Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Ona koja postala je Sunce

Book ona koja postala je sunce naslovnica

Autor: Shelley Parker-Chan

Izdavač: Vorto Palabra

Godina izdanja: 2023

Prevoditelj: Damir Biličić

Cijena: 19 EUR

Broj stranica: 396

Uvez: tvrdi

Proza

Prije nego nas nazovete: knjigu možete kupiti u svim bolje opremljenim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi! Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Priča započinje u gladi pogođenom selu usred žute prašnjave ravnice, gdje dvoje djece, svako s vlastitim sudbinskim putem, očekuju nevjerojatne prekretnice. Dok je dječaku predodređen put prema veličanstvenom uspjehu, djevojčica se suočava s izazovom da se pretvori u ništa. Godina je 1345., a Kina je pod nemilosrdnom vlašću Mongola. Seljacima iz središnjih ravnica, veličina i uzvišenost su tek bajke. Kada sudbina najavi visok položaj osmorođenog sina obitelji Zhu, Zhuu Chongbija, nitko ne može zamisliti kako će se to ostvariti. Nasuprot očekivanjima, drugoj kćeri obitelji predviđeno je da postane ništa. Nakon što pljačkaši poharaju selo, a dječak i djevojčica ostanu bez roditelja, Zhu Chongba, suočena s najavom smrti, preuzima identitet svog brata i ulazi u samostan kao mladi redovnički novak. Pokretana željom za preživljavanjem, otkriva svoju sposobnost da učini sve što je potrebno, čak i kada to znači suočiti se s okrutnošću. Kada njezin samostan bude uništen zbog podrške pobuni protiv mongolske vlasti, Zhu, riskirajući sve, odlučuje oblikovati vlastitu sudbinu – dosegnuti veličinu i slavu koju je njezin brat odbacio.

Shelley Parker-Chan australska je spisateljica fantastike najpoznatija po debitantskom romanu Ona koja postala je Sunce i nastavku Onaj koji potopio je svijet, koji tvore Duologiju Cara Blistavila. Njezin izniman rad prate brojne nagrade: dvostruka dobitnica priznanja British Fantasy Award, dobitnica priznanja Astounding Award, finalistica Lambda Literary Awarda, finalistica Hugo Awarda, finalistica Locus Awarda te finalistica Otherwise Awarda.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu