Page arrow

Terra Alta

Book terra alta 300dpi

Autor: Javier Cercas

Izdavač: Fraktura

Godina izdanja: 2021

Prevoditelj: Silvana Roglić

Cijena: 149,00 kn

Broj stranica: 296

Uvez: tvrdi

Proza

Knjigu možete kupiti u svim boljim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi jer Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Neobična je prošlost policajca-heroja. Sin prostitutke, bez oca, Melchor Marín odrastao je u tamnom dijelu Barcelone, bio vojnik narkokartela, završio u zatvoru i ondje donio odluke koje će mu život okrenuti naglavce. Sve najvažnije, zapravo, dogodilo mu se iza rešetaka. Ondje je saznao da mu je ubijena majka. Ondje mu je Hugoov roman Jadnici počeo pokazivati strane svijeta. Ondje je poželio osvetu i ondje je, ako igdje, postao policajac.

Godinama poslije, dok u surovom krajoliku Terre Alte kao legenda policijskih snaga vodi miran život sa suprugom knjižničarkom i kćeri Cosette, Melchor je uvjeren da je mračnoj prošlosti uspio umaknuti baš poput Jeana Valjeana, protagonista svojega omiljenoga romana. No katalonski gradić baš tada potresa stravičan zločin i duhovi tame su probuđeni. Netko je, nakon zvjerskog mučenja, ubio postariji bračni par, vlasnike tvrtke kod koje kruh zarađuje dobar dio stanovnika toga kraja. Je li posrijedi brutalna pljačka? Stara svađa? Kad policija odluči zatvoriti slučaj, Melchor počinje istraživati sam, ali cijena koju će za to platiti bit će iznimno visoka.

Ovjenčan prestižnom nagradom Planeta, roman Terra Alta svojega autora Javiera Cercasa predstavlja u svjetlu u kakvom ga dosad nismo imali prilike upoznati: kao vrhunskog pisca krimića. Napeta potraga izvedena briljantnim stilom, uzbudljiva radnja prepuna upečatljivih likova, Terra Alta ujedno je i knjiga u kojoj jedan od najvažnijih europskih autora današnjice lucidno promišlja o vrijednosti zakona, mogućnosti pravde i legitimnosti osvete; epopeja o čovjeku koji izlazi iz podzemlja da bi našao svoje mjesto pod suncem.

''Terra Alta je noir kojim Cercas objedinjuje svoje različite talente i različite duše svojega djela te, kao i u svojim prethodnim romanima, pokušava otvoriti vrata i prozore drugim stvarnostima.''
(Doppiozero)

''Besprijekoran tijek Terre Alte kao kriminalističkog romana, koji će Cercasu zasigurno donijeti mnogo novih čitatelja, neće spriječiti one stare da prepoznaju neke autorove dubinske konstante. (…) Cercas se ne boji nositi s emocijama i osjećajima, koji, umjesto da pripovijedanje uspore, produbljuju dojam koji na čitatelja ostavlja ova snažna priča. Njegov Melchor Marín neosporni je nositelj DNK-a ostalih njegovih nesavršenih junaka.''
(El Periódico)

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu