Page arrow

Glumimo, pišemo

Large za fotku
Četvrtak
30.03.2023.

Naše književno uho pažljivo i koncentrirano osluškuje. Tko god objavi koju knjigu diljem svijeta (pritom su geografske koordinate u potpunosti nebitne), ta vijest stigne i do nas. Tako su nam naši povjerenici hitro poslali dopis kako je Millie Bobbie Brown, draga nam Eleven iz Stranger Thingsa, napisala debitantski roman.

Nerijetko glumice i glumci posežu za perom, nekada je to manje ili više uspješno, dosta je tu raznih memoara i autobiografija. Međutim, nas je zanimalo tko se okušao u pisanju fikcije, pa donosimo nekoliko imena u nastavku.

Postcards from the Edge Carrie Fisher smatra se djelomično autobiografskim romanom, s obzirom na to da je Fisher u priču o Suzanne Vale, glumici koja nastoji vratiti svoj život nakon predoziranja drogom, uključila neke detalje iz svog života. Knjiga je prvotno objavljena 1987. godine, a prema njoj je snimljen istoimeni film u kojem glume Meryl Streep, Shirley MacLaine i Dennis Quaid (1990.). Fischer je radila na scenariju.

Komičar Steve Martin u svojoj biografiji ima i nekoliko književnih naslova, poput The Pleasure Of My Company, Late For School i Shopgirl (adaptirana u film s Claire Danes i Jasonom Schwartzmanom). U ovoj prilici mi smo izdvojili roman An Object of Beauty, o dinamičnoj i karizmatičnoj ženi koja počinje karijeru u umjetničkom svijetu na Manhattanu 1993. godine, a priča se prati sve do 2009. godine. Turbulentno razdoblje, nema što!

Lorelai Gilmore, ovaj, ne, ispričavamo se, Lauren Graham napisala je roman Someday, Someday, Maybe. Sredinom devedesetih mlada glumica u New Yorku traži svoj životni put, a priča se opisuje kao puna humora i šarma. Nakon objave tog romana u 2013. godini, uslijedilo je i nekoliko autobiografskih knjiga.

Još jedan glumac koji je postao prepoznat i kao autor je Ethan Hawke. Evo i njegovih naslova: The Hottest State (1996.)Ash Wednesday (2002.), Rules for a Knight (2015.) i najnoviji A Bright Ray of Darkness (2021.) koji pripovijeda o premijeri predstave Henry IV na Brodwayju i raspadu jednog braka. Što se tiče njegova spisateljskog rada, Hawke je zavrijedio čak dvije nominacije za Oscara, i to za najbolji adaptirani scenarij: kao koscenarist filmova Before Sunset i Before Midnight.

Hugh Laurie, odnosno dr. House, ekscentričan doktor koji prokuži i najzamršeniju bolest, napisao je i objavio knjigu The Gun Seller 1996. godine. Priča prati svojeglavog lika Thomasa Langa, unajmljenog revolveraša koji je se samo na prvu čini simpatičan. Kada dobije novi zadatak, on odluči upozoriti metu i tako sebe dovede u sve opasnije situacije (ups!).

Zvijezda legendarnih Sopranosa koju smo imali prilike gledati i u izvrsnoj drugoj sezoni serije White Lotus je Michael Imperioli. Njegov debitantski roman pod nazivom The Perfume Burned His Eyes je coming-of-age priča o prijateljstvu šesnaestogodišnjaka Matthewa i, ni manje ni više, nego Lou Reeda

Stigosmo do kraja ovog pregleda, a čini se da je naš književni telefon već alarmiran. Negdje se kuha još koji roman. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu