Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
06.10.2020. u 16:00 @ Booksa

Razgovor s dobitnicama Nagrade EU-a: Maša Kolanović i Lana Bastašić

Large untitled design  11
Ponedjeljak
28.09.2020.

Povodom dodjele Nagrade Europske unije za književnost, u parku ispred Bookse održat će se razgovor s dvjema ovogodišnjim dobitnicama, Mašom Kolanović i Lanom Bastašić.  

Maša će govoriti o svom nagrađenom romanu Poštovani kukci i druge jezive priče (Profil knjiga, 2019)  o sablasnoj svakodnevici, egzistencijalnim apsurdima, društvu u tranziciji i Konzumi, a Lana će se, osim na roman Uhvati zeca (Buybook, 2019), osvrnuti na sazrijevanje usred patrijarhata te na feminizam koji prkosi nasilju i primitivizmu. 

S Mašom i Lanom razgovarat će Miljenka Buljević.

Maša Kolanović (Zagreb, 1979.) radi kao docentica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na istome je fakultetu diplomirala kroatistiku i komparativnu književnost te doktorirala. Do sada je objavila niz autorskih članaka o književnosti i popularnoj kulturi, knjige fikcije Pijavice za usamljene (Studentski centar, Zagreb, 2001.), Sloboština Barbie (V.B.Z., Zagreb, 2008.), Jamerika: trip (Algoritam, Zagreb, 2013.) te studiju Udarnik! Buntovnik? Potrošač...: popularna kultura i hrvatski roman od socijalizma do tranzicije (Naklada Ljevak, Zagreb, 2011.). 

Lana Bastašić (Zagreb, 1986.) završila je studij engleskog jezika i magistrirala kulturne studije. Objavila je dvije zbirke priča, zbirku poezije i roman za djecu. Njezin roman prvijenac Uhvati zeca (objavljen 2018., novo izdanje 2019.) bio je uvršten u uži izbor NIN-ove nagrade za najbolji roman 2019. te je preveden na katalonski i španjolski. Priče su joj uvrštene u regionalne antologije i časopise te je dobitnica brojnih regionalnih nagrada. Suosnivačica je škole za književnost Bloom u Barceloni gdje uređuje katalonski književni časopis Carn de cap. Jedna je od pokretačica projekta Tri + tri sestre koji promiče književnice s Balkana. 

*** U slučaju lošeg vremena selimo u klub i zbog epidemioloških mjera primamo ograničen broj publike! *** 

Program se održava uz potporu Nagrade Europske unije za književnost.

Dizajn vizuala: Konrad Kropf; fotografija Lane Bastašić: Radmila Vankoska


 

Booksa preporučuje

U moru odličnih naslova, književnica i književnika, moramo i mi imati neke favorite! Bilo da se radi o nečem 'mainstream' što vam želimo predstaviti u novom svjetlu, ili o nečem malo više 'underground' na što vam želimo svrnuti pozornost, ili je pak riječ o nečem što nam je sad, eto, baš super i moramo to svima pokazati, možete biti sigurni da se nećete dosađivati ako zalutate na pokoji razgovor ili tribinu o knjigama i autorima s naše liste.   

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu