Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Književna plejlista #5

Large henry perks nanrqepqddm unsplash

Foto: Unsplash; henry perks.

Petak
12.05.2023.

Dobar dan svim knjigoljupcima, čitate Booksin književni radio!

Vjerujemo da već dobro znate: na portalu smo u niz kritika, razgovora, kolumni, izvještaja i drugih tekstova unijeli i malo glazbe. Kako ipak ne možemo bez dobre književnosti, odlučili smo svako toliko pustiti pjesme inspirirane knjigama, književnim retcima, njihovim naslovima, likovima ili atmosferom.

U nadi da ćemo uzmaknuti melankoliji koju donosi kiša, za vas smo danas složili nešto klasika znanstveno-fantastičnog žanra, i to u kombinaciji sa tvorcem jednog od najpoznatijih buntovnih tinejdžera na svijetu. 

Elton John, Rocket Man (1972.)

Krenut ćemo s jednom od često izvođenih i rado slušanih Eltonovih pjesama, Rocket Man. Tekstopisac Bernie Taupin, koji je surađivao s Eltonom na svim njegovim velikim hitovima, objasnio je 2016. godine: „Ljudi je, nažalost, poistovjećuju sa Space Oddityjem Davida Bowieja. Zapravo uopće nije bila inspirirana time, nego pričom Raya Bradburyja, iz njegove knjige znanstveno-fantastičnih priča pod nazivom Ilustrirani čovjek. U toj knjizi je bila priča pod nazivom The Rocket Man, koja govori o tome kako će astronauti u budućnosti postati neka vrsta svakodnevnog posla. Pa sam na neki način prihvatio tu ideju.“

Ray Bradbury jedan je od onih koji su kritički i književno vješto promišljali vlastitu sadašnjost i budućnost (sjetimo se samo Fahrenheita 451), a mi smo ga spomenuli u našem pregledu knjiga koje nude upravo tehnološko-društvenu prognozu.

Talking Heads, The Book I Read (1977.)

Vraćamo se iz svemirskih bespuća u nešto dinamičniji zemaljski ritam. Koliko puta smo samo poželjeli pisati o knjizi koju smo pročitali, morali zapjevati o autoru koji nas je šarmirao... U potpunosti suosjećamo s Davidom Byrneom. Iako fanovi kažu da je vjerojatnije kako se ovdje radi o osobi (ali evo, uplela se tu jedna stilska figura - metafora!), sviđa nam se što je knjiga predmet koji je inspirirao ovu pjesmu.

T’Pau, China in Your Hand (1987.)

Šetnja kroz desetljeća dovela nas je i do engleske pop grupe T'Pau. Njihova najpoznatija pjesma China in Your Hand inspirirana je Frankensteinom Mary Shelley iz 1818. godine. Osim što se smatra jednim od najranijih djela znanstvene fantastike, roman se bavi i moralnim pitanjima koja su i danas relevantna. Odnos između stvoritelja i stvorenja postaje metafora za složene odnose između čovjeka i tehnologije, kao i za teme identiteta, izolacije i suočavanja s društvenim predrasudama. Postoji i dulja verzija pjesme koja se može pronaći na njihovu debitantskom albumu Bridge of Spies, u kojoj su i razrađenije reference na književni predložak, o čemu govori i tekstopisac Carol Decker

Green Day, Who Wrote Holden Caulfield? (1991.)

Billie Joe Armstrong u ovoj pjesmi jasno aludira na junaka Salingerova romana Lovac u žitu. Štoviše, na koncertima je često znao spomenuti kako mu je ova pjesma najdraža s albuma Kerplunk (vjerujemo da Green Day Army to može potvrditi), vjerojatno jer ju je napisao prema događaju iz vlastitog života. Dok je bio u školi, Billie je morao pročitati ovu knjigu za zadatak, što ga je prilično naživciralo jer tko voli da ga se prisiljava na školske zadatke? Međutim, kasnije je uzeo knjigu u ruke, a koliko je dobro „usvojio“ gradivo, prosudite sami. 

PJ Harvey, Angelene (2007.)

Evo nas ponovno kod Salingera. Poput glavnog singla albuma A Perfect Day Elise, uvodna pjesma Angelene inspirirana je kratkom pričom ovog američkog pisca iz 1951. godine. Priča Pretty Mouth and Green My Eyes govori o odvjetniku po imenu Arthur koji otkriva da mu je žena bila nevjerna i piše joj pjesmu, u kojoj su i sljedeći stihovi: Rose is my color and white / Pretty mouth, and green my eyes. Iako je pjesma PJ Harvey nešto drugačije tematike, odnosno o prostitutki koja čezne za pravom ljubavi, s predloškom je povezuju upravo spomenuti stihovi.

Stigli smo do kraja još jedne književne vrpce. I dalje nas slušajte i, naravno, čitajte!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu