Page arrow
Lipanj  2023.  2 Lipanj  2023.  3
08.05.2021. u 20:00 @ Booksa

ZaPis u Booksi

Large untitled design  74
Ponedjeljak
03.05.2021.

U suradnji s udrugom ZaPis u parku ispred Bookse predstavit će se zadarske spisateljice Iva Pejković, Vlatka Basioli i Ana Vidov te pisac Ivan Čeperković

S njima će o njihovom spisateljskom radu te radu udruge razgovarati Miljenka Buljević.

Udruga ZaPis - Zadarski pisci - kontinuirano djeluje od 2009. godine, s ciljem afirmacije suvremenih autora iz Zadarske županije. Generacijski i stilski različiti, bave se promicanjem književnosti u svojoj sredini, organiziraju tematske književne večeri, ugošćuju pisce, organiziraju radionice pisanja, poezijom osvajaju javne prostore grada, dok čekaju na vlastiti.

Gotovo svi članovi udruge objavili su samostalne knjige za različite nakladnike (Robert Nezirović, Želimir Periš, Staša Aras, Lada Vukić, Mario Padelin...). Šest godina organizirali su Kalibar bestival - književni festival u Zadru, u suradnji s Krunom Lokotarom. Godine 2013. objavili su zajedničku zbirku kratkih priča Samo ti pričaj, a 2019. svojevrsni nastavak Samo se ti sjećaj. Ujedno pokreću vlastitu nakladu u kojoj su objavljene još i zbirka poezije zadarskih autora Je li zvijezdama tijesno, zbirka proezije Ive Pejković Vošta do Tokija, te zbirka poezije Ivana Čeperkovića Nigdje noći.

Pokrenuli su književni natječaj Potraga za piscem, kako bi pojačali svoje redove novim zadarskim autorima, te snimili prvi književni video spot kao svojevrsnu turističku razglednicu grada Zadra u vremenu pandemije. Surađuju s brojnim srodnim udrugama, ali i drugim umjetničkim inicijativama u Zadru i šire. Ove godine trebali bi useliti u novi Centar za nezavisnu kulturu i mlade u Zadru.

*

Iva Pejković (1984.) je novinarka i glavna urednica portala eZadar. Predsjednica je ZaPisa od 2019. Vodi klub čitatelja Dioptrija pri Gradskoj knjižnici Zadar, te moderira književne večeri. Kratke priče i poeziju objavljuje u brojnim književnim zbirnicima i na web portalima (Rukopisi 33, Polja, Libartes, Književnost uživo, Kvaka, Astronaut...). Objavila je roman Mačka u čizmama 2009. u nakladi Katapult, te zbirku proezije Vošta do Tokija 2019. u nakladi ZaPisa.

*

Vlatka Basioli (1985.) suosnivačica je i glavna urednica portala Knjizevnost.hr koji predstavlja prozaike, pjesnike i ostale pisce i njihova autorska djela bez obzira na njihov trenutni književni status, ali i sažetke najpoznatiji djela hrvatske književnosti s biografijama njihovih autora. Godine 2018. otvorila je obrt za promidžbu i usluge Proverba, kojemu je glavna djelatnost kreiranje sadržaja za web stranice, internet promidžba i srodni poslovi. Godine 2020. u nakladi Proverbe objavila je svoj prvi roman Majka Distorzija. Iste godine objavila je priče u zbirkama Samo se ti sjećaj u izdanju udruge ZaPis, Marsoncu 2020. i SFerakonskoj zbirci 2020.

*

Ana Vidov (1973.) ZaPisu se pridružila pobjedivši na natječaju Potraga za piscem kratkom pričom Kao prije. Živi u Kalima, na otoku Ugljanu. Piše poeziju na dijalektu i kratke priče, u posljednje vrijeme većinom za djecu predškolskog i ranog školskog uzrasta.  Objavila je nekoliko članaka u lokalnom časopisu Kualjski lumin, a dva članka 2001. godine objavljena su u Narodnom listu.

*

Ivanu Čeperkoviću (1985.) pjesma Duša duši objavljena je u zbirci Glagoljicom ispisana ljubav koju je izdao ogranak Matice hrvatske u Zadru. U siječnju 2019. godine izabran je za sudjelovanje u pjesničkoj rezidenciji ZMAG-a i ArtLaba u Vukomeriću. Nakon trodnevnog boravka objavljena je digitalna zbirka pjesama Tragovi u snijegu – sjeme za budućnost u kojoj je zastupljen sa četiri pjesme. Godine 2020. objavio je prvu pjesničku zbirku Nigdje noći.


Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

***

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Grad Zagreb.

Booksa preporučuje

U moru odličnih naslova, književnica i književnika, moramo i mi imati neke favorite! Bilo da se radi o nečem 'mainstream' što vam želimo predstaviti u novom svjetlu, ili o nečem malo više 'underground' na što vam želimo svrnuti pozornost, ili je pak riječ o nečem što nam je sad, eto, baš super i moramo to svima pokazati, možete biti sigurni da se nećete dosađivati ako zalutate na pokoji razgovor ili tribinu o knjigama i autorima s naše liste.   

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu