Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Nobelova nagrada za književnost Annie Ernaux!

Large annie

Ilustracija: Niklas Elmehed, The Nobel Prize.  

Četvrtak
06.10.2022.

Annie Ernaux dobitnica je Nobelove nagrade za književnost u 2022. godini!

Francuska spisateljica, rođena 1940. godine, jedna je od najznačajnijih glasova svjetske književnosti, a nas je ova vijest silno razveselila jer su u Booksinoj i Maminoj biblioteci Prijatelji objavljena dva njezina velika naslova, Jedna žena i Događaj.

Ovu nagradu zaslužila je "za hrabrost i kliničku oštroumnost kojom razotkriva korijenje, otuđenja i kolektivna ograničenja osobnog sjećanja".

"Događaj je jedan u nizu kratkih autobiografskih romana koji čine opus Annie Ernaux, pisan u njenom standardnom izvještajnom stilu, izravno i bez kićenja, fokusiran na jednu jasno artikuliranu temu iz autoričina života, uvijek s eksplicitnim promišljanjem klasnog identiteta iz kojega je potekla, i s kojim je uvijek ostala u neraskidivoj tenzičnoj ambivalenciji one koja je pobjegla, prebjegla i (za dlaku) izbjegla sudbini. Ernaux znakovito roman započinje u klinici u koju dolazi po rezultate testa na HIV, a osjećaji iščekivanja i neizvjesne sudbine potiču sjećanja na događaj koji je u naslovu knjige, tada već desetljećima udaljen, ali utkan u njezinu sadašnjost kao tiha jeka traume koja ne stari i ne blijedi, samo se raspada u bockave čestice koje je povremeno ubodu u mjesto koje još uvijek bridi kao otvorena rana", piše u tekstu Ana Fazekaš

Više o njezinim knjigama, poetici, autobiografiji i autofikciji kao žanru, klasi i klasnom sramu, feminizmu, sjećanju i brojnim drugim temama poslušajte u Booksinom podcastu

Čestitamo Annie od srca!

Izvor: The Nobel Prize

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage 5 03.11.2022.

Borba koja ne prestaje

Na Booksa Book Clubu čitali smo 'Događaj', veliku i na momente potresnu knjigu francuske nobelovke koja je itekako relevantna danas.

Piše: Anja Tomljenović

U fokusu
Homepage ernaux dogadjaj naslovnica 22.07.2022.

U razgovoru s Annie

O knjizi 'Događaj' Annie Ernaux, koja je u pravo objavljena u izdanju Bookse i Multimedijalnog instituta, piše Ana Fazekaš.

Piše: An. Fazekaš

Preporuke
Homepage untitled design 05.01.2022.

Knjige po kojima ćemo pamtiti 2021.

Najbolje knjige 2021. godine: po kojem trideset jednom književnom naslovu (i jednom filmu!) ćemo pamtiti godinu iza nas?!

Piše: Ivana Dražić

Podcast
Homepage dizajn bez naslova  6 19.07.2021.

Booksin podcast: Osobno je političko

O autobiografiji, sjećanju, klasi, osobnom i političkom u djelima 'Jedna žena' i 'Događaj' Annie Ernaux razgovarali smo s kritičarkama i kritičarem iz regije.

Piše: Ivana Dražić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu