Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Bookstanova radionica književne kritike

Large fotka

Foto: Bookstan Sarajevo.

Srijeda
24.04.2024.

Dijelimo priliku za učenje i usavršavanje, ujedno i poznato književno druženje u Sarajevu!

Izdavačka kuća Buybook će za deveti Međunarodni festival književnosti Bookstan, koji se ove godine održava od 3. do 6. srpnja, dodijeliti 20 stipendija za sudjelovanje u radionici književne kritike. Tema ovogodišnje radionice je Konstrukcije nade i beznađa u književnoj kritici, a vrijeme održavanja je od 30. lipnja do 6. srpnja 2024. godine.

Stipendija je namijenjena studentima/cama i književno-umjetničkim kritičarima/kama koji/e aktivno govore engleski jezik, pišu na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku, te imaju od 21 do 30 godina. Dobre vijesti stižu i za one koje su sudjelovali na prethodnim radionicama, i oni imaju mogućnost prijave.

Prijave je do 20. svibnja potrebno poslati na e-mail adresu radionica@buybook.ba i trebaju sadržavati prijavnicu, biografiju i dva autorska rada iz područja književne kritike, esejistike, znanstvene publicistike, a u obzir dolaze i stručni i znanstveni radovi, te književne i/ili novinarske kolumne. Nakon pregledanih prijava, ubrzo nakon posljednjeg roka za prijavu, odabrani kandidati će eventualno biti pozvani na online intervju s koordinatorima radionica nakon kojih će se obaviti finalna selekcija.

Zadaci za kandidate koji prođu selekciju bit će podijeljeni u tri segmenta:

  • prva faza je pisanje teksta koji se treba dostaviti do 17. lipnja, a zadatak će biti naveden u pozivnom pismu;
  • druga faza podrazumijevat će zadatke koji se tiču praćenja događaja festivala; navedeni tekstovi bit će objavljeni na društvenim mrežama i web-stranicama Buybooka i Bookstana, te odabrani na stranicama medijskih partnera;
  • treća faza je pohađanje predavanja i radionica sa uglednim predavačima u vrijeme trajanja programa.

Voditeljica ovogodišnje radionice je prof. dr. Andrea Lešić, profesorica na Odsjeku za komparativnu književnost i informacijske nauke Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, gdje predaje uglavnom književnoteoretske predmete na sva tri ciklusa studija. Pisala je o komparativnoj književnosti (francuskoj, ruskoj i književnostima jugoistočne Evrope) i književnoj teoriji (posebno o strukturalizmu, naratologiji, i Bahtinu, kao i o problemu pamćenja). Kroz svoj znanstveno-istraživački rad bavi se problemom kulturnog pamćenja, kognitivnom poetikom, ljubavnim pričama i vampirima.

Stručni žiri će odabrati 20 polaznika/ca programa kojima će po realizaciji zadatka biti dodijeljena priznanja, a najboljima i nagrade. Pored voditeljice radionice, odabrani polaznici/e će imati priliku slušati i druge predavače/ice i goste/gošće festivala.

Stipendija pokriva troškove radionice, smještaja u hostelu, hranu u dogovorenim restoranima, te troškove puta. 

Nepotpune prijave neće biti razmatrane. Odabrani kandidati mogu očekivati potvrde sudjelovanja do 24. svibnja, uz detaljniji program rada i potrebne logističke informacije.

Odlučite li se prijaviti, držimo fige svima!

Izvor: Buybook.ba

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu