Page arrow
22.05.2018. u 17:00 @ Booksa

Poezija na živo: Mateja Jurčević

Large slika bio  1
Ponedjeljak
14.05.2018.

Na drugoj ovogodišnjoj Booksinoj tribini ‘Poezija na živo’ ugostit ćemo pjesnikinju Mateju Jurčević.

Mateja Jurčević (1995.) je rukopisom Paranoja osvojila nagradu Goran za mlade pjesnike za 2016. godinu. S urednikom Ivicom Prtenjačom doradila je nagrađeni rukopis i 2017. objavljena je zbirka Bijela vrata. Od Gorana do objave knjige, Mateja Jurčević etablirala se pjesmama (u časopisima Tema, Eckermann, Fiction PlayGrounds) i književnim kritikama koje je pisala za naš portal.

U knjizi Bijela vrata, kako primjećuje naš kritičar Dinko Kreho, " bijela boja zadobija nove, često neočekivane značenjske dimenzije i potencijale: ona postaje sinonim za ekscentrično, neočekivano, nesvodivo, za sve što nije moguće podvesti pod općevažeće društvene, jezične ili moralne konvencije." Kreho zaključuje da je knjiga "ambiciozan pjesnički poduhvat, koji vlastitu ambiciju u najvećem dijelu i uspijeva ispuniti".

Na tribini će Mateja čitati nove pjesme i razgovarati o njima s voditeljem Ivanom Šamijom i publikom. Namjera je stvoriti atmosferu svojevrsne pjesničke radionice kojom se želi potaknuti razmjena iskustava pisanja i čitanja poezije te pjesničkog rada u aktualnom društvenom kontekstu.

Kao poticaj da dođete i uključite se nudimo vam novu pjesmu Mateje Jurčević. 

Poezija na živo

Tribina "Poezija na živo" predstavlja javno mjesto razgovora i autorskog čitanja poezije na kojem se ozbiljno progovara o samom pjesničkom tekstu i radu pisanja. Na ovom programu u fokus stavljamo rukopis na kojem pjesnik u tom trenutku aktivno radi. Jedan dio je pjesnikovo neometano čitanje vlastitih pjesama u formi recitala, dok je drugi razgovor o pročitanome. Autori na taj način dobiju priliku prvi puta pred publikom čitati nove pjesme i nakon toga o njima razgovarati s voditeljem i publikom, te progovoriti o nedoumicama i problemima rada pisanja poezije, kao i o društvenom, političkom i ekonomskom kontekstu u kojem stvaraju. Program vodi pjesnik Ivan Šamija.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu