Page arrow

Za čitanje i bindžanje

Large dizajn bez naslova   2023 01 25t120647.967

Kolaž.

Srijeda
25.01.2023.

Nakon što smo jučer dočekali nominacije za ovogodišnje Oscare (pri čemu uvijek s posebnim zanimanjem pratimo kategoriju za najbolji adaptirani scenarij), prigodno je da bacimo pogled u budućnost i provjerimo što nam 2023. godina donosi na velike i male ekrane.

Godinu smo otvorili sa serijom Lažljivi život odraslih koju smo odmah pogledali i stručno možemo procijeniti: prilično je dobra. Mladu i buntovnu Giovannu, protagonisticu još jedne uspješnice Elene Ferrante, šarmantno je utjelovila Giordana Marengo, a scenografija Napulja je, praćena odličnom glazbenom pozadinom, kako bi se reklo, on point. Ovdje možete pročitati što je Booksina kritičarka Anja Tomljenović zapisala o romanu.

Znatiželjni smo kako će debitanski roman Eileen Otesse Moshfegh izgledati na velikom platnu, s obzirom na to da je autoričino pisanje neodoljivo drsko, ipak s daškom topline. Nije novost da smo ovu autoricu već pohvalili, i to njezin roman Moja godina odmora i opuštanja koji se čak dvaput našao u Booksinim književnim pregledima godine, i u 2021. i u 2022. godini. U ovom slučaju, Eileen igra Thomasin McKenzie, a njoj se u priči o prijateljstvu između dvije žene u zatvoru tijekom šezdesetih pridružuje Anne Hathaway u ulozi Rebecce Saint John. Premijera filma održana je prije koji dan na Sundance Festivalu, a prve pozitivne kritike već pristižu.

Na istom festivalu premijeru je doživio još jedan film koji nas interesira. Film Cat Person autorice Kristen Roupenian nastao je prema kratkoj priči objavljenoj u New Yorkeru 2017. godine, da bi potom postala viralna. Govori o mladoj ženi (glumi Emilia Jones koju smo mogli gledati u Oscarom nagrađenoj CODI) koja se uplete u pomalo čudan i napet odnos s malo starijim muškarcem (Nicholas Braun, da, Greg iz serije Succession).

Za travanj je najavljena svježa adaptacija romana Tri mušketira Alexandra Dumasa, i to na francuskom. Radi se o klasiku koji iznova privlači redatelje i scenariste da se vrate na njegovo iščitavanje, a ovaj film s podnaslovom D'Artagnan, sudeći prema traileru, izgleda epski i uzbudljivo. 

Svaka godina ima svog ljetnog aduta koji se nestrpljivo iščekuje, a ove godine je to Oppenheimer. Christopher Nolan prihvatio se adaptacije biografske knjige pod nazivom American Prometheus koju su napisali Kai Bird i Martin J. Sherwin. Radi se o priči J. Roberta Oppenheimera, američkog fizičara čiji su život i istraživanje doveli do rada na atomskoj bombi. Glumačka postava izgleda prilično obećavajuće, Oppenheimera će tako glumiti Cillian Murphy, u ulozi njegove žene naći će se uvijek odlična Emily Blunt, a od nabrajanja daljnjih zvijezda zavrtjet će nam se u glavi: Matt Damon, Robert Downey Jr., Florence Pugh, Gary Oldman, Rami Malek

U drugoj polovici godine stiže Pad kuće Usher (The Fall Of The House Of Usher), mini serija na Netflixu prema kratkoj priči Edgara Alana Poea. Priča je prvi put objavljena 1839. godine u časopisu Burton’s Gentleman’s Magazine i u sebi nosi sve odlike dobre Poeovske priče: horor, napetost, nevjericu, iznenađenje. 

Svi fanovi Timothéeja Chalameta, držite se za sjedala. Krajem godine moći ćete ga gledati u čak dva velika filma. 

U studenom iščekujemo film Dune: Part Two, nastavak mega popularnog prvog dijela koji se temelji na SF romanu Dina Franka Herberta iz 1965. godine. U prosincu je na rasporedu Wonka, prema dječjem romanu Charlie and the Chocolate Factory britanskog autora Roalda Dahla. Budući da je ovo prequel, Timothee je mladić kojemu tek predstoji upoznati Oompa-Loompe, a čim smo saznali da se u filmu pojavljuje Olivia Colman... Što reći, osim – zvuči odlično!

U kalendare možete zabilježiti i još jednu adaptaciju romana Agathe Christie pod nazivom A Haunting in Venice, kao i treću sezonu serije Bridgerton prema romanima Julie Quinn. Disney se prihvatio i adaptacije priče o poznatom dječaku Petru Panu koji odbija odrasti, i to prema romanu za djecu Jamesa Matthewa Barrieja, a ovaj put će se u priču ravnopravnije uključiti i Wendy u filmu Peter Pan & Wendy

Bit će ovo još jedna zanimljiva godina, stoga si priuštite to zadovoljstvo da možete reći da ste pročitali knjigu prije nego što ste pogledali film ili seriju.

Čitaj pa bindžaj!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu