Page arrow

Objavili smo 'Događaj' Annie Ernaux!

Large ernaux dogadjaj naslovnica

S naslovnice knjige.

Petak
22.07.2022.

Booksina i Mamina biblioteka Prijatelji bogatija je za još jedan naslov Annie Ernaux, nakon knjige Jedna žena, objavljene prošle godine!

"Događaj je jedan u nizu kratkih autobiografskih romana koji čine opus Annie Ernaux, pisan u njenom standardnom izvještajnom stilu, izravno i bez kićenja, fokusiran na jednu jasno artikuliranu temu iz autoričina života, uvijek s eksplicitnim promišljanjem klasnog identiteta iz kojega je potekla, i s kojim je uvijek ostala u neraskidivoj tenzičnoj ambivalenciji one koja je pobjegla, prebjegla i (za dlaku) izbjegla sudbini. Ernaux znakovito roman započinje u klinici u koju dolazi po rezultate testa na HIV, a osjećaji iščekivanja i neizvjesne sudbine potiču sjećanja na događaj koji je u naslovu knjige, tada već desetljećima udaljen, ali utkan u njezinu sadašnjost kao tiha jeka traume koja ne stari i ne blijedi, samo se raspada u bockave čestice koje je povremeno ubodu u mjesto koje još uvijek bridi kao otvorena rana.

Filmski adaptiran prošle godine u režiji Audrey Diwan, Događaj nas podsjeća koliko je recentna prošlost kada je abortus bio praksa o kojoj se samo šaputalo pod prijetnjom zatvora ili gubitka liječničke licence, koja se obavljala u slijepim ulicama i privatnim stanovima u najboljem slučaju, ili u samotnom očaju vlastita doma s iskrivljenom vješalicom ili pletaćim iglama u najgorem. Film je solidan, ali knjiga je bolja. Antistil Annie Ernaux depatetizira narativ uz suptilnu patinu ironije, karakterističnu francusku drčnost i iskrenost kojoj bi svako dodatno afektivno laštenje samo oduzelo na britkom sjaju. Na mnoge se načine čini da je Ernaux najbolja osoba za ispričati ovu priču koja istodobno pripada vrlo intimno njoj, ali i nebrojenim drugim ženama. Ali tek moramo izboriti budućnost u kojoj će knjiga o toj temi biti izlišna." (Ana Fazekaš za Booksa.hr)

Knjigu je prevela Milena Ostojić, a oblikovao oblikovao Zoran Đukić.

Dostupna je u knjižarama Ljevak, Fraktura, Vuković&Runjić i online na Superknjizara.hr.

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage 5 03.11.2022.

Borba koja ne prestaje

Na Booksa Book Clubu čitali smo 'Događaj', veliku i na momente potresnu knjigu francuske nobelovke koja je itekako relevantna danas.

Piše: Anja Tomljenović

U fokusu
Homepage ernaux dogadjaj naslovnica 22.07.2022.

U razgovoru s Annie

O knjizi 'Događaj' Annie Ernaux, koja je u pravo objavljena u izdanju Bookse i Multimedijalnog instituta, piše Ana Fazekaš.

Piše: An. Fazekaš

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu