Booksa je na godišnjem od 18.7. do 30.8.! / Booksa is closed from July 18th until August 30th!
Close
Page arrow

Predstavljanje romana 'Slani mrak' Lore Tomaš

Large img 20210709 192612
Srijeda
04.08.2021.

Na Festivalu Prvi prozak na vrh jezika predstavljen je roman Slani mrak Lore Tomaš. Uz autoricu, na predstavljanju je sudjelovala Monika Herceg.

O romanu je za portal pisao Dalibor Plečić: "Slani mrak predstavlja zanimljivo koncipirano štivo, koje svojom formom i sadržinom, recimo to odmah, uvelike obogaćuje literarnu sliku na ovim prostorima. Radnja romana smeštena je na ostrvu koji tačno nije lociran i nije imenovan, reklo bi se da je imaginaran. Međutim kako su opisi otoka (po rečima autorke, na predstavljanju romana) rezultat njenog trogodišnjeg istraživanja više malih otoka, reklo bi se da je romaneskno ostrvo zapravo sinkretičko-mimetički konstrukt u kom su utkane najbitnije karakteristike života likova na otocima. Depopulacija malih ostrva, nestanak agrarnih površina, nestanak tradicije, ali još uvek postojeće masline, vinogradi, otočke smokve, ljudi koji ostaju sami, usamljenost, sve su karakteristike jadranskih otoka. Sjedinivši sve faktičke otoke u jedan fiktivni, Tomaš je takođe sijaset životnih priča otočana sa različitih otoka pretopila u kolaž i preplet istih na jednom. Ovim postupkom na jednom mestu pratimo deliće, odlomke, fragmente pa gotovo krhotine sudbina raznih likova i drugih autohtonih žitelja ostrva u svim bojama njihovih partikularnih osebujnih i specifičnih životnih priča. Pripovedanje u delu nije linerno, kreće se napred i nazad kroz vreme, autorka neprekidno menja naraciju u prvom licu sa onom u trećem te konstantno meandrira kroz ostrvo u punoj sinhroniji i dijahroniji života njegovih stanovnika."

Lora Tomaš diplomirala je indologiju i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a na Centralnom europskom sveučilištu u Budimpešti magistrirala je rodne studije. Suuredila je i suprevela dvije antologije suvremene indijske kratke proze i poezije – Popodnevni pljuskovi: izbor iz indijskoga ženskog pisanja (V.B.Z., 2011.) i Lotosi od neona: indijski autori o gradovima i drugim ljubavima (Studio TiM & Indijski kulturni centar, 2017.). Rana verzija njezina prvog romana, Slani mrak, ušla je u finale V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2019., a kasnije mu je pridodana i kratka priča Prozor s pogledom, odabrana za finale natječaja Festivala europske kratke priče 2018. Nekoliko je godina provela u južnoj Aziji pišući reportaže i književnu kritiku za tamošnje publikacije, sad se u Zagrebu bavi književnim prevođenjem i podučavanjem jezika.

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage dizajn bez naslova  17 30.03.2021.

Sva lica otoka

Prvi roman Lore Tomaš 'Slani mrak' pokazao je autoričine pripovjedne sposobnosti, kojima je suvislo otjelotvorila svoju istraživačku djelatnost i posvećenost temi otoka.

Piše: Dalibor Plečić

Video
Homepage sfdf 01.10.2020.

VIDEO: Lora Tomaš u Booksi

O romanu 'Slani mrak' s autoricom su razgovarali Jagna Pogačnik i Zoran Ferić.

Piše: Booksa

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu