Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Pročitajte kritike nastale na edukaciji 'Čitaj i pričaj'!

Large untitled design  19

Polaznice i mentor na radionici.

Ponedjeljak
29.11.2021.

Objavili smo kritike nastale na radionici za 54+ sugrađanke Čitaj i pričaj koju su vodili i mentorirali Nađa Bobičić i Vladimir Arsenić.

Radionica književne kritike oslonila se Booksina dosadašnja iskustva mentorskog rada u polju književne kritike te edukativnih radionica namijenjenih starijim sugrađankama koje su često isključene iz kulturne i književne produkcije. Radionica se održala u dva dijela, 16. i 17. listopada, te 6. i 7. studenog, na kojima su se polaznice uputile u osnove žanra književne kritike i dobile alate i znanja za samostalno kritičko iščitavanje književnih tekstova.

Voditelji radionice bili su Booksini iskusni kritičari Nađa Bobičić i Vladimir Arsenić, dok ih je urednica portala Booksa.hr Ivana Dražić, uputila u osnove uredničkog rada. 

Kritike slijede:

  • Kritiku Mire Lončar Dušek o knjizi Jedna žena Annie Ernaux, naslovljenu Majka je umrla u ponedjeljak, 7. travnja čitajte na linku, mentorica Nađa Bobičić.
  • Kritiku Mire Lončar Dušek o knjizi Your Love Is King Espija Tomičića, naslovljenu Sjećanje nam nitko ne može uzeti čitajte  na linku, mentor Vladimir Arsenić.
  • Kritiku Vesne Ivezić o knjizi Mama, ja i mama Maye Angelou, naslovljenu Posvećeno majci ili samoj sebi čitajte na linku, mentorica Nađa Bobičić.
  • Kritiku Mirjane Miljković o knjizi Moja dota Nore Verde, naslovljenu Slojevit roman o odrastanju čitajte na linku, mentorica Nađa Bobičić.
  • Kritiku Vlaste Premec Fućek o knjizi Jedna žena Annie Ernaux, naslovljenu Mala knjiga velikog značaja čitajte na linku, mentor Vladimir Arsenić.
  • Kritiku Vlaste Premec Fućek o knjizi Moja dota Nore Verde, naslovljenu Emocionalno naslijeđe spisateljice čitajte na linku, mentorica Nađa Bobičić.

Ova radionica stavila je naglasak na participaciju žena u kulturnoj produkciji i njihov aktivni angažman, na poticanje i izražavanje kritičkog razmišljanja i uvođenje različitih manjinskih perspektiva te inovativnih načina umjetničke obrade i prezentacije, sudionički pristup i razmjenu mišljenja. Metodologija radionice podržala je kulturu dijaloga i sudioništva, razvijanje autonomnog razmišljanja o pročitanom djelu, a sudionicama se poručilo da ne odustaju od čitanja „ozbiljnijeg“ štiva, pomažući im da razviju naviku kritičkog pristupanja tekstu i nauče argumentirati vlastite stavove o pročitanom djelu.

Projekt "Čitaj i pričaj" provodio se u okviru programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj i financiran je sredstvima Ministarstva kulture, a u okviru programa "Godina čitanja 2021". 

g

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu