Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Milko Valent

svi tekstovi  >
Large valent
Srijeda
28.10.2015.
Milko Valent (Zagreb, 1948.)
Prozaik, pjesnik, dramatičar, esejist i kazališni kritičar. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost. Odmah nakon završenog studija počinje spisateljsku karijeru te kao profesionalni pisac redovito objavljuje od jeseni 1976.
Suradnik je stotinjak časopisa, listova, magazina i novina te mnogih radijskih programa i nekoliko internetskih portala. Sudjelovao je na dvadesetak izložbi i u publikacijama konkretne te vizualne poezije. Nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu (dosad otprilike 300 nastupa) njegujući forme kao što su recital, happening, provokativan razgovor i predavanje. (Od zapaženijih je predavanja ono koje je održao na Amsterdamskom sveučilištu u svibnju 2003.) Zastupljen je u 27 antologija i 37 domaćih te inozemnih izbora, zbornika, pregleda i panoramama poezije, proze, drame i eseja.

Brojni njegovi tekstovi prevedeni su dosad na trinaest jezika. Također je na njemački jezik prevedena novela Nježna palisandrovina i izbor iz knjige poezije Tihi alati (dostupan na internetu), na francuski, mađarski i poljski drama Gola Europa, na makedonski roman PlayStation, dušo, a na engleski radiodrame Tinta u oku i Neonski rubovi, kratke proze Jazz za Aishu i Djevojka i bicikl te drame Gola Europa, Ground Zero Aleksandra i Bordel divljih jabuka.
Njegova bibliografija obuhvaća dosad više od dvije tisuće i sto bibliografskih jedinica, uključujući 12 objavljenih drama, 7 izvedenih radiodrama, 3 izvedene drame i 30 objavljenih knjiga te ponovljena izdanja u elektroničkom formatu (knjiga proze Al-Gubbah, knjiga poezije Jazz, afrička vuna i roman Clown te dramske trilogije Zero i Kaos).
Član je Hrvatskoga filozofskog društva od 1976, Društva hrvatskih književnika od 1981, Hrvatskog centra PEN-a od 1992, Hrvatskog centra ITI-a (The International Theatre Institute - UNESCO) od 1995. i Hrvatskog društva pisaca od 2002.
Dvije drame iz dramske trilogije Zero (Gola Europa i Ground Zero Aleksandra) nagrađene su 2000. i 2002. trećom i prvom nagradom Marin Držić. Za dotadašnji doprinos poeziji nagrađen je Maslinovim vijencem 2009. Za roman Umjetne suze, kao najbolje književno ostvarenje objavljeno u 2013., dobio je 2014. Nagradu Vladimir Nazor. (S istim je romanom bio među pet finalista književne nagrade Tportala za najbolji roman u 2013.) Na drugom natječaju Petrarca Festa za najbolji sonet dobio je 2015. treću nagradu za sonet Rock'n'roll.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu