Page arrow

Lawrence Ferlinghetti (1919-2021)

Large city lights outside

Knjižara City Lights; Wikimedia Commons.

Četvrtak
25.02.2021.

Preminuo je Lawrence Ferlinghetti, američki pjesnik, izdavač, slikar i politički aktivist te osnivač poznate knjižare u San Franciscu, City Lights.

Ferlinghetti je bio posljednja poveznica s Beat generacijom, a napisao je više od trideset zbirki pjesama. Među njima je i A Coney Island of the Mind, jedna od najpoznatijih američkih poetskih zbirki, prodana u više milijuna primjeraka. Knjižara City Lights, kultno mjesto u San Franciscu koje je otvorio početkom 1950-ih, bila je središte okupljanja Beatsa, a njegova istoimena nakladnička kuća prva je tiskala knjige poezije tog kruga autora. 

U svojoj je knjižari organizirao i mnoge antiratne prosvjede te se smatrao filozofskim anarhistom. Poeziju je vidio kao moćnu društvenu silu: ''Moramo podići svijest; jedini način na koji pjesnici mogu promijeniti svijet je podizanje svijesti općeg stanovništva.'' Bio je Ferlinghetti i na sudu - optužen za opscenost nakon što je objavio pjesničku zbirku Allena Ginsberga Urlik i druge pjesme.

Svoju posljednju knjigu, Little Boy, objavio je nedavno, na svoj stoti rođendan. Taj datum, 24. ožujka, San Francisco posvetio je upravo njemu.


Izvori: The Guardian, Jutarnji list

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu