Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
15.05.2024. u 20:00 @ Booksa

Razgovor: Kafka i književnost

Large untitled design  45 ©ManfredWerner_Tsui ©Nicolas Mahler ©Karlo Čargonja ©Anto Magzan
Četvrtak
18.04.2024.

Sudjeluju: Maša Kolanović, Enver Krivac, Nicolas Mahler
Moderira: Milka Car

Od 6. do 26. svibnja u auli knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu može se razgledati izložba Komplett Kafka – povod je to da u Zagrebu ugostimo njezina autora, strip-crtača Nicolasa Mahlera, i s njim razgovaramo o istoimenoj knjizi, radu na izložbi i njegovom viđenju Franza Kafke, ali i o Nicolasu Mahleru kao stripašu i ilustratoru, u čijem radu i drugi poznati likovi iz povijesti književnosti igraju važnu ulogu.

Crtanjem stripova bavi se i Enver Krivac, jedan od njegovih sugovornika ove večeri u Booksi. Krivčeva knjiga Osamotne okolnosti digla je priličnu prašinu na hrvatskoj književnoj i stripaškoj sceni. Krivac kaže da je riječ o zbirci koja povezuje njegov književni i grafički rad: četiri broja fiktivnog, nikada objavljenog umjetničkog časopisa pod nazivom Osamotne okolnosti. Zbirka je to kratkih priča i drugih kratkih proznih formi, stripa i ilustracija koje su nastale u posljednjih desetak godina.

Zbirka Poštovani kukci i druge jezive priče Maše Kolanović poveznicu s Kafkom ima već u naslovu ili je asocijacija u najmanju ruku neminovna, ali ona je prije svega izražena u atmosferi egzistencijalnog straha i apsurda tranzicijske svakodnevice u njezinim pričama, koje govore o konzumu umjesto ljudskosti, bankama kao stupovima društva, trgovačkim lancima kao metaforama ekonomski opustošene zemlje, kako o zbirci piše portal Moderna vremena. Zbirka je nedavno pod naslovom Werte Käfer und andere Gruselgeschichten (Eta Verlag Berlin, 2023.) objavljena na njemačkom jeziku u prijevodu Marie Alpermann.

Njih će troje s germanisticom Milkom Car razgovarati o svojem umjetničkom radu i o različitim, tankim, vidljivim i skrivenim linijama koje ih, negdje čvršće, negdje labavije, povezuju sa stvaralaštvom Franza Kafke.

Program se odvija u suradnji s Goethe Institutom u Hrvatskoj i Austrijskim kulturnim forumom u Zagrebu.

Svi prije ili kasnije završe u Booksi.
#booksinih20

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

 

Ostali programi

Otkad je Booksa otvorila svoja vrata u siječnju 2004. godine u gostima su nam bile brojne organizacije, umjetnice, izvođači, održale su se stotine tribina, razgovora, okruglih stolova, diskusija, predstavljanja... Mnogo je ljudi koji rade vrlo zanimljive i kvalitetne stvari, ali nemaju svoj prostor gdje bi ih mogli predstaviti i tu na scenu upadamo mi. Možemo besplatno ustupiti prostor, tehniku kojom raspolažemo i pomoć u promociji događanja. No kako je upita jako, jako puno, ne možemo nikako udovoljiti svima, a ima li, ili nema slobodnih termina i kada, saznat ćete ako nam šibnete mail.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu