Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Koliko smo čitali u prethodnoj godini?

Large no revisions yyzfsb u6n4 unsplash

Foto: No Revisions, Unsplash. 

Srijeda
24.04.2024.

Još jedna Noć knjige netom je završila, što znači da su objavljene mnoge književne brojke koje smo znatiželjno iščekivali.

Agencija KARIKA – koja nedostaje u ožujku je provela istraživanje hrvatskog tržišta knjiga, čiji su rezultati objavljeni na portalu Moderna vremena. Istraživanje je još jednom pokazalo da se blagi pad čitanosti nastavlja, odnosno ne čitamo dovoljno ili barem ne onoliko koliko bismo trebali. 

U proteklih godinu dana barem jednu knjigu pročitalo je 38 posto ispitanika, što je i dalje pad u odnosu na 2023. godinu kada je taj broj bio 40 posto. Među osobama koje čitaju, najviše je onih koji pročitaju dvije knjige godišnje. Kao i prethodnih godina, najviše čitaju žene, visokoobrazovane osobe, osobe s višim prihodima, pri čemu i dalje prednjače Istrijani.

I dalje se najviše čita beletristika, zatim publicistika (kod koje se uočava lagani trend rasta čitanosti), potom stručne knjige i priručnici. Stripovi, dječje knjige i knjige o umjetnosti i dalje ostaju usamljene na policama.

Najveći postotak čitatelja pročitane knjige ili kupuje ili posuđuje u knjižnici, a one se nerijetko posuđuju i od prijatelja.

Svaki peti građanin kupio je barem jednu knjigu u posljednja 3 mjeseca. Knjižara je i dalje prvo mjesto za kupovinu knjiga, dok najmlađi najviše preferiraju kupovinu online. Podaci o kupovini podudaraju se s onima o čitanosti, najčešće se kupuje beletristika. Posljednjih nekoliko godina sve više raste broj onih koji knjige ne kupuju jer ih ne zanimaju, a ovaj razlog se češće javlja među muškarcima i najmlađima.

Sadržaje na internetu čita 72 posto populacije. Elektronička izdanja knjiga mogla bi se čitati i više, radi se o 7 posto ispitanika i to su najčešće visokoobrazovane mlade osobe u dobi od 16 do 25 godina. Iskoristit ćemo ovu priliku pa podsjetiti da hrpu dobrih knjiga svih vrsta možete čitati iz svog kauča na stranici Besplatne elektroničke knjige. Donekle je ohrabrujuća činjenica da i dalje prevladava mišljenje da konzumacija sadržaja na internetu i ostalim medijima ne oduzima vrijeme za čitanje knjiga.

Više vremena mogli bismo izdvojiti i kako bismo posjetili promocije knjiga, različite festivale i sajmove. Barem jednom godišnje promociju knjige posjeti 17 posto populacije, dok 13 posto koristi svaku priliku za posjećivanje festivala i sajmova knjiga, a ono je učestalije kod visokoobrazovnih osoba s višim primanjima koje žive u Zagrebu i Istri. Ništa zato, kako bismo popravili statistike, uvijek ste pozvani u Booksu, a pratite i naše književne ture!

Ostale rezultate ovog istraživanja možete pronaći ovdje.

Ne damo se obeshrabriti – nastavljamo u optimističnom tonu svako naše druženje s knjigom i uvjerene smo da će se statistika već iduće godine promijeniti. Uostalom, ove godine u Booksi smo u posebnom slavljeničkom raspoloženju, a velika brojka od 20 godina postojanja također je podatak koji puno znači!

Izvor: Moderna vremena.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu