Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Slika i tekst u džepnom dijalogu

Large d%c5%beepni dijalozi

Foto: Facebook 'Džepni dijalozi'.

Ponedjeljak
17.01.2022.

Interdisciplinarni pristup književnosti uvijek je uzbudljiv, a predmet je interesa spisateljice, kustosice i likovne kritičarke Neve Lukić u online projektu Džepni dijalozi koji traje do travnja iduće godine.

Na mrežnoj stranici Džepni dijalozi predstavlja se blog na kojem će se objavljivati tekstovi u dvije kategorije: Poetika grada i Dijalozi o dijalozima. Poetika grada donosi kratku poetsku prozu Neve Lukić koja nastaje potaknuta atmosferom gradova u kojima autorica živi i radi, trenutno na relaciji Zagreb-Beograd. Dijalozi o dijalozima donose tekstove i razgovore književnika na temu dijaloga, a u dijalogu s autoricom projekta.

"Dijalog je ono što prethodi stvaralačkom procesu, ono što prati proces dok traje, te ono čime se stvaralački proces nastavlja nakon što je djelo završeno – interpretacijom stručnjaka i potom neposrednim kontaktom s publikom. Unutar književnosti dijalog je, pak, izravno inkorporiran u djelo kao 'materijal' koji gradi njegovu strukturu, a manifestira se na različite načine kroz različite oblike književnih djela – u dramskom djelu on je izravan i neizbježan, u romanu se može ali i ne mora koristiti, u poeziji je u sasvim specifičnoj poziciji jer ona je sama po sebi dijalog sa svijetom oko sebe – bez dijaloga nije moguće stvoriti atmosferu za nastanak pjesme", govori Lukić.

Različiti vizualni umjetnici ilustriraju novonastale tekstove za obje kategorije. Književnici koje predstavljaju su Nada Topić, Igor Rajki, Ivana Rogar, Maša Kolanović i konceptualni umjetnik, predpjesnik i slikar Vlado Martek. Ilustracije će raditi vizualni umjetnici Ivan Tudek, Ivana Armanini, Ivana Vulić i Sven Klobučar.

Pratite nastajanje priča, tekstova i razgovora na Facebooku i Instagramu.

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage morpho amathonte 07.12.2021.

'Važni su ljudi, ništa više'

Prožimajuća ideja romana 'Morpho amathonte' Nade Topić, žalosnim i tragičnim životnim nabacivanjima usprkos, jest ona o nadi, čistom početku, mogućnostima i nikad kasnom ostvarenju mirnoće postojanja.

Piše: Sara Tomac

Poezija
Homepage pexels pixabay 40716 10.05.2021.

Majka, zlatica, plastična kantica

Ususret gostovanju na tribini 'Poezija na živo', donosimo novu pjesmu Nade Topić.

Video
Homepage nt 13.03.2021.

Goranovo proljeće i Booksa predstavljaju finalistice nagrade Ivan Goran Kovačić: Nada Topić

Uoči proglašenja dobitnika/ice nagrade Ivan Goran Kovačić, donosimo posljednji u nizu razgovora s finalistima/icama - onaj s Nadom Topić.

Poezija
Homepage nada foto tea marasovi%c4%87 08.03.2021.

Šal

Uoči predstavljanja finalista/ica nagrade Ivan Goran Kovačić u Booksi, donosimo pjesmu Nade Topić iz zbirke 'Stope u snijegu'.

Kritike
Homepage photo 1591077577223 90d66ef60c6e 10.11.2020.

Smak svijeta i drvo naranče

Snažne ideje, mekana ruka autorice koja sitnicom umije prikazati stanje likova i osjećaj prostora, igra realnog i irealnog najbolji su elementi romana 'Grad, pepeo' Ivane Rogar.

Piše: Ivan Tomašić

Preporuke
Homepage untitled design  12 02.10.2020.

Jezivo dobro

'Poštovani kukci i druge jezive priče' Maše Kolanović izvrsna je knjiga, koja na umjetnički upečatljiv način rastvara i prokazuje anomalije suvremenog svijeta.

Piše: Matija Prica

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu