Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Kočićevo pero Želimiru Perišu

Large 01f208f3922e25822177 Foto: Adrijana Vidić.
Utorak
01.12.2020.

Žiri u sastavu Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković donio je jednoglasnu odluku da nagradu Kočićevo pero za jesen 2020. dodijeli Želimiru Perišu za knjigu Mladenka kostonoga (OceanMore, 2020.).

Jergović je istakao da je Mladenka kostonoga roman jedne epohe, ove u kojoj upravo živimo, smješten u jednu prethodnu epohu, u dalmatinsko zaleđe, Hercegovinu, Liku, Krajinu, općenito u južnoslavenske krajeve, te u naš južnoslavenski Beč: ''Priča govori o Gili, a kako smo u dobu koje vjeruje u vještice, priča govori o vještici Gili. Ona je svojevrsna naša vlaška i hrvatska superjunakinja, pobunjenica u fazi emancipacije, koja pomaže ljudima, služeći se njihovim praznovjerjem.''

Dodao je da je Periš ovim romanom silovito istupio na glavnu scenu, gruhnuo je na pozornicu kao rasni pripovjedač koji vješto i moćno izmjenjuje pripovjedne registre, slobodno prelazi iz jednoga u drugi glas, iz jednoga u drugo vrijeme; istodobno je moderan pripovjedač i guslar: ''Ovo je veliki, vještičiji, emancipatorski, revolucionaran roman, koji nas štiti od budale u nama i od budala oko nas, štiti nas od uroka, izmišljenih i stvarnih.''

Nagrada će dobitniku biti svečano uručena naknadno, uvažavajući epidemiološke mjere.

Nagradu Kočićevo pero dodjeljuje Zadužbina Petar Kočić Banja Luka – Beograd za visoka dostignuća u suvremenoj književnosti te odanost ljepoti misli i riječi srpskog i bosanskohercegovačkog književnika Petra Kočića.

Izvor: fokus.ba

***

Razgovor Želimira Periša i Lidije Deduš pročitajte ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu