Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Dodijeljen je Booker

Large 51475382684 099c3ce0d3 k
Srijeda
03.11.2021.

Jedna od najiščekivanijih utrka književnog svijeta za 2021. godinu privela se kraju. Nagrada Booker, koja se dodjeljuje najboljem djelu napisanom na engleskom jeziku i objavljenom u Ujedinjenom Kraljevstvu u Irskoj, pripala je južnoafričkom piscu Damonu Galgutu za roman The Promise

Galgutu je ovo deveti roman - prvi je napisao sa samo sedamnaest godina, a dosad se već dvaput našao na Bookerovim listama finalista. Radnja romana The Promise smještena je u Južnoafričku Republiku na zalasku apartheida. Knjiga je to o nasljeđu, onom koje primamo i onom koje ostavljamo, i primjer je djela koje nas uči da vidimo i mislimo na novi način, poručio je Bookerov žiri. 

U užem izboru nagrade našli su se i Richard Powers (Bewilderment), Maggie Shipstead (Great Circle), Patricia Lockwood (No One is Talking About This), Nadifa Mohamed (The Fortune Men) i Anuk Arudpragasam (A Passage North).

Podsjetimo, prošlogodišnji dobitnik Bookera bio je Douglas Stuart s knjigom Shuggie Bain.

Izvor: The Booker Prizes

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu