Page arrow

Razgovor s Ece Temelkuran

Large untitled design  13
Četvrtak
09.09.2021.

U parku ispred Bookse razgovarali smo s turskom novinarkom sa zagrebačkom adresom, spisateljicom, aktivisticom i Booksinom prijateljicom Ece Temelkuran. S njom je razgovarala Miljenka Buljević.

Ovaj razgovor dvije dugogodišnje prijateljice bio je pravi praznik za Booksinu publiku i prilika da se pretresu važne književne i društvene teme. Pored predstavljanja književnog rada Ece Temelkuran koja već godinama živi i radi u Booksinom kvartu, fokus razgovora bio je usmjeren na njene posljednje dvije publicističke knjige (u izdanju Naklade Ljevak) u kojima autorica problematizira suvremena društvena gibanja. U svojim paralelnim i jednako intenzivnim karijerama novinarke i književnice, Ece se bavi temama koje su u Turskoj izrazito kontroverzne, poput kurdskog i armenskog pitanja, ženskog pokreta i pitanja političkih zatvorenika, ali i temama društvene promjene u suvremenim zapadnim društvima, a detalje razgovora poslušajte u videu!



Ece Temelkuran dobitnica je nagrade Turske udruge za ljudska prava Ayşe Zarakolu za slobodu misli 2008., a zbog svog dosljednog angažiranog novinarskog rada postala je nepoželjna u turskim medijima, zbog čega se i svojedobno preselila u Zagreb. Dvaput je proglašena turskom najčitanijom političkom kolumnisticom, a njezine kolumne objavljivane su i u međunarodnim medijima kao što su The GuardianLe Monde DiplomatiqueThe New StatesmanThe New Left Review.

Autorica je višestruko prevođenih i nagrađivanih 13 knjiga, publicistike i romana, a na hrvatskom su objavljeni njeni romani: Planina boli (Naklada Ljevak, 2013.), Žene koje pušu u čvorove (Naklada Ljevak, 2015.), te Zvuk banana (Hena com, 2014.). Za Nakladu Ljevak je 2019. objavila publicističku knjigu Kako izgubiti zemlju: 7 koraka od demokracije do diktature, analizu suvremenih političkih kretanja o usponu desnog populizma, a 2021. knjigu Zajedno: 10 izbora za bolje sada u kojoj se tematizira odgovornost svakog pojedinca za budućnost društva u kome živimo i potreba da budemo "zajedno".

Možda će vas zanimati
Video
Homepage 42367867 1834627483240358 5129241113877544960 o 23.09.2018.

VIDEO: David Mitchell u Booksi

S čuvenim engleskim piscem, autorom 'Atlasa oblaka' i 'Koštanih satova', razgovarala je turska književnica i novinarka Ece Temelkuran.

Piše: Booksa

Intervju
Homepage ece 09.01.2017.

'Slobodu sam našla u apokaliptičnom realizmu'

Razgovarali smo s poznatom turskom književnicom i političkom novinarkom Ece Temelkuran.

Piše: Neven Svilar

Video
Homepage ece 27.12.2016.

Radio 'Piščev dnevnik': Ece Temelkuran

Andreja Pančur razgovarala je s prevoditeljem Anđelkom Vlašićem o turskoj književnici i političkoj novinarki.

Piše: Booksa

Video
Homepage ece foto 05.12.2016.

VIDEO: Ece Temelkuran u Booksi

U Booksi je 18.11. gostovala nagrađivana književnica i jedna od najpoznatijih turskih političkih novinarki.

Piše: Booksa

Preporuke
Homepage turska 14.10.2015.

Parodija turskog orijentalizma

Roman ceste 'Žene koje pušu u čvorove' Ece Temelkuran dojmljiv je zbog naglaska na ženskoj perspektivi iz Turske, Sirije i Egipta.

Piše: Zvjezdana Balić

U fokusu
Homepage ece 25.05.2015.

Od kriminala do otpora

Ece Temelkuran prvo je sudjelovala na tribini o filozofsko-sociološkom pristupu krimićima, a zatim je predstavila svoj novi roman.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu