Kao stilističar, kritičar i književni znanstvenik potpisuje, uz ostalo, tridesetak autorskih i uredničkih knjiga, panorama, antologija i udžbenika, a dobitnik je više pjesničkih i nagrada za znanstveni rad.

Više o zbirci možete doznati i u obrazloženju nagrade. Za Ponornice je Bagić osvojio i pjesničku nagradu 'Zvonko Milković' za najbolju izvornu knjigu pjesama s izrazito intimističkom i/ili zavičajnom tematikom.

Čestitamo!

Izvor: tportal

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu