Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
04.05.2023. u 19:00 @ Booksa

Predstavljanje knjige 'Dolina leptira — rekvijem' Inger Christensen

Large untitled design  1
Utorak
25.04.2023.

Inger Christensen (1935. - 2009.) najvažnija je danska i velika europska pjesnikinja. Smiona eksperimentatorica ostavila je djelo koje inspirira brojne pjesnike, između ostalih i Anne Carson, kao i stvaraoce iz drugih umjetnosti. 

Sonetni vijenac Dolina leptira — rekvijem prvi je ukoričeni hrvatski prijevod Inger Christensen, u unikatnom prijevodu Miše Grundlera koji se strogo drži svih formalnih zadatosti te lirske forme. Vrtoglava pjesnička meditacija o smrtnosti i gubitku u kojoj odjekuje i pjesnikinjin posjet Jugoslaviji. 

Dolinu leptira u dvojezičnom — dansko-hrvatskom — izdanju objavili su MaMa i Booksa, u ediciji "Prijatelji" u kojoj su, pored ostalih, objavljeni naslovi Annie Ernaux, Lászla Krasznahorkaija, Davida Albaharija i Dubravke Ugrešić, a svezak je oblikovao Damir Gamulin Gamba. 

O Inger Christensen će govoriti prevoditelj Mišo Grundler, dramaturg Goran Sergej Pristaš, a dijelove Doline leptira čut ćemo i u recitaciji na danskome.

Podcast Inger Chistensen i Anne Carson poslušajte na linku.

Predstavljanje knjige organiziraju Multimedijalni institut/MaMa, Kulturtreger/Booksa i Veleposlanstvo Kraljevine Danske.

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Booksa preporučuje

U moru odličnih naslova, književnica i književnika, moramo i mi imati neke favorite! Bilo da se radi o nečem 'mainstream' što vam želimo predstaviti u novom svjetlu, ili o nečem malo više 'underground' na što vam želimo svrnuti pozornost, ili je pak riječ o nečem što nam je sad, eto, baš super i moramo to svima pokazati, možete biti sigurni da se nećete dosađivati ako zalutate na pokoji razgovor ili tribinu o knjigama i autorima s naše liste.   

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu