Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

U konkurenciji za knjigu za pamćenje

Large libar za vajk 2020  1 Foto: Sa(n)jam knjige u Istri
Srijeda
04.11.2020.

Petnaest naslova konkurira za nagradu Libar za vajk koju dodjeljuje Sa(n)jam knjige u Istri. Nagrada će biti dodijeljena šestu godinu zaredom autoru i nakladniku knjige koju posjetitelji sajma proglase vrijednom pamćenja. 

Stručno povjerenstvo koje čine knjižari Dražen DabićKata Njavro i Vlatka Balinčić odabralo je naslove iz cjelokupne književne produkcije nastale u Hrvatskoj u razdoblju od 1. listopada 2019. do 1. listopada 2020., a o dobitnicima nagrade odlučit će posjetitelji ovogodišnjeg sajma. Nagrada uključuje skulpturu autora Mauricija Ferlina te novčani iznos od pet tisuća kuna. 

A odabrani naslovi su sljedeći:

Josip SeverPoezija (Matica hrvatska)

Thomas PynchonV. (Vuković&Runjić)

Snježana BanovićKazalište za narod (Fraktura)

Dubravka ZimaPraksa svijeta (Naklada Ljevak)

Semezdin Mehmedinović, Ovo vrijeme sada (Fraktura)

Miljenko Jergovićmačka čovjek pas (Fraktura) 

Alena MornštajnováHana (Hena com)

Elli H. RadingerMudrost vukova (Mozaik knjiga)

Darko CvijetićŠto na podu spavaš (Buybook)

Amélie NothombŽeđ (Vuković&Runjić)

Miroslav BertošaHistorabilije XVI.-XVIII stoljeća. Mali svijet Istre u doba Venecije (Udruga Susreti na dragom kamenu i Povijesni i pomorski muzej Istre)

Olja Savičević IvančevićDivlje i tvoje (Fraktura)

Jason LutesBerlin (Naklada Fibra)

Tanja Stupar TrifunovićOtkako sam kupila labuda (VBZ)

Naja Marie AidtPavijan (Sandorf)

Cilj nagrade Libar za vajk je poticanje iznimnih nakladničkih projekata i odavanje priznanja putu knjige od autora i nakladnika, preko knjižara do publike, uz podsjećanje na važnost knjižarske struke i odlučujuće uloge publike u životu knjige. 

Nagrađeni naslovi ostaju pohranjeni u Trezoru nagrade koji se nalazi u knjižnici Osnovne škole dr. Mate Demarina u Medulinu, a ondje su dosad pohranjene knjige Miljenka Jergovića Sarajevo, plan grada (Fraktura), Olje Savičević Ivančević Pjevač u noći (Sandorf), Orhana Pamuka Čudno je u mojoj glavi (Vuković&Runjić), Ješe Denegrija Gorgona (Agroinova) i Maše Kolanović Poštovani kukci i druge jezive priče (Profil).

''Žiri je ove godine imao vrlo težak zadatak. Nalazimo se u vremenu u kojem je produkcija hrvatskih nakladnika naizgled skromna, no godina izdavački nije tužna jer smo dobili puno iznenađujuće važnih knjiga za našu kulturu, knjiga koje će nam ostati za vajk, zanavijek'', kaže direktorica sajma Magdalena Vodopija.

Održavanje 26. po redu izdanja Sa(n)jam knjige u Istri najavljeno je  od 5. do 13. prosinca u Puli, a proglašenje dobitnika nagrade Libar za vajk tradicionalno će se održati posljednjega dana sajma.


***

O zbirci Divlje i tvoje pisala je Lucija Buković, a o romanu Otkako sam kupila labuda Nađa Bobičić.


Izvor: Sa(n)jam knjige u Istri

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu