Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Kvirinovi poetski susreti u Sisku

Large elisa calvet b s3nuoqdmuvc unsplash  2

Foto: Elisa Calvet B., Unsplash.

Srijeda
07.06.2023.

Pred nama je još jedno izdanje jedne od najznačajnijih pjesničkih manifestacija u Hrvatskoj, odnosno Kvirinovi poetski susreti, čije će se 27. po redu izdanje održati od 9. do 11. lipnja 2023. godine u Sisku.

Na Susretima se dodjeljuju dvije nagrade: Plaketa sv. Kvirina, rad akademskog kipara Zlatka Brkića, za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu i Nagrada za najbolju knjigu poezije, autoru do 35. godine, objavljenu između dva Susreta.  

Ovogodišnji laureati Kvirinovih poetskih susreta su Miroslav Kirin i Patrik Gregurec.

Miroslavu Kirinu uručit će se nagrada za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu. U obrazloženju nagrade Miroslav Mićanović, predsjednik povjerenstva ističe sljedeće: „zaključiti nam je da Kirinova poezija na izniman, hirovit i sustavan način istodobno propituje sebe, svoj jezik, ali tom igrom i provjeravanjem, užitkom i razlikom, u suvremeno hrvatsko pjesništvo donosi niz neočekivanih i do sada neupisanih znakova. Riječ je o projektu koji trusno stanje suvremenog pjesništva, i stanovitog beznađa, čini živim i privlačnim, koji čitatelja iznova uvjerava u važnost poezije. Otuda razlozi za nagradu, otuda jednoglasno i glasno: Kvirin za Kirina, Kirin za Kvirina!

Dobitnik Malog Kvirina je Patrik Gregurec za knjigu Špaga, a Darija Žilić je u obrazloženju napisala: „Gregurecov rukopis, uz posebnu strukturu, karakterizira i nadahnutost, neobične slike, povezivanje svakodnevnog i intertekstualnog, te potreba da u svim tim glasovima koje slijedi dijaloški, na kraju kormilo prepusti vjetru koji razbacuje glas i donosi poništenje koncepta, bez straha.“ 

Nagrade će dobitnicima biti uručene na Kvirinovim poetskim susretima u petak, 9. lipnja 2023. u Sisku s početkom u 20 sati na Privezištu/Brodu Biokovo. U razgovoru o poeziji laureata sudjelovat će akademik Krešimir Bagić, Miroslav Mićanović, Darija Žilić, Tin Lemac i Đurđica Vuković.

Potom će uslijediti pjesničko-glazbena večer u kojoj će, uz dobitnike nagrada, govoriti Ana Brnardić, Jasmina Bosančić, Lana Derkač, Sanja Domenuš, Tihomir Dunđerović, Biserka Goleš Glasnović, Hrvoje Jurić, Marija Lamot, Tin Lemac, Sanja Lovrenčić, Ines Kosturin, Marin Kos, Maja Marchig, Paula Mautner, Siniša Matasović, Miroslav Mićanović, Adrian Dumitru Oproiu, Zrinka Posavec, Marijana Radmilović, Goran Rem, Davor Šalat i Darija Žilić. Za glazbeni dio programa pobrinut će se Robert James Hudulin.

U subotu, 10. lipnja sudionici i gosti moći će vidjeti drugačiju vizuru Siska, ako se upute na vožnju Brodom Juran i Sofija po Kupi do srednjovjekovne utvrde Stari grad u 11 sati. Bit će organiziran i posjet rodnoj kući pjesnika Josipa Severa u Blinjskom Kutu.

U popodnevnim satima na Brodu Biokovo će biti prikazana knjiga Waltera Friedricha Otta Muze i božanski izvor pjevanja i kazivanja s početkom u 17:30 sati. Knjigu će predstaviti Kristijan Gradečak, Ivan Smiljanić i Tomislav Škrbić.

U 18:30 sati slijedi prikaz novog dvobroja Riječi, časopisa za književnost, kulturu i znanost. Časopis će predstaviti Mirna Rudan Lisak, Darija Žilić i Đurđica Vuković. Tema ovog, dvobroja posvećena esejistici, književnoj kritičarki i prevoditeljici Višnji Machiedo, a vezana je i uz 10. godišnjicu nagrade za esejistiku koja nosi njezino ime, koju je ustanovio Hrvatski PEN Centar. Povezujući dvoje vrhunskih intelektualaca, supružnika i sukreatora Višnju i Mladena Machieda, autorici temata Mirni Rudan Lisak, pridružio se i Milan Bešlić koji nas upoznaje s Machiedom – likovnim umjetnikom. Tako Riječi uz naslovnicu prikazuju grafizme i kolaže Mladena Machieda. Predstavljanju Riječi pridružit će se i akademik Mladen Machiedo.

Istu večer u 20 sati na Biokovu se nastavlja s poezijom i glazbom, a u nedjelju, 11. lipnja pjesnici će odat pijetet za pjesnikinju Teu Benčić Rimay i pjesnika Josipa Severa.

Veselimo se ovim pjesničkim susretima u Sisku!

Izvor: Sisak.info.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu